Ελλάδα:Επίθεση με χειροβομβίδα στο Ρωσικό προξενείο στο Χαλάνδρι

2692263Συναγερμός σήμανε γύρω στις 4 τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι, στο Ρωσικό Προξενείο, επί της οδού Τζαβέλα 5, καθώς άγνωστοι επιτέθηκαν με εκρηκτικό μηχανισμό, πιθανότατα χειροβομβίδα.

Οι άγνωστοι πέταξαν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε αστυνομικό φυλάκιο πλησίον του Ρωσικού προξενείου στην Αθήνα, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δυο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα πλησίασαν στο Ρωσικό Προξενείο, πέταξαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε φυλάκιο της αστυνομίας που βρισκόταν δίπλα το προξενείο», δήλωσε η ρωσική πρεσβεία.

«Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές… Οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας διεξάγουν έρευνα», πρόσθεσε ο ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας. Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, οι οποίοι εξετάζουν τη χειροβομβίδα.

 Το ΥΠΕΞ καταδικάζει

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με τη ρίψη χειροβομβίδας που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο της Προξενικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών», σημειώνει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών για την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Ρωσικό Προξενείο στο Χαλάνδρι.

«Οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις», επισημαίνει ακόμη, τονίζοντας ότι οι «αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση του περιστατικού και την υπαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη».

​Ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας Νίκος Ρήγας, μιλώντας στο Sputnik, εξέφρασε την καταδίκη του για την επίθεση και αποκάλυψε οτι στο μικροσκόπιο των αρχών, βρίσκεται τόσο ο τύπους του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε, όσο και μια καμένη μηχανή που βρέθηκε στα Εξάρχεια λίγο μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Σταύρος Μπαλάσκας, σε δηλώσεις του για το περιστατικό και ερωτηθείς εάν η επίθεση μπορεί να είχε στόχο αστυνομικό, ο ίδιος επεσήμανε: «Προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα εάν ήθελαν έναν νεκρό συνάδελφό μας».

Όπως εξήγησε, συγκεκριμένα, από τη στιγμή που η σκοπιά έχει το χαρακτηριστικό ότι κανείς από έξω δεν μπορεί να δει μέσα για λόγους ασφαλείας «και από τη στιγμή που ο εκρηκτικός μηχανισμός ερρίφθη ακριβώς μπροστά στη σκοπιά και όχι σε ένα παράπλευρο σημείο, μάς προβληματίζει το εάν θα ήθελαν νεκροί αστυνομικό και εάν γνώριζαν αυτοί που έριξαν τον μηχανισμό εάν εκείνη τη στιγμή υπήρχε αστυνομικός».

Όσον αφορά το σύνολο των επιθέσεων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, τόνισε ότι «όλη η ελληνική αστυνομία (…) λειτουργεί με μειωμένη δύναμη», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει αρκετό αστυνομικό προσωπικό για να φυλάξει όλους τους στόχους». Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα, καθώς όπως είπε, «πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση των στόχων, ούτως ώστε να ξέρουμε την επικινδυνότητα του καθενός σημείου και να το φυλάσσουμε».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε στο Sputnik ότι επικοινώνησε με την Ρωσική Πρεσβεία για να εκφράσει την αυτονόητη κατηγορηματική καταδίκη στην επίθεση. Διαβεβαίωσε επίσης, ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία αστυνομικά μέτρα για να μην επαναληφθούν «παρόμοια απαράδεκτα γεγονότα».

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, κατά την επικοινωνία του με την Ρωσική Πρεσβεία, επιβεβαιώθηκαν οι «πάρα πολύ φιλικές σχέσεις που έχουν οι δυο χώρες μεταξύ τους».

Την επίθεση καταδικάζει και με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με τη ρίψη χειροβομβίδας που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο της Προξενικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών», σημειώνει.

 

«Οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις», επισημαίνει ακόμη, τονίζοντας ότι οι «αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση του περιστατικού και την υπαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη».

Πρεσβεία Ρωσίας: Καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες

Την επίθεση καταδίκασε, εν τω μεταξύ, και η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στις ελληνικές αρχές για την γρήγορη ανταπόκρισή τους.

Πηγή  Sputnik