Σκηνές κόλασης και χάους περιγράφουν οι επιζώντες της ναυτικής τραγωδίας

Δέκα νεκροί και 40 αγνοούμενοι ο τελευταίος απολογισμός

Διαστάσεις μεγάλης ναυτικής τραγωδίας φαίνεται να λαμβάνει αυτό που άρχισε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου ως «περιστατικό από εκδήλωση πυρκαγιάς» στο γκαράζ του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, στ’ ανοικτά της Κέρκυρας, εν πλω από την Πάτρα στην Ανκόνα.

Ως τις 12.30 το μεσημέρι υπήρχαν, διαπιστωμένα, 10 νεκροί (οι 2 Έλληνες) και 40 αγνοούμενοι (από τους οποίους Έλληνες είναι οι 32).554FD78E621D5CE96514CF842F531183

Υπάρχει διχογνωμία μεταξύ ιταλικών αρχών και της ελληνικής εταιρείας ΑΝΕΚ που έχει την διαχείριση του πλοίου, ως προς τον αρχικό αριθμό των επιβατών και εκείνον όσων έχουν επιβεβαιωμένα διασωθεί.

Οι Ιταλοί ισχυρίζονται ότι το πλοίο απέπλευσε από την Πάτρα με 477 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα, 425 έχουν διασωθεί, 10 είναι ως τώρα οι νεκροί, και 40 αγνοούνται.

Από την άλλη, η ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το πλοίο έφυγε από την Ελλάδα με 475 ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα, και υπογραμμίζει ότι οι 2 επί πλέον που βρίσκονται στην ιταλική λίστα προκύπτουν από το ότι 3 άτομα που εμφανίζονταν ως επιβάτες στον κατάλογο του πλοίου τελικά δεν ταξίδεψαν, ενώ 1 άτομο, που φέρεται να είναι σύζυγος μέλους του πληρώματος, δεν καταγράφηκε στη λίστα επιβατών αν και ήταν τελικά επάνω στο πλοίο.

Ακόμα, η εταιρεία ανακοίνωσε το μεσημέρι Τρίτης, ότι παραμένουν στο Norman Atlantic περίπου 200 άνθρωποι που αναμένουν να μεταφερθούν σε κάποιο ιταλικό λιμάνι, πιθανώς εντός της ημέρας.

Τονίζεται ακόμα 181 από τους Έλληνες που ξεκίνησαν το ταξίδι από την Πάτρα είναι διαπιστωμένα εν ζωή, ενώ υπάρχουν τα ονόματα 87 Ελλήνων των ποίων τα στοιχεία δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ζουν ή ότι είναι αγνοούμενοι. Είναι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ελληνικού ναυτικού, «εξαιτίας της μεγάλης σύγχυσης που επικρατεί ακόμα στη διασταύρωση στοιχείων με τους Ιταλούς».

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα άλλες δύο λίστες (την 7η και 8η μέχρι στιγμής) με τα ονόματα 95 διασωθέντων, όπως αυτά μεταβιβάστηκαν στην ιταλική ακτοφυλακή από τους πλοιάρχους των 2 πλοίων στα οποία είχαν μεταφερθεί οι επιβάτες από το Norman Atlantic. Και οι 95 είναι ασφαλείς.

Πολλοί από τους διασωθέντες που βρίσκονται τώρα σε ελληνικό έδαφος, εξιστορούν στιγμές φρίκης, απόγνωσης και σχεδόν ολοκληρωτικού χάους επάνω στο πλοίο, από τη στιγμή που ξύπνησαν, ξημερώματα Κυριακής, από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις της φωτιάς που ήδη είχε εκδηλωθεί στον υπερπλήρη χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και φορτηγών.

Οι διασωθέντες μιλάνε για ώρες κόλασης, όπου δεν υπήρχε κανείς, λένε, να τους παράσχει βοήθεια ή έστω να τους ενημερώσει για όσα συνέβαιναν. «Επί δύο 24ωρα ζούσαμε μέσα στο σκοτάδι, στο κρύο, στο φόβο και στην εγκατάλειψη», δήλωσε φτάνοντας στη Πάτρα νωρίς το πρωί μία επιβάτης γύρω στα 60, που ακόμα έψαχνε τον άνδρα της και δεν υπήρχε κανείς να της πει πού είναι, αν ζει η αν έχει πεθάνει.

«Παρακαλούσαμε να έρθει κάποιο μέλος του πληρώματος να μας μιλήσει, αλλά ήταν όλοι άφαντοι. Δεν τους είδαμε ποτέ», είπαν πολλοί επιβάτες στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως και αρκετοί άλλοι επιβάτες, η καταταλαιπωρημένη γυναίκα, τυλιγμένη με ειδικό πανωφόρι κατά της υποθερμίας, αναφέρθηκε σε κακή συμπεριφορά μερικών Ιταλών από τις διασωστικές ομάδες εναντίον Ελλήνων.

«Μας κλωτσούσαν για να σώσουν τους δικούς τους, και μας έβγαζαν τα σωσίβια για να τα δώσουν σε Ιταλούς», ήταν η καταγγελία που βγήκε από τα στόματα πολλών Ελλήνων προς τα ΜΜΕ μόλις έφτασαν στην Πάτρα.

Η ιταλική Δικαιοσύνη άσκησε ποινική δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι, που ναύλωσε το πλοίο στην ελληνική ΑΝΕΚ, καθώς και του πλοιάρχου του Norman Atlantic, Αρτζίλιο Τζακομάτσι, με τις κατηγορίες εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων.