Επικίνδυνες δηλώσεις Τραμπ-Μπολσονάρο κατά της Βενεζουέλας

2655923Ανοικτό άφησαν το ενδεχόμενο μετά την συνάντηση τους οι προέδροι  ΗΠΑ – Βραζιλίας,για στρατιωτικη επέμβαση στη Βενεζουέλα ενώ με  ανακοίνωση του το  ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας χαρακτήρισε επικίνδυνες τις δηλώσεις Τραμπ-Μπολσονάρο διαμηνύντας για πολλοστή φορά πως το Καράκας είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει την ειρήνη στη χώρα.

«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απορρίπτει ρητά τις επικίνδυνες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, οι οποίες έγιναν στις 19 Μαρτίου. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο τ ου διεθνούς δικαίου προκειμένου να διασφαλίσει τη δημιουργία μιας ζώνης ειρήνης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», αναφέρει η ανακοίνωση.

Χθες οι ηγέτες ΗΠΑ — Βραζιλίας, μετά τη συνάντησή τους επανέλαβαν τη στήριξή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιδο. Απαντώντας για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, ο Τραμπ είπε ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές».

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε πολιτική κρίση από τον Ιανουάριο, οπότε ο Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε παράνομα προσωρινός πρόεδρος. Τον στήριξαν αμέσως οι ΗΠΑ που επίσης πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία 7 δισ. δολαρίων της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας και κάλεσαν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να παραδώσει την εξουσία.

Η Ρωσία, η Κίνα και πολλές ακόμα χώρες έχουν επαναβεβαιώσει τη στήριξή τους στον Μαδούρο, ως τον μόνο νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.