Την παύση Υπ.Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας ζητούν κι άλλα κόμματα

imagew.aspxΜετά το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα ζητούν την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και του Αρχηγού της Αστυνομίας για την αμέλεια που επεδείχθει από πλευράς Ατυνομίας για την εξιχνίαση των εξαφανίσεων γυναικών και τις ραγδαίες εξελίξεις  γύρω από τις δολοφονίες πέντε γυναικών και δύο ανήλικων κοριτσιών.

Σε δήλωση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη αναφέρονται τα πιο κάτω:

«Δυστυχώς το μέγεθος της τραγωδίας απαιτεί ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

Ολόκληρη η Κύπρος παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις γύρω από τις δολοφονίες που φέρεται να διέπραξε ο 35χρονος επονομαζόμενος «Ορέστης», ενώ μέρα με την μέρα η λίστα των δολοφονημένων γυναικών μακραίνει και η ημερομηνία που δηλώθηκαν οι εξαφανισθήσες πάει χρονολογικά όλο και πιο πίσω.

Unknown-3Δυστυχώς για τα περιστατικά αυτά υπάρχουν ευθύνες που όσο οι έρευνες εκτυλίσσονται, τόσο πιο πολύ αναδεύονται.  Αποφύγαμε να μιλήσουμε για ανάληψη πολιτικών ευθυνών στον πρώτο φόνο που αποκαλύφθηκε, παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν για αμέλεια εκ μέρους της αστυνομίας. Το μέγεθος της τραγωδίας όχι μόνο μας επιτρέπει, αλλά μας αναγκάζει πλέον να ζητήσουμε ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου αλλά και ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου αν κατείχαν τις θέσεις του Υπουργού και Αρχηγού της Αστυνομίας σε ένα άλλο σύγχρονο κράτος, τουλάχιστον από ευθιξία, θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί. Τα εγκλήματα αυτά αφορούν πρόσωπα που φαίνεται να είχαν δηλωθεί ως ελλείποντα από το 2016 (!), γεγονός που φανερώνει προχειρότητες και αδιαφορία τουλάχιστον!

Οι προφάσεις εν αμαρτίαις της αστυνομίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Λένε ότι δεν μπορούσαν να ερευνήσουν το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Μπορούσαν όμως με δικαστικό διάταγμα να πετύχουν άρση του απορρήτου αναφορικά με δεδομένα θέσης και κίνησης, κάτι που δεν έκαναν σε καμία περίπτωση. Αν το έκαναν θα εντόπιζαν τον “Ορέστη” από την πρώτη υπόθεση και θα είχαν προλάβει κάποιους από τους φόνους.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για σοβαρής μορφής αμέλεια και πλημμελή έρευνα στις οικίες των θυμάτων σε χρόνο (2016) που μπορούσε να αποβεί καθοριστικός για την εξέλιξη της εγκληματικής δραστηριότητας του φερόμενου ως φονιά.

Αν ωστόσο οι κ. Νικολάου και Χρυσοστόμου δεν έχουν ακόμη καταλάβει τι έχει συμβεί για να παραιτηθούν, τότε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης οφείλει να τους παύσει εδώ και τώρα!

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο Πρόεδρος θα φέρει κι αυτός ίσως και μεγαλύτερη ευθύνη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό της Αστυνομίας.»

Η Συμμαχία Πολιτών

Και η Συμμαχία Πολιτών σε δήλωση του υποχήφιου ευρωβουλευτής Ανδρέα Θεμιστόκλεους αναφέρει:

