Oι ΗΠΑ απειλούν να αναμετρηθούν με τη Ρωσία στο «δυτικό ημισφαίριο»

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ότι οι ΗΠΑ θα καταπολεμήσουν τη ρωσική επιρροή στο δυτικό 2190037ημισφαίριο υπό το πρίσμα και των πρόσφατων ενεργειών στη Βενεζουέλα.

«Γνωρίζετε την ιστορία για το πώς κινείται η Ρωσία. Γνωρίζετε την ιστορία για τις ρωσικές προσπάθειες εδώ στο δυτικό ημισφαίριο. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεψε οι ρώσοι να έχουν επιρροή στη Κούβα και άλλες χώρες στο δυτικό ημισφαίριο. Είμαστε επικεντρωμένοι στο να το απωθήσουμε αυτό» δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές προσπάθειες κατευθύνονται όχι μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά και σε άλλες χώρες της νότιας Αμερικής, όπως το Περού, το Εκουαδόρ, η Χιλή, η Βραζιλία και η Κολομβία. Ο Πομπέο σημείωσε ότι θα συζητήσει αυτή την «απειλή» με τους επικεφαλής αυτών των χωρών στο πλαίσιο ταξιδιού του στην περιοχή.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος επίσης αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προηγουμένως επιχειρήσει να πείσει τη Μόσχα να «αφήσει» τη Βενεζουέλα, χαρακτηρίζοντας την παρουσία ρώσων στρατιωτικών ειδικών στη χώρα «απειλή» αλλά όχι επιτυχημένη.

«Προσπάθησα να τους πείσω ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους. Νομίζω ότι δεν το πέτυχα. Και έτσι τώρα θα στραφούμε στα άλλα μέσα της αμερικανικής δύναμης για να διασφαλίσουμε ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει τη δημοκρατία που του αξίζει» σημείωσε.

Νωρίτερα ο υπεύθυνος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον προειδοποίησε τις χώρες «εκτός δυτικού ημισφαιρίου» κατά της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα ή «αλλού στο ημισφαίριο» σε δήλωση που έκανε στις 29 Μαρτίου. Αποκάλεσε τέτοιου είδους ανάπτυξη «ευθεία απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία με τη χρήση «ρώσων στρατιωτικών και ρωσικού εξοπλισμού».

Τα σχόλιά του ακολούθησαν δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου για τη Βενεζουέλα που υπονόησε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στη Βενεζουέλα.

Οι ρώσοι στρατιωτικοί έφτασαν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τον Μάρτιο με σκοπό να προχωρήσουν στη συντήρηση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού που είχε παραλάβει το Καράκας με βάση συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2001. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία απλά τηρεί τις προβλέψεις της συμφωνία και είχε ενεργήσει «σε απολύτως νόμιμη βάση».