Η προστασία των καταθέσεων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Του Κώστα Μαυρίδη*

Unknown-5 copyΗ ένταξη μας στην ΕΕ υποχρεώνει την Κύπρο να εναρμονίζεται με τις εκάστοτε Ευρωπαϊκές Οδηγίες/νομοθεσίες. Πέραν όμως από το νομικό πλαίσιο, τα παθήματα των τελευταίων χρόνων, αναδεικνύουν ότι, ειδικά η προστασία και σταθερότητα των καταθέσεων, δεν είναι μόνο νομικό ζήτημα. Είναι και ζήτημα εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα προς τον εγγυητή των καταθέσεων, που σήμερα παραμένει το κράτος και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως ο μοναδικός Κύπριος Ευρωβουλευτής στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχα θέσει εξαρχής ως επίκεντρο της δράσης μου, την προώθηση ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, όπως προνοεί ο αρχικός σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης.  Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες δίκαιου ανταγωνισμού και της ίδιας προστασίας των ευρωπαίων πολιτών. Σε αυτόν τον υπερκομματικό στόχο, ανέμενα ότι θα ήμασταν όλοι ευθυγραμμισμένοι, ιδιαίτερα η Κυβέρνηση. Με θλίβει όμως, που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ενέργειες και δηλώσεις του, δεν εμπεδώνει την αξιοπιστία αλλά προκαλεί δυσπιστία. Μπορεί οι επικοινωνιολόγοι στο Προεδρικό να του πλασάρουν επιχειρήματα και ατάκες για δημόσια χρήση, αλλά η ζημιά στο δημόσιο συμφέρον της κοινωνίας είναι ανυπολόγιστη.

Παραθέτω δύο συγκεκριμένα ζητήματα:

Α) Τις προάλλες, στο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ,  ο Πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά στο 2013 και επέμενε ότι “ο λαϊκισμός της Βουλής έφερε το κούρεμα”, εννοώντας ότι, αν το “πρώτο κούρεμα” γινόταν αποδεκτό -που ο ίδιος πρότεινε και περιελάμβανε εγγυημένες καταθέσεις-, θα αποφεύγαμε το καταστροφικό δεύτερο κούρεμα. Γνωρίζει όμως ότι, δύο μέρες μετά που ο ίδιος πρότεινε το “πρώτο κούρεμα”,  η Κυβέρνηση του συμφώνησε σε διόρθωση του με πλήρη προστασία των εγγυημένων καταθέσεων μέχρι €100,000. Παρά την συμφωνία και παρά τις συστάσεις της Ευρ. Επιτροπής, η Κυβέρνησή του ουδέποτε υπέβαλε σχέδιο που να εξαιρεί  πλήρως τις εγγυημένες καταθέσεις, οδηγώντας τα πράγματα αναπόφευκτα στο δεύτερο κούρεμα! Επιπλέον, η επιμονή του σήμερα (εν έτει 2019) ότι, το κούρεμα εγγυημένων καταθέσεων ήταν επιτρεπτό δεν συμβάλει στην αξιοπιστία του καταθετικού συστήματος.

Β) Τον Ιούλιο 2009, η Κυπριακή Βουλή ψήφισε νομοθεσία (με τις ψήφους του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Ν. Αναστασιάδη) και εναρμόνισε την Κύπρο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για προστασία των καταθέσεων, αυξάνοντας την εγγύηση στα €100.000. Το 2018 ο Πρόεδρος και υποψήφιος Ν. Αναστασιάδης επέμενε και πάλι δημοσίως ότι η προστασία των καταθέσεων δεν ίσχυε το 2013 αλλά το 2016! Σε αυτό επέμενε μέχρι και τις εκλογές.

Δεν εμπεδώνεται αξιοπιστία προς το καταθετικό σύστημα με τέτοια αναξιόπιστη συμπεριφορά. Αντιθέτως, εντείνεται η δυσπιστία.

*Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) costas.mavrides@europarl.europa.eu