Ετοιμη η Κίνα να συνδράμει για την αποκατάσταση του συστήματος ενέργειας στη Βενεζουέλα

2568114Η Κίνα, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, εμφανίζεται έτοιμη να συνδράμει τη Βενεζουέλα για την αποκατάσταση του συστήματος παροχής ενέργειας, μετά το μπλακ-άουτ που διήρκεσε πέντε ημέρες.

Την ετοιμότητα του Πεκίνου να βοηθήσει τη Βενεζουέλα στην αποκατάσταση του συστήματος παροχής ενέργειας, εξέφρασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Επικοινωνιών και Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκεζ, η λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας έχει σχεδόν επανέλθει σε ολόκληρη τη χώρα, μετά από μπλακ-άουτ πέντε ημερών.

Ενώ το Καράκας κατηγορεί τις ΗΠΑ και την υποστηριζόμενη από μέρος της Δύσης αντιπολίτευση για το «σαμποτάζ» του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία, την Κίνα, την Κούβα και το Ιράν να διερευνήσουν τις αιτίες πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο σύστημα παροχής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, μετά από το πενθήμερο μπλακ-άουτ, οι αρχές της Βενεζουέλας κατάφεραν να εξαλείψουν τις συνέπειες της επίθεσης που «διεξήχθη από το έδαφος των ΗΠΑ».

Μπλακ-άουτ είχε σημειωθεί στη Βενεζουέλα στις 7 Μαρτίου, με τον εθνικό προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας Corpoelec να μιλά για «σαμποτάζ» στον κεντρικό υδροηλεκτρικό σταθμό του Γκουρί. Στη συνέχεια, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν διακοπές ρεύματος σε 21 από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας. Ο Μαδούρο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή ενεργειακού πολέμου κατά της Βενεζουέλας, ενώ η Ουάσιγκτον αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.