Τα πρώτα αποτελεσματα των εκλογών στην Τουρκία

 

Προβάδισμα των υποψηφίων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) 039744του προέδρου Ερντογάν, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του AKP στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, οδηγεί την κούρσα με 51,6%, με καταμετρημένο το 22,5% των ψήφων, όπως μετέδωσε το NTV.

Στην Άγκυρα, ο εκλεκτός του Ερντογάν, πρώην υπουργός Μεχμέτ Οζχασεκί, είναι επίσης πρώτος με 51,8%, με το 24,4% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα και πάλι με το NTV που επικαλείται το Reuters.

Στην πόλη της Σμύρνης, σαφές προβάδισμα καταγράφει ο υποψήφιος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Μουσταφά Σογιέρ, με 58,27% έναντι του υποψηφίου του AKP, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί, και με καταμετρημένο το 29,20%.

Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία που θεωρούνται κρίσιμες για τον πρόεδρο Ερντογάν, σημαδεύτηκαν από τον θάνατο συνολικά τεσσάρων ανθρώπων.

Δύο εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας, ενώ άλλα δύο είχαν χάσει τη ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά εκ των οποίων τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία.

Στις τελευταίες αυτοδιοίκητές εκλογές το 2014, το AKP του Ερντογάν κέρδισε σχεδόν το 43% των ψήφων και κράτησε την εξουσία σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Η θητεία όσων εκλεγούν σήμερα θα είναι πέντε έτη.