Δριμεία κριτική γγ του ΟΗΕ στην απόφαση Τραμπ για τα Υψίπεδα Γκολάν

999277Δριμεία κριτική άσκησε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην απόφαση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει εκτελεστική εντολή που αναγνωρίζει επισήμως την κυριαρχία του Ισραήλ πάνω στα Υψίπεδα του Γκολάν,

«Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει την κριτική του στην εκτελεστική εντολή του Προέδρου Τραμπ για τα Γκολάν, και θέλει να πει στους Άραβες ηγέτες ότι “κάθε λύση της συριακής διαμάχης πρέπει να εγγυάται την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου των κατεχόμενων Γκολάν”».

Μιλώντας στην 30η Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Τυνησία την Κυριακή, ο Γκουτέρες τόνισε ότι «καθώς εκατομμύρια Σύριοι παραμένουν εκτοπισμένοι και σε ανάγκη και δεκάδες χιλιάδες κρατούνται αυθαίρετα… πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να χαράξουμε μια πολιτική πορεία προς μια βιώσιμη ειρήνη στην οποία ακούγονται όλοι οι Σύριοι και τα αιτήματά τους και οι ανάγκες τους ικανοποιούνται».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία περιέγραψε τις προτεραιότητες για ειρήνη στη Συρία, η οποία χρειάζεται την κατάπαυση του πυρός, τις εκλογές υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και την πολιτική συζήτηση υπό την ηγεσία της Συρίας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Δεκέμβριο του 2015 και ζητά από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να θέσουν τις βάσεις για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης με βάση τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αστάνα το 2017.

Τα σχόλια του Γκουτέρες ακολουθούν το επίσημο αίτημα του Υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, που ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα να «λάβει μια σαφή επίσημη θέση» σχετικά με «το πρόβλημα της ισραηλινής κατοχής των Συριακών Γκολάν».

Η Δαμασκός κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας να «λάβει αποτελεσματικά μέτρα» για να αναγκάσει το Ισραήλ να αποσυρθεί στα πριν το 1967 σύνορά του.