Το Δικαστήριο του ΟΗΕ έκρινε ένοχο τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και αύξησε την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη

2664714Δικαστήριο του ΟΗΕ έκρινε ένοχο τον Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και αύξησε την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη, από τη φυλάκιση 40 ετών που καταδικάστηκε πρωτοδίκως.

Μετά από έφεση που είχε ασκήσει ο Κάρατζιτς, το δικαστήριο έκρινε ότι ο πρώην ηγέτης προχώρησε εσκεμμένα στη «γενοκτονία» και αύξησε την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη, αναφέροντας ότι η φυλάκιση 40 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως είναι πολύ ήπια λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των εγκλημάτων και το βάρος της ευθύνης του.

«Το Εφετείο (του ΟΗΕ) καταδικάζει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς σε ισόβια», είπε ο δικαστής, ανακοινώνοντας την τελική ετυμηγορία.

Τον Μάρτιο του 2016, ο 73χρονος Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία, για 10 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για γενοκτονία. Ο πρώην ηγέτης αμέσως άσκησε έφεση, αρνούμενος να παραδεχθεί την ενοχή του και λέγοντας ότι η απόφαση βασίστηκε σε «φήμες».

Η καταγγέλλουσα αρχή άσκησε επίσης έφεση, επιμένοντας ότι ο Κάρατζιτς θα έπρεπε να καταδικαστεί σε ισόβια.Ο Κάρατζιτς είχε συλληφθεί το 2008 στο Βελιγράδι αφότου διέφευγε της σύλληψης για πάνω από μια δεκαετία. Έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες από το τέλος του Πολέμου της Βοσνίας που είχε ξεσπάσει μεταξύ Βόσνιων Μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών το 1992, όταν η Βοσνία και Ερζεγοβίνη διακήρυξε την ανεξαρτησία της εν μέσω της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Ενώ αρχικά είχε βρεθεί αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες, μία εξ αυτών — για γενοκτονία σε επτά κοινότητες Βοσνίων — κατέπεσε καθώς οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Η δεύτερη κατηγορία γενοκτονίας, σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, διατηρήθηκε.

Την ίδια στιγμή, η υπεράσπιση του Κάραζιτς υποστηρίζει ότι δεν είναι ένοχος και ότι η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί λόγω εσφαλμένων γεγονότων που διαπιστώθηκαν και διαδικαστικών παραβιάσεων.

«Πιστεύω ότι η απόφαση μπορεί να αλλάξει, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύνδεσή του με τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα και το επίπεδο ευθύνης του είναι μία από τις βασικές κατηγορίες. Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας και ειδικά τώρα, στην έφεσή μας, έχουμε επιχειρηματολογήσει εναντίον αυτής της κατηγορίας ιδιαίτερα ενεργητικά. Προσωπικά πιστεύω ότι καταφέραμε να αντικρούσουμε κάθε σχέση σύνδεση μεταξύ του πρώην προέδρου Κάραζιτς και των γεγονότων στη Σρεμπρένιτσα», είχε δηλώσει ο δικηγόρος Γκόραν Πετρόνιεβιτς στο Sputnik.

Είχε προσθέσει ότι ανέμενε ορισμένες άλλες κατηγορίες επίσης να απορριφθούν.

«Ωστόσο, η δικαστική πρακτική του δικαστηρίου της Χάγης δείχνει ότι μερικές φορές, όταν απορρίπτεται μια από τις μη κομβικές κατηγορίες, η ποινή δεν μειώνεται», δήλωσε ο Πετρόνιεβιτς.

Η σύνθεση των δικαστών στο Εφετείο του ΟΗΕ που χειρίζεται την υπόθεση του Κάραζιτς έχει αλλάξει μερικώς μετά από αίτημα του εναγόμενου, προκαλώντας μια μικρή καθυστέρηση στην ακρόαση. Από τη διαδικασία αποσύρθηκε ο Θεοντόρ Μέρον, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Αυτός ο άνθρωπος είχε προφανώς αντι-Σερβικές απόψεις, και ακόμη και οι δικαστές του δικαστηρίου ανέφεραν ότι ασκούσε πίεση στο δικαστήριο, με τις οδηγίες της αμερικανικής πρεσβείας», δήλωσε ο Πετρόνιεβιτς.

Πηγή:Sputnik