Ελλάδα: Η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου

Περίπου 40 λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, που θα αρχίσει στη Βουλή η 3η και καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι γνωστό εάν ο Σταύρος Δήμας, μοναδικός υποψήφιος, θα είναι ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια, ή εάν η Ελλάδα εισέρχεται από σήμερα σε προεκλογική περίοδο.ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Όλα εξαρτώνται από τι θα ψηφίσουν 12 βουλευτές. Αυτός είναι ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται για να συμπληρωθεί το αναγκαίο για εκλογή νέου Προέδρου όριο των 180 ψήφων.

Στην προηγούμενη, 2η ψηφοφορία πριν από 5 μέρες, όπου το όριο ήταν 200, ο κ. Δήμας έλαβε 168 θετικές ψήφους.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι κατά το Σύνταγμα όλοι οι βουλευτές πρέπει να συναινέσουν στη ψήφιση νέου Προέδρου, και ότι η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία δεν επιτρέπεται να λάβει «κομματικό και μικροπολιτικό χαρακτήρα».

Η κριτική του δείχνει σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του οποίου έχει αποσαφηνίσει εξαρχής ότι «προέχει η πτώση της κυβέρνησης των Μνημονίων», και ότι ακόμα και αν προτείνετο ο Θεός για Πρόεδρος, αυτός δεν θα τον ψήφιζε.

Με τη γραμμή του κ. Τσίπρα συμπλέουν μέχρι στιγμής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ) του Πάνου Καμμένου, που έχουν μείνει με 12 βουλευτές, και η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) του Φώτη Κουβέλη, που αριθμεί πλέον μόλις 6 βουλευτές.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ), με 12 βουλευτές, είναι από τη πρώτη στιγμή «μπετόν» στο «όχι», αν και δεν συμμερίζεται την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, και ξεκαθαρίζει ακόμα και τώρα ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί του μετεκλογικά.

Η Χρυσή Αυγή αριθμεί 16 βουλευτές, και παρά τα σενάρια που υφάνθηκαν την περασμένη εβδομάδα περί πιθανής υποστήριξης προς Δήμα από μερικούς από αυτούς, ο αρχηγός του κόμματος λέει ότι «θετική ψήφο από μας δεν θα λάβει».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, μαζί με άλλους 7 βουλευτές της Χ.Α. είναι προφυλακισμένοι ως ύποπτοι σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Έχουν λάβει ειδική εισαγγελική άδεια για να βγουν από τη φυλακή και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου που εκπρόσωποί του προσάγονται με χειροπέδες και υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα στη Βουλή.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, στις 2μμ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς, όπως είπε στο ΚΥΠΕ συνεργάτης του, θέλει να δείξει ότι το κράτος έχει συνέχεια και πρέπει να λειτουργεί ακόμη και σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, μέχρι να αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της η επόμενη κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός, μαζί με τον κ. Βενιζέλο, και τα επιτελεία τους, πέρασαν όλο το Σαββατοκύριακο επικοινωνώντας με βουλευτές τους οποίους θεωρούν ότι μπορούν να πείσουν να ψηφίσουν υπέρ του κ. Δήμα.

Όλα τα βλέμματα το μεσημέρι θα είναι στραμμένα στα έδρανα των ανεξάρτητων, της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Αν υπάρξουν προσθήκες στο 168 της προηγούμενης ψηφοφορίας, από εκεί θα έρθουν.

Αν τελικώς δεν εκλεγεί Πρόεδρος, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Η κυβέρνηση αναμένει να λάβει περισσότερους από τους 168 της δεύτερης ψηφοφορίας έως και 174, θεωρώντας ότι όσο πιο κοντά φτάσει στους 180 τόσο πιο αρνητικές θα είναι οι εντυπώσεις για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει εκλογές.

Εν τω μεταξύ, και πάλι σε περίπτωση που δεν εκλεγεί σήμερα Πρόεδρος, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις σε διάφορα πολιτικά μέτωπα. Ένα από τα οποία είναι εκείνο του ΠΑΣΟΚ, όπου όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι, ίσως ακόμα και εντός της ημέρας, προχωρήσει ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου στην ανακοίνωση της ίδρυσης νέου κόμματος.

Εξελίξεις αναμένονται και στη ΔΗΜΑΡ που εντός της εβδομάδος θα ορίσει ημερομηνία συνεδρίου, όπου θα αποφασιστεί η πιθανή εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που δεν βλέπουν με καλό μάτι την συνεργασία αυτή, είναι ανάμεσα σε εκείνους που θεωρείται ότι μπορούν σήμερα να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα.