Ελλάδα: Το διονυσιακό έθιμο «μπουρανί» εορτάστηκε και φέτος στον Τύρναβο

Unknown-2 Το προκλητικό, διονυσιακό έθιμο «μπουρανί» που κάνει αρκετούς να «κοκκινίζουν» λόγω των αθυρόστομων αναφορών στον φαλλό και στον έρωτα, εορτάστηκε και φέτος στον Τύρναβο. Πειράγματα, μουσική και το χαρακτηριστικό σύμβολο της ημέρας κυριάρχησε στην περιοχή!

Με φαλλόμορφα σύμβολα να πλημμυρίζουν την περιοχή, οι κάτοικοι εξύμνησαν τη γονιμότητα της γης, άλλα και τους καρπούς που προσφέρει στους ανθρώπους.

images-1Η διασκέδαση κορυφώθηκε με μουσικά όργανα και πειράγματα, την ώρα που στα καζάνια ετοιμαζόταν η παραδοσιακή σούπα (μπουρανί) με σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα μαζί με ξύδι.

Οι κάτοικοι γιόρτασαν μεταμφιεσμένοι σε κάθε γειτονιά του Τυρνάβου κρατώντας στα χέρια τους ξύλινους φαλλούς, αλλά και πειράζοντας τους περαστικούς με χειρονομίες και σκωπτικά τραγούδια.

Η αθυρόστομη ευχή «χρόνια πολλά και καλα γαμίσ….» που δίνεται, μάλιστα, με αφορμή την ημέρα ακούστηκε για άλλη μια χρονιά στον «αέρα» της δημόσιας τηλεόρασης.

imagesΤο έθιμο ανάγεται στην εποχή της αρχαιότητας για να τιμηθεί ο θεός Διόνυσος.Επι τουρκοκρατίας εξελίχθηκε σε καυστική σάτιρα κατά των κατακτητών γι’ αυτό υπάρχουν μέχρι σήμερα τραγούδια που αναφέρονται στο σκληρό χαράτσι που επέβαλλαν οι οθωμανοί.Επί δικτατορίας της χούντας το έθιμο επιχειρήθηκε να τερματιστει αλλά το δικαστήριο δικαίωσε τους κατοίκους του Τυρνάβου.

 

Unknown-1Το εθιμο εορτάζεται κάθε Δευτέρα της Καθαράς και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό.