Ισπανία:Νικητής των εκλογών το Σοσιαλιστικό Κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία

Το Λαϊκό Κόμμα που ήταν κάποτε η πρώτη δύναμη έχασε τις μισές του έδρες

 

 

Unknown-1Νικητής των εκλογών στην Ισπανία αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο εντούτοις θα χρειαστεί τη στήριξη από κάποιο μικρότερο κόμμα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Για πρώτη φορά στη βουλή το ακροδεξιό Vox.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγείται με 29% στην Ισπανία, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το PSOE προηγείται, συγκεκριμένα, με 123 έδρες (επί συνόλου 350), ενώ το Podemos συγκεντώνει 42 έδρες, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλες 11 έδρες για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει μόλις 65 έδρες, το Ciudadanos 57 και το ακροδεξιό Vox μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με 24 έδρες.

Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ανοιχτός σε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, αλλά μόνο με κόμματα που σέβονται τους θεσμούς και προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο ίδιος υπέδειξε, ειδικότερα, την προτίμησή του σε έναν συνασπισμό κεντροδεξιάς.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του PP, Πάμπλο Κασάντο, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «πολύ κακό» για το κόμμα του, την ώρα που ο επικεφαλής του Vox Σαντιάγκο Αμπασκάλ πανηγύριζε για την είσοδο του κόμματός του στη βουλή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι 24 βουλευτές θα είναι αρκετοί για να θέσουν την πολιτική ατζέντα του κόμματος.

Το συντηρητικό PP χάνει περισσότερες από τις μισές έδρες του, μετά τη το ποσοστό που συγκέντρωσε το Vox. Σημειωτέον ότι το Λαϊκό Κόμμα ήταν κάποτε η πρώτη δύναμη.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναδεικνύεται, πάντως, στο πιο πολυψηφισμένο κόμμα από το 2008, παρά το γεγονός ότι θα χρειαστεί στήριξη από μικρότερα κόμματα, αφού δεν βγαίνει με αυτοδυναμία.