KOT: Στα επίπεδα του 2013 θα κινηθεί ο τουρισμός από Ρωσία το 2015

 

 

Στα επίπεδα του 2013, με αναμενόμενη αύξηση 5% περίπου παραμένει η ρωσική αγορά σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ενώ ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία συνολικά παρουσιάζει πτώση 50%, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΟΤ.???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, μετά τις κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στη ρωσική τουριστική αγορά (με τις αρνητικές επιπτώσεις και στην κυπριακή αγορά), δραστηριοποιήθηκε -αναφέρεται στην ανακοίνωση – σε κάθε κατεύθυνση καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για άμβλυνση του προβλήματος και συγκράτηση της πτωτικής τάσης της ρωσικής αγοράς.

Ως γνωστό, η ρωσική αγορά παραμένει η δεύτερη σημαντικότερη πηγή τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται, και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αναφέρει ο ΚΟΤ σε ανακοίνωσή του, είχαν σαν αποτέλεσμα τη συγκράτηση της πτωτικής τάσης προς την Κύπρο, αφού η ρωσική αγορά παρουσιάζει παγκόσμια πτωτική τάση της τάξης του 50% στον εξερχόμενο τουρισμό, ενώ προς την Κύπρο παραμένει μέχρι στιγμής στα επίπεδα του 2013 με αναμενόμενη αύξηση 5% περίπου.

Ο Οργανισμός και το Διοικητικό Συμβούλιο, σημειώνεται, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με Ρώσους Οργανωτές Ταξιδίων με στόχο τον περιορισμό των απωλειών στο μέγιστο δυνατό βαθμό για το 2015.

Τονίζεται περαιτέρω ότι η μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία θα εντείνει σε μεγαλύτερο βαθμό τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες, οι οποίες προσδίδουν μεγάλη αξία στην αγορά αυτή, αυξάνουν τα κονδύλια διαφήμισης τους, σε μια εποχή που τα μειωμένα κονδύλια του ΚΟΤ μας υποχρεώνουν σε διαφημιστική απουσία.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, ανταγωνιστικές μας χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος μπορούν να προβαίνουν σε Συμφωνίες με Οργανωτές Ταξιδίων χωρίς τους περιορισμούς στους οποίους υπόκειται η Κύπρος λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με στοχευόμενη αναπροσαρμογή του Προϋπολογισμού του Οργανισμού και ειδικά στα κονδύλια διαφήμισης, αναφέρει ο ΚΟΤ, θα επιτραπεί στην Κύπρο να διεκδικήσει με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αυτά που δικαιούται από τη διεθνή τουριστική αγορά.

Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι  προσπάθειες και σε άλλες αγορές που δυνατό να μπορέσουν να αναπληρώσουν μέρος των απωλειών, όπως Ισραήλ, Ολλανδία,  Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία και  Γαλλία, για τις οποίες έχουν εκπονηθεί Σχέδια Συνεργασίας με Οργανωτές Ταξιδίων στα πλαίσια της πολιτικής του Οργανισμού για συνεργασία με Οργανωτές Ταξιδίων.

Εντάθηκαν επίσης, αναφέρει ο ΚΟΤ, οι επαφές με Οργανωτές Ταξιδίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, και Σκανδιναβικές Χώρες που είχαν σαν αποτέλεσμα και τη δρομολόγηση νέων πτήσεων.  Δρώντας προληπτικά, αρμόδιοι Λειτουργοί και Μέλη του ΔΣ  πραγματοποίησαν επισκέψεις σε ανερχόμενες και υφιστάμενες αγορές, και είχαν συναντήσεις με ανώτατα στελέχη ταξιδιωτικών Οργανισμών και αεροπορικών Εταιρειών και παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των αγορών επί καθημερινής βάσεως.

Έχει επίσης αυξηθεί και βελτιωθεί η προσβασιμότητα προς και από την Κύπρο, σε αρκετά δρομολόγια που δεν εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα, όπως  Βίλνιους, Στοκχόλμη, ενώ επίσης για το 2015 θα προστεθούν σημαντικά νέα δρομολόγια όπως Αμβούργο, Βρέμη, Ντύσσελντορφ, Βερολίνο, Κατόβιτσε, Ρώμη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και δρα προληπτικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Μέρος της δράσης του αφορά την άμβλυνση της εποχικότητας και επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τους μήνες του Χειμώνα. Προς τούτο, συνεργάζεται στενά με τους εταίρους στην Κύπρο, Συνδέσμους Ξενοδόχων, Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Ξεναγών, Αειφόρου Τουρισμού, Εταιρεία Αγροτουρισμού,  κλπ.

Ο ΚΟΤ, σημειώνει, καταβάλλει άοκνες προσπάθειες με πολλές ώρες εργασίας, και συνεργάζεται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο του και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις για το καλό του τόπου. Ταυτόχρονα, εντείνονται οι προσπάθειες του για καλύτερη ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του.


Το ΑΚΕΛ ανησυχεί

Προφανώς το 2015 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό εξαιτίας του αβέβαιου μέλλοντος των Κυπριακών Αερογραμμών, καθώς και των αστάθμητων παραγόντων που παρατηρούνται κύρια στη ρωσική αγορά. Προβλήματα που παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις του ΚΟΤ, σύμφωνα με τουριστικούς εταίρους, φαίνεται να προκύπτουν και  από τη σκανδιναβική, τη βρετανική και τη γερμανική αγορά.
Το ΑΚΕΛ  με ανακοίνωση του  προειδοποιεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς καλώντας τους να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να ανατραπεί η προβλεπόμενη πτωτική πορεία του τουρισμού για τη νέα τουριστική περίοδο.
Δυστυχώς, η πτωτική πορεία που παρατηρείται έχει να κάμει και με τη λανθασμένη στρατηγική προώθησης και προβολής που επέβαλε το νυν Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ τον Δεκέμβρη του 2013, με τη συγκατάθεση του αρμόδιου Υπουργού Τουρισμού υποδεικνύει το ΑΚΕΛ  και προσθέτει: Η απόφαση για περικοπή 9 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του 2014 για τουριστική διαφήμιση και προβολή έγινε με την δικαιολογία ότι η διαδικασία των προσφορών έγινε από το προηγούμενο Δ.Σ. του ΚΟΤ. Είναι εμφανές ότι η ακύρωση της διαφημιστικής εκστρατείας σε πολλές χώρες είχε αρνητικές συνέπειες.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η υπόθεση του τουρισμού δεν πρέπει να είναι σπασμωδική εξυπηρετώντας σκοπιμότητες και συμφέροντα αλλά να βασίζεται σε καθορισμένη στρατηγική η οποία όμως εκλείπει από την παρούσα κυβέρνηση.
Το ΑΚΕΛ, καλεί την κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΚΟΤ να επεξεργαστεί άμεσα Έκτακτο Σχέδιο Δράσης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία.
29/12/2014