Η Γερμανία αρνείται να διαπιστεύσει ως πρεσβευτή της Βενεζουέλας τον απεσταλμένο του Γκουάιδο

Ο απεσταλμένος του Γκουαιδό Ότο Γκεμπάουερ έχει ένα αμφιλεγόμενο προφίλ για διπλωμάτη καθώς συμμετείχε σε απόπειρα πραξικοπήματος το 2002 εναντίον του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ηταν μέλος της μονάδας επιτελείου που κρατούσε κρατούμενο τον Τσάβες και εξέτισε για την πράξη αυτή έξι χρόνια στη φυλακή.

 

2223779Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάσει να δώσει διαπίστευση στον Ότο Γκεμπάουερ, απεσταλμένο στη Γερμανία από τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιδο, όπως έγραψε η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, επικαλούμενη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε αίτημα του αριστερού κόμματος Die Linke.

Σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠΕΞ, η γερμανική κυβέρνηση πρώτα δέχτηκε τον Γκεμπάουερ ως «προσωπικό εκπρόσωπο του μεταβατικού προέδρου Γκουάιδο» στις 13 Μαρτίου 2019 για να πραγματοποιήσει συνομιλίες μαζί του, όμως «δεν σχεδιάζονται περαιτέρω βήματα».

Το ίδιο μέσο αναφέρει επίσης ότι πρωτίστως η Ισπανία κάλεσε όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. να μην χορηγήσουν στους εκπροσώπους του Γκουάιδο καμία διπλωματική ιδιότητα ή ανάλογα προνόμια.

Από τότε που ξέσπασε μια πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Γκουάιδο, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, αφού αμφισβήτησε την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο τον περασμένο Μάιο, η Γερμανία τον αναγνώρισε ως μεταβατικό αρχηγό κράτους.

Περίπου 50 χώρες, με τη στήριξη των ΗΠΑ, έκαναν το ίδιο. Ωστόσο, ο συνταγματικά εκλεγμένος αρχηγός του κράτους Νικολάς Μαδούρο, υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, την Κίνα, την Κούβα, τη Βολιβία, την Τουρκία και ορισμένες άλλες χώρες, εξακολουθεί να κατέχει την εξουσία και να αρνείται να παραιτηθεί, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι προσπάθησε να ενορχηστρώσει ένα πραξικόπημα προκειμένου να τοποθετήσει στην ηγεσία τον Γκουάιδο ως «μαριονέτα».

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια παράδοξη κατάσταση στη Γερμανία, με δύο απεσταλμένους της Βενεζουέλας στο Βερολίνο, δίχως να μπορεί να πραγματοποιήσει επίσημες συνομιλίες και με τους δύο.

Το Die Linke επαίνεσε την απόφαση να μην αναγνωρίσει τον Γκεμπάουερ ως πρεσβευτή. Η βουλευτής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Χάϊκε Χάνσελ, επεσήμανε ότι «η αποστολή νέων αντιπροσώπων για τη Βενεζουέλα βασίζεται στην αναγνώριση του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουάιδο κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με τα συμπεράσματα εξέτασης της Μπούντεσταγκ.

«Αυτό αποδεικνύει το παράλογο της πολιτικής της Γερμανίας για τη Βενεζουέλα. Την αναγνώριση ότι ο Γκουάιδο ελισσόταν εκτός των ορίων του διεθνούς δικαίου και την επαναφορά της υπόθεσης», δήλωσε.

Εκτός από αυτή τη διπλωματική σύγκρουση, ο Ότο Γκεμπάουερ έχει ένα αμφιλεγόμενο προφίλ για διπλωμάτη καθώς συμμετείχε σε απόπειρα πραξικοπήματος το 2002 εναντίον του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος απεβίωσε πριν από αρκετά χρόνια. Ήταν μέλος της μονάδας επιτελείου που κρατούσε κρατούμενο τον Τσάβες και εξέτισε για την πράξη αυτή έξι χρόνια στη φυλακή.