Λιβύη:Στην αντεπίθεση ο στρατός του Χαφτάρ

Στην αντεπίθεση περνά ο στρατός της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης μετά την απόπειρα κατάληψης της Τρίπολης από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό.2913090

Η επιχείρηση, που ονομάζεται Μπουρκλαβ Αλ — Γκαντάμπ (ηφαίστειο της οργής), έχει ήδη οδηγήσει στη κατάσχεση πολλών στρατιωτικών οχημάτων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σαράτζ που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ θα αντιδράσουν σε όποιον προσπαθήσει να στρατιωτικοποιήσει τη Λιβύη.

Η ένταση στη Λιβύη κλιμακώθηκε στις 4 Απριλίου, όταν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Χαλιφά Χάφταρ, ξεκίνησε επίθεση με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης.

Πριν φτάσει στην Τρίπολη η οργάνωση του Χαφτάρ κατέλαβε αρκετούς οικισμούς.

Την Κυριακή, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ξεκίνησε μια εναέρια επιδρομή στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Παράλληλα, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη έχει ζητήσει από τις δύο πλευρές κατάπαυση του πυρός για να εκκενώσει τους τραυματίες από την Τρίπολη.

Ο έλεγχος της Λιβύης έχει χωριστεί στα δύο μετά από χρόνια σύγκρουσης, όταν ξέσπασε εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και οδήγησε στη δολοφονία του πρώην αρχηγού του κράτους, Μουαμάρ Καντάφι.

Από τότε, δεν υπήρξε ενιαία κεντρική κυβέρνηση στη Λιβύη, παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν πρόσφατα και από τις δύο πλευρές.