Χριστοδουλίδης στο Sputnik: Οι εξελίξεις θα οδηγήσουν την Τουρκία σε επίλυση