Ερευνα για τα αίτια της συσκότισης στη Βενεζουέλα

Τη συνδρομή Ρωσίας , Κίνας, Ιράν και Κούβας ζήτησε ο Μαδούρο

2081537Η Βενεζουέλα θα ζητήσει βοήθεια από την Κίνα, την Κούβα, το Ιράν και τη Ρωσία καθώς και από τα Ηνωμένα Έθνη για να διερευνήσει την πρόσφατη επίθεση στα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας, που άφησε μεγάλες περιοχές της χώρας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ημέρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Την Τρίτη, ο υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκεζ, δήλωσε ότι το έργο των δικτύων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχε σχεδόν ξαναρχίσει σε ολόκληρη τη χώρα.

«Έχω ορίσει μια ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση της κυβερνοεπίθεσης και ζήτησα τη βοήθεια διεθνών εμπειρογνωμόνων, σκοπεύω να ζητήσω τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, του Ιράν, της Κίνας, της Ρωσίας και της Κούβας», δήλωσε ο Μαδούρο προσθέτοντας ότι οι προαναφερθείσες χώρες είχαν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, μετά από μια πενθήμερη εθνική συσκότιση, οι αρχές της Βενεζουέλας κατάφεραν να εξαλείψουν τις συνέπειες της επίθεσης που «διεξήχθη από το έδαφος των ΗΠΑ».

Το blackout έπληξε τη Βενεζουέλα στις 7 Μαρτίου, καθώς ο εθνικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας Corpoelec ανέφερε μία ενέργεια «δολιοφθοράς» στον κεντρικό υδροηλεκτρικό σταθμό του Γκούρι. Στη συνέχεια, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν διακοπές ρεύματος σε 21 από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας. Ο Μαδούρο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή ενεργειακού πολέμου κατά της Βενεζουέλας. Η Ουάσιγκτον αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην συγκεκριμένη κρίση.