Βενεζουέλα:Συνελήφθηκαν δύο ύποπτοι για δολιοφθορά στο σύστημα παραγωγής ενέργειας

 

2536813Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν συλλάβει δύο άτομα με την κατηγορία της απόπειρας δολιοφθοράς στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τη Δευτέρα το βράδυ.

«Έχουμε συλλάβει δύο άτομα που επιχείρησαν να σαμποτάρουν το σύστημα επικοινωνιών στο φράγμα Γκούρι προκειμένου να εμποδίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης [τροφοδοσίας]. Ανακρίνονται», ανέφερε ο Μαδούρο στη δήλωσή του στον λαό της Βενεζουέλας.

Το Γκούρι, που βρίσκεται στην πολιτεία Μπολιβάρ στον ποταμό Καρόνι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα στον κόσμο.
Η εθνική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας (Corpoelec) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια διακοπή είχε προκληθεί από πράξη «σκόπιμης δολιοφθοράς» στο φράγμα Γκούρι. Έτσι, βυθίστηκαν στο σκοτάδι 21 από τα 23 πολιτείες στη Βενεζουέλα, αφήνοντας τις γραμμές του μετρό εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Η τροφοδοσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχει ήδη πλήρως αποκατασταθεί.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή ενεργειακού πολέμου κατά της Βενεζουέλας. Η Ουάσιγκτον αρνείται οποιοδήποτε ρόλο στην κρίση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απέρριψε τις κατηγορίες του Μαδούρο, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και οι σύμμαχοί τους δεν είχαν καμία σχέση με την διακοπή ρεύματος.

Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανωτάτο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοαναγορεύθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.