Τουρκία: Νέα καταμέτρηση των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να απικλείεται και επανάληψη των εκλογών

2635459Το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας αποφάσισε ότι θα γίνει νέα καταμέτρηση των ψήφων σε 8 από τις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, μετά τις ενστάσεις που υπήρξαν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του YSK Σαντί Γκιουβέν, έπειτα από τις προσφυγές που κατέθεσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Κυριακής στην πόλη αυτή.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο κέρδισε με μικρή διαφορά το AKP στην Κωνσταντινούπολη, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν, είχε προσφύγει κατά της νέας καταμέτρησης των ψήφων, αναγκάζοντας το Εκλογικό Συμβούλιο να την σταματήσει αργά χθες το βράδυ.

Μιλώντας ωστόσο σήμερα σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γκιουβέν διευκρίνισε ότι η νέα καταμέτρηση θα επικεντρωθεί κυρίως στις άκυρες ψήφους και σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Οι προσφυγές στο Συμβούλιο συνεχίζονται ακόμη, κατέληξε ο Γκιουβέν.

Το AKP του Ερντογάν κατέθεσε προσφυγές για νέα καταμέτρηση των ψήφων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και στην πρωτεύουσα Άγκυρα όταν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι επρόκειτο να χάσει και τις δύο πόλεις.

Χθες το επαρχιακό εκλογικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης σταμάτησε τη νέα καταμέτρηση που ζητούσε το AKP στην Κωνσταντινούπολη ανταποκρινόμενο σε ένσταση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να γίνει η νέα καταμέτρηση των ψήφων που κρίθηκαν άκυρες σε κάποιες περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

Το AKP ανακοίνωσε ότι κατέθεσε τις προσφυγές σε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων στις δύο αυτές πόλεις κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματός του, καθώς, όπως υποστήριξε, οι παρατυπίες και τα λάθη που σημειώθηκαν κατά την ψηφοφορία επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος για τη δημαρχία του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου και ο αντίπαλός του του AKP, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσαν αμφότεροι τη Δευτέρα πως ο Ιμάμογλου προηγείται κατά περίπου 25.000 ψήφους. Η Κωνσταντινούπολη έχει πληθυσμό 15 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς έλαβε 50,9% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, προηγούμενος από τον αντίπαλό του τον υποψήφιο του AKP και πρώην υπουργό Μεχμέτ Οζασεκί κατά σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες γράφουν σήμερα ότι έγινε συνωμοσία κατά της Τουρκίας στις τοπικές εκλογές, με την Star να παραλληλίζει την εκλογική διαδικασία με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και τις διαμαρτυρίες που είχαν ξεσπάσει σε πανεθνικό επίπεδο το 2013.

«Ποιος οργάνωσε το πραξικόπημα στις κάλπες», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Star. «Θέλανε να πάρουν τον έλεγχο της εθνικής βούλησης μέσω οργανωμένων μεθόδων κλοπής και νοθείας», προσθέτει.

Στο ίδιο πνεύμα ο εκδότης της Yeni Safak Ιμπραχίμ Καραγκιούλ γράφει για την εκλογική αυτή διαδικασία ότι επρόκειτο για ένα «πραξικόπημα μέσω εκλογών» και σημειώνει ότι σε αυτό εμπλέκονταν οι υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Ο Καραγκιούλ προσθέτει ότι πρέπει να ξαναγίνουν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Σε καθεστώς ομηρίας η πολιτική ζωή στην Τουρκία 

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο του κράτους έχει περιθώριο έως τις 13 Απριλίου για να καταλήξει σε ένα τελικό συμπέρασμα. Αυτό σημαίνει πως για περίπου 12 ημέρες η πολιτική ζωή της Τουρκίας θα βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας.

Ως προς την πολιτική ουσία της υπόθεσης τώρα, η απόφαση του Ερντογάν και του κόμματός του να μην αποδεχθούν τα αποτελέσματα τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας καταδεικνύει πως πίσω από αυτήν τη νομικού περιεχομένου ενέργεια κρύβεται η πολιτική βούληση της εξουσίας να μην αφήσει την αντιπολίτευση να εκμεταλλευθεί την εκλογική της νίκη. Οι ενέργειες του καθεστώτος προδιαγράφουν, δε, την πρόθεση τουλάχιστον του Ταγίπ Ερντογάν να φθάσει τα πράγματα μέχρι τα άκρα, προκειμένου να ανατρέψει κυρίως την εικόνα στην Κωνσταντινούπολη που είναι και το «διαμάντι του στέμματος» για τον ίδιο και το καθεστώς του.

Το ζήτημα είναι πώς ο πρόεδρος της Τουρκίας θα καταφέρει με νομότυπο τρόπο να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πόλη. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια διαφορά της τάξεως των 23.000 μόνον ψήφων, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό, αν αναλογιστεί κάποιος πως στις εκλογές της Κυριακής ψήφισαν περισσότεροι από 10 εκατ. πολίτες της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αυτήν την ώρα έχει σύσκεψη με στελέχη του κόμματός του AKP, τα οποία του παρουσιάζουν δείγματα από τις παρανομίες που φέρονται να έγιναν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Η σύσκεψη διεξάγεται στο πατρικό του σπίτι, στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης.

Τουρκικός Τύπος: «Εκλογές απάτης»

Το σύνολο του τουρκικού Τύπου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κάνει λόγο για εκλογική απάτη, κατά την οποία ψήφοι του Μπιναλί Γιλντιρίμ «κατοχυρώθηκαν» στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Κάποιες εφημερίδες αναφέρονται σε «εκτεταμένη απάτη», ενώ πιο ήπιες αναφορές κάνουν ορισμένα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι υπήρξαν «παρατυπίες».

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το κυβερνών κόμμα προέβη σε ενστάσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών για τα αποτελέσματα σε όλα τα εκλογικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τη «Milliyet», το ίδιο έγινε και για την περίπτωση της Άγκυρας.

Οι εφημερίδες παρουσιάζουν έγγραφα με ψήφους που έλαβε ο Γιλντιρίμ, ωστόσο, όπως ισχυρίζονται, δεν καταμετρήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπήρξαν 319.000 άκυρα ψηφοδέλτια, την ώρα που ο νικητής έλαβε 4.169.987 ψήφους και ο δεύτερος 4.146.042.

Καθώς η διαφορά είναι στις 23.000 ψήφους, εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα μπορεί να ανατραπεί.