Ανατολού:Αξιολογούνται διάφορα μοντέλα λύσης στο Κυπριακό

 

Unknown-1Η Τουρκία δεν αποκλείει κανένα μοντέλο λύσης στο Κυπριακό το οποίο θα έχει ως βάση λύσης την πολιτική ισότητα των Τ/κ, αναφέρει τουρκική διπλωματική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. Ωστόσο το Ανατολού σχολιάζει ότι κάθε μέρα που περνάει, η λύση στη βάση ομοσπονδίας καθίσταται αδύνατη.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, υποστηρίζουν ότι απέτυχαν οι δύο τελευταίες διαδικασίες διαπραγματεύσεων επειδή η ε/κ πλευρά “δεν είχε χωνέψει ένα κοινό μοντέλο που βασιζόταν στην πολιτική ισότητα των Τ/κ”. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν αποκλείει κανένα μοντέλο λύσης, το οποίο έχει ως βάση του την πολιτική ισότητα των Τ/κ, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο πριν οι δύο πλευρές ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις, πρέπει να υπάρχει ένα κοινό όραμα και να συμφωνήσουν επί της βάσης. Επισημαίνουν ακόμη ότι αν δεν εφαρμοστεί αυτός ο κανόνας, οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν και πάλι σε αποτυχία.

Σύμφωνα με το Ανατολού, σε αυτό το πλαίσιο το Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής στα κατεχόμενα πραγματοποιεί στις 1-3 Απριλίου συνέδριο με τίτλο “Το Κυπριακό: Το όραμα για την Κύπρο του χθες, του σήμερα και του αύριο” όπου θα συζητηθούν τα εναλλακτικά μοντέλα για την Κύπρο. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πάνω από 50 ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, πολιτικοί και ερευνητές και θα συζητήσουν ακόμη τις πιθανές επιπτώσεις στη λύση του Κυπριακού από τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Ο διοργανωτής του συνεδρίου Χουσεϊν Γκιοκτσέκους δήλωσε στο Ανατολού ότι το συνέδριο διοργανώνεται για να συζητηθούν οι συγκυρίες που έχουν αλλάξει στο νησί και για να αξιολογηθούν νέα μοντέλα λύσης. Υποστήριξε ότι εξαιτίας της στάσης της Ε/κ πλευράς πλέον η ομοσπονδία έχει πεταχτεί στα σκουπίδια. “Κατ ‘εμένα οι πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού με ομοσπονδία είναι μηδέν”, ανέφερε ο Χουσεϊν Γκιοκτσέκους, προσθέτοντας ότι θα επικεντρωθούν στις νέες προτάσεις λύσης για ‘ένα νησί δύο κράτη”.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αντά Κεντ είπε στο Ανατολού ότι οπωσδήποτε χρειάζεται λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, υποστηρίζοντας πως αν στο μέλλον διασφαλιστεί αμοιβαία ασφάλεια ή η Τουρκία ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ, θα μπορεί η λύση να μετατραπεί από συνομοσπονδία σε ομοσπονδία. “Με τα σημερινά δεδομένα, με την Κύπρο ενταγμένη στην ΕΕ, ακόμη και αν γίνει αποδεκτή τ/κ πολιτεία στην Κύπρο οι Τ/κ δεν θα έχουν καμιά ασφάλεια εντός της ΕΕ”, αναφέρει.