«Για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την αποκατάσταση του κύρους της Αστυνομίας Κύπρου αλλά και γιατί δεν ανεχόμαστε πλέον εγκληματικές ευθύνες να μην αναλαμβάνονται ζητούμε την παραίτηση ή την  παύση του Υπ. Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας
26 Απρ. 19
Το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθουν οι πολίτες μιας ευνομούμενης πολιτείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.
Οι πολίτες ενός ευρωπαϊκού κράτους πρέπει να αντιμετωπίζονται ίσα ανεξαρτήτως της εθνικής τους καταβολής.
Τα όσα πρωτόγνωρα για την κυπριακή κοινωνία ζούμε τις τελευταίες ημέρες μας έχουν συγκλονίσει.
Αρχικά είχαμε δηλώσει πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εξιχνίαση των εγκλημάτων και στην συνέχεια να αναζητηθούν, να αποδοθούν και να αναληφθούν οι ευθύνες.
Για αυτό το λόγο ζητήσαμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπάγγελτα διορίζοντας Ανεξάρτητη Επιτροπή για διερεύνηση των διαδικασιών και των ερευνών που ακολουθήθηκαν σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Δεν μπορεί η ίδια η Αστυνομία να ερευνά τον εαυτό της.
Όμως, το μέγεθος και οι λεπτομέρειες που από χθες αναδείχθηκαν σχετικά με την δράση του εγκληματία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο πλέον σε όσους είχαν και έχουν μέχρι σήμερα την ευθύνη για την ασφάλεια όλων των πολιτών που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Αν οι διαδικασίες είχαν εφαρμοστεί και οι έρευνες είχαν διεξαχθεί ορθά σήμερα κάποια από τα θύματα θα βρίσκονταν στην ζωή. Τραγικότερο όλων είναι το γεγονός πως είναι από καθαρή τύχη και όχι μετά από την όποια έρευνα, ξετυλίχθηκε το κουβάρι της προφανούς αυτής υπόθεσης.
Η ηγεσία της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν οι διαδικασίες όταν είχαν δηλωθεί ως εξαφανισμένες το 2016 η μητέρα και το παιδί. Πρόκειται για προσωπική επιλογή κάποιου αστυνομικού ή αξιωματικού ή πρόκειται για οδηγίες ανώτερων ή και του υπουργείου ο βαθμός  διερεύνησης μιας υπόθεσης εξαφάνισης να ποικίλει ανάλογα με την εθνικότητα του εξαφανισθεντος προσώπου;
Για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, για την τιμή των εκατοντάδων αστυνομικών που υπηρετούν με αυταπάρνηση και ζήλο τους Πολίτες, για την αποκατάσταση του κύρους της Αστυνομίας Κύπρου αλλά και γιατί δεν ανεχόμαστε πλέον εγκληματικές ευθύνες να μην αναλαμβάνονται θεωρούμε πως η παραίτηση ή η παύση του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας αποτελούν μονόδρομο.»
Συγκλονισμό εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 


Συγκλονισμένος από την αποκάλυψη τόσων στυγερών δολοφονιών εις βάρος αθώων αλλοδαπών γυναικών και μικρών παιδιών, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει βαθύτατη θλίψη και έντονη ανησυχία.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει από την πρώτη στιγμή οδηγίες, ούτως ώστε οι διωκτικές Αρχές να πράξουν το παν για την πλήρη εξιχνίαση των εγκλημάτων και, παρά το ότι βρίσκεται αυτές τις μέρες στο εξωτερικό, ο ίδιος τυγχάνει συνεχούς ενημέρωσης για την πορεία των ερευνών.

“Συμμεριζόμενος πλήρως τα αισθήματα της κοινής γνώμης και τον αποτροπιασμό απέναντι στα ειδεχθή αυτά εγκλήματα, σημειώνει παράλληλα και την πηγαία αγανάκτηση της κυπριακής κοινωνίας για δολοφονίες που φαίνεται να είχαν επιλεκτικά στόχο αλλοδαπές γυναίκες που βρίσκονται στη χώρα μας για να εργασθούν, αφού τέτοια ένστικτα είναι αντίθετα με την παράδοση και τις αξίες του πολιτισμού μας”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Με πλήρη κατανόηση για τη συναισθηματική φόρτιση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συστήνει επίσης ψυχραιμία, προκειμένου πρώτα να ολοκληρωθούν οι αστυνομικές έρευνες και ακολούθως να εξετασθούν υπό το φως αυτής της συγκλονιστικής εμπειρίας όλες οι σχετικές διαδικασίες, να γίνουν οι απαραίτητες αναθεωρήσεις και διορθώσεις και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.»

Συνδέσμοι  Αστυνομικών: Αποτροπιασμό αλλά και στήριξη στον Αρχηγό

Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος Ανωτέρων Αξιωματικών Κύπρου εκφράζουν τον συγκλονισμό και τον αποτροπιασμό τους σε σχέση με όσα αποκαλύπτονται για τις δολοφονίες γυναικών και παιδιών.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος Ανωτέρων Αξιωματικών Κύπρου δηλώνουν «την στήριξη τους στον Αρχηγό Αστυνομίας και στην ανακριτική ομάδα, που διερευνά τις δολοφονίες, οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν, με επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και υπευθυνότητα μπροστά στα πρωτοφανή αυτά εγκλήματα για τα κυπριακά δεδομένα, με στόχο την πλήρη εξιχνίασή τους.»