Διακηρύξεις κομμάτων για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Unknown-5Τα κόμματα με διακηρύξεις τους με αφορμή την επέτειο της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου με την άνοδο της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα  καταδικάζουν το πρξικόπημα και αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα και σε όσους αντιστάθηκαν .

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η 21η Απριλίου 1967 είναι μια μαύρη μέρα στη νεότερη ελληνική ιστορία. Το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, που επέβαλε μια στυγνή επταετή δικτατορία στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, στάθηκε η απαρχή μεγάλων δεινών για τον ελληνικό λαό και οδήγησε την Κύπρο στην καταστροφή το καλοκαίρι του 1974.
Η χούντα, δρώντας ως μαριονέτα των νατοϊκών αφεντικών της, οργάνωσε και πραγματοποίησε μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974. Δόθηκε έτσι το ιδανικό πρόσχημα στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο. Ο ρόλος της χούντας στο διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου αποδεικνύεται από το πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η καθοδήγηση του ΝΑΤΟ προς τη χούντα των Αθηνών, τους στρατοκράτες της Άγκυρας και την ΕΟΚΑ Β’ είναι καταγραμμένο ιστορικό γεγονός.
Η πτώση της χούντας στην Αθήνα δυστυχώς επήλθε με τίμημα την καταστροφή της Κύπρου. Οι ανοιχτές πληγές που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη θα επουλωθούν οριστικά μόνο όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και επανενωθεί.
Η επέτειος του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, είναι μια υπενθύμιση του καθήκοντος για αγώνα ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό-σοβινισμό.
Το ΑΚΕΛ καταδικάζει για πολλοστή φορά το πραξικόπημα της χούντας και το φασισμό και αποτίει φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στη χούντα τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο.»

Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ στη δική της ανακοίνωση τονίζει:

images«Η επιβολή της δικτατορίας την 21η Απριλίου του 1967 στην Ελλάδα και η επταετής επιβίωσή της αποτελούν μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία κορυφώθηκαν με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 που άφησε ανοχύρωτη, στρατιωτικά και πολιτικά την Κύπρο απέναντι στην τουρκική εισβολή.

Η ΕΔΕΚ που αντιστάθηκε στη Χούντα των Συνταγματαρχών, τιμά σήμερα τα θύματα της αντιχουντικής δράσης, τους άγνωστους ήρωες που πάλεψαν ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς που άφησε τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο εθνικά ακρωτηριασμένες.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, η ΕΔΕΚ καλείται να δώσει μάχη ενάντια στους ιδεολογικούς συνεχιστές της Χούντας, οι οποίοι έχουν ως στόχο τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε όλους αυτούς λοιπόν που οραματίζονται επιστροφή φασιστικών καθεστώτων, αλλά και σε όσους υπονομεύουν τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΔΕΚ τους υπενθυμίζει ότι θα σταθεί εμπόδιο στα άνομα σχέδιά τους, όπως άλλωστε επιτάσσει και το ιστορικό παρελθόν της.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 

Το Κίνημα Αλληλεγγύη  στην ανακοίνωση του αναφέρει:Unknown-1

«Αποφράδα μέρα η σημερινή καθώς καθιστά τον βαθύτατο και ατέλειωτο πόνο του Κυπριακού λαού ακόμη πιο ανυπόφορο, ανακαλώντας στην μνήμη τους πρωταίτιους της καταστροφής μας.
Τους δικτάτορες, που ως «εθνοσωτήρες», αφού κατέλυσαν την Δημοκρατία και καταδυνάστευαν για εφτά χρόνια τον Ελληνισμό, οδήγησαν την Κύπρο στην εμφύλια συμφορά και προκάλεσαν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τι σημαίνει δικτατορία.
Ας μην οδηγηθούμε ποτέ ξανά σε εμφύλια σύρραξη και πραξικοπήματα.
Ας διαφυλάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως το πολυτιμότερο αγαθό.
Ας διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ας διεκδικήσουμε επιτέλους την Απελευθέρωση μας.»