Μαδούρο προς ΗΠΑ:Ο λαός της Βενεζουέλας θα αντισταθεί σθεναρά στις πράξεις του επιθετικού ιμπεριαλισμού

2081537Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο   διαμήνυσε ότι θα απαντήσει στις  πράξεις «επιθετικού ιμπεριαλισμού».

«Οι ΗΠΑ υποτιμούν για άλλη μια φορά τη συνείδηση και την αποφασιστικότητα του λαού της Βενεζουέλας. Σας διαβεβαιώνω ότι κάθε προσπάθεια έκφρασης «επιθετικού ιμπεριαλισμού» θα αντιμετωπιστεί με μια ισχυρή απάντηση από τους πατριώτες που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε με θάρρος, την πατρίδα μας », δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το Σάββατο.

Ο Μαδούρο κάλεσε το λαό σε  μαζικές «αντιιμπεριαλιστικές» διαδηλώσεις το Σάββατο  9 Μαρτίου, κατά την τέταρτη επέτειο της εντολής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα, η οποία κήρυξε τη Βενεζουέλα απειλή για την εθνική ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τον Μαδούρο να αρνείται «να καταθέσει τα όπλα» και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο, υποστηριζόμενο από μια σειρά χωρών της Δυτικής και της Νότιας Αμερικής, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει αρκετούς συμπατριώτες του για να εκθρονίσει τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο.Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες εναντίον του Μαδούρο.

Τον Ιανουάριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να αυξήσουν τη βοήθεια στη Βενεζουέλα, αλλά πρόσθεσε ότι η συναίνεση και η συνεργασία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας χρειάζονται για να αναληφθεί αυτή τη δράση.

Στις 23 Φεβρουαρίου, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας προσπάθησε να εξαναγκάσει την είσοδο της βοήθειας των ΗΠΑ στη χώρα μέσω των συνόρων με την Κολομβία και τη Βραζιλία. Η αποτυχημένη απόπειρα προκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών της Βενεζουέλας, οι οποίοι εμπόδισαν τη διέλευση των φορτηγών χωρίς άδεια και των διαδηλωτών υπέρ της βοήθειας.

Ο Μαδούρο δήλωσε ότι ο Καράκας δεν θα δεχόταν τη βοήθεια των ΗΠΑ και χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να την παραδώσει στη Βενεζουέλα ως παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας.

Τον Ιανουάριο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, η Ουάσινγκτον κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας πολλών δις δολαρίων της πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA και απείλησε πως θα αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο.

Εξάλλου στον απόηχο του μεγάλου μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι την Βενεζουέλα,την περασμένη Πέμπτη, ο Νικολάς Μαδούρο είχε δηλώσει πως οι επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ όπως τέτοια σαμποτάζ δεν θα πτοήσουν το ηθικό του λαού.

Ο πόλεμος για την ηλεκτρική ενέργεια που κήρυξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα περάσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εν μέσω της διακοπής ρεύματος στη νοτιοαμερικανική χώρα και αυτού που ο εθνικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτήρισε «σαμποτάζ» σε μεγάλο υδροηλεκτρικό σταθμό.

«Ο πόλεμος της ηλεκτρικής ενέργειας που κηρύσσεται και σκηνοθετείται από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές εναντίον του λαού μας θα καταστραφεί. Τίποτα και κανένας δεν θα κερδίσει τον λαό του πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ», ανέφερε ο Μαδούρο στο Twitter την Πέμπτη.