Η Ρωσία δεν θα πάρει θέση για την κρίση στο Σουδάν

Η Ρωσία θα αποφύγει να πάρει θέση στη σύγκρουση στο Σουδάν και θα περιμένει να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα, δήλωσε ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, πρώτος αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας, στον ΟΗΕ.2933611

Αποστάσεις κρατάει προς το παρόν η Ρωσία από την κατάσταση στο Σουδάν.

«Στο τέλος, ο σουδανικός λαός θα αποφασίσει τι να κάνει με τη [χώρα] του», ανέφερε Ντμίτρι Πολυάνσκι, πρώτος αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

«Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο, και θα απέχουμε από το να πάρουμε το μέρος κάποιας από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Πρέπει πραγματικά να περιμένουμε, αλλά και να καταλάβουμε τι συμβαίνει», πρόσθεσε.

«Το Σουδάν είναι ένα σημαντικό κράτος στην περιοχή και η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι σύμμαχος του,» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Πολυάνσκι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Σουδάν επιβεβαίωσε πως ο πρόεδρος της χώρας Ομάρ Μπασίρ, έχει συλληφθεί και ανακοίνωσε τη δημιουργία στρατιωτικού συμβουλίου που θα διοικήσει για δύο χρόνια.

«Το καθεστώς εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζει τα υφιστάμενα προβλήματα, οπότε αποφασίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της διετούς μεταβατικής περιόδου οι ένοπλες δυνάμεις θα κυβερνήσουν τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε το τέλος της παλιάς κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση ενός στρατιωτικού συμβουλίου που θα διοικεί τη χώρα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πριν από αυτό, πηγές από την Υπηρεσία Ασφαλείας του Σουδάν ανέφεραν πως έχει συλληφθεί ο πρόεδρος Μπασίρ και πρόσωπα που ανήκουν στον στενό κύκλο του.

Από τον Δεκέμβρη έχουν γίνει πολλές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τον λαό να ζητά την παραίτηση του Μπασίρ λόγω των άσχημων οικονομικών συνθηκών στη χώρα της Αφρικής.