Ολλανδία:Ανδρας τουρκικής καταγωγής άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τρία άτομα στην Ουτρέχτη

 

imagew-3.aspxΤουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι εννέα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών σε ένα τραμ στην πόλη της Ουτρέχτης, στην κεντρική Ολλανδία, έγινε γνωστό από τον δήμαρχο, όπως μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

“Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση” είπε ο δήμαρχος της Ουτρέχτης Γιαν φαν Ζάνεν, σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα, η ολλανδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός άνδρα με καταγωγή από την Τουρκία, τον οποίο αναζητά στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το αιματηρό περιστατικό, το οποίο οι αρχές θεωρούν “τρομοκρατική ενέργεια”.

“Η αστυνομία αναζητά τον Γκοκμέν Τανίς, 37 ετών (που γεννήθηκε στην Τουρκία) σε σχέση με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί” αναφέρει η αστυνομία της Ουτρέχτης στο Twitter, καλώντας τους πολίτες να μην “τον πλησιάζουν”.

Το tweet συνόδευε μια φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας, όπου διακρίνεται ένας άνδρας με μπλε μπουφάν εντός του τραμ. Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατία στο υψηλότερο στην επαρχία της Ουτρέχτης. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολεία έκλεισαν και άνδρες της αστυνομίας ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και άλλες υποδομές, όπως επίσης στα τεμένη.

“Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία”, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε μετά τους πυροβολισμούς που συγκλόνισαν την Ουτρέχτη.

“Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (…) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία”, υπογράμμισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ”, τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ο πατέρας του δράστη : Για 3-4 χρόνια δεν είχα επικοινωνία με το γιο μου


Καμιά επικοινωνία δεν είχε με το γιο του τα τελευταία 3-4 χρόνια, δήλωσε ο πατέρας του φερόμενου δράστη της Ολλανδίας Μεχμέτ Τανίς στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΗΑ.

Ο Μεχμέτ Τανίς είπε για τον γιο του Γκιοκμέν Τανίς ότι ζει στην Ολλανδία από το 1993. “Εγώ δούλευα σε ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία, αλλά πριν 10 χρόνια  γύρισα οριστικά στην Τουρκία και ζω ξεχωριστά από αυτούς. Μαζί του μίλησα για τελευταία φορά πριν 3-4 χρόνια. Μετά δεν τον είδα καθόλου”, ανέφερε.

Πάντως όπως μεταδίδει η τουρκική υπηρεσία του BBC ένας Τούρκος επιχειρηματίας δήλωσε ότι γνωρίζει τον Γκιοκμέν Τανίζ και πως γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981 στο Γιόζγκατ της κεντρικής Τουρκίας και παλαιότερα είχε πάει στην Τσετσενία και πολέμησε. “Πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μοναχικός τύπος», δήλωσε ο Τούρκος επιχειρηματίας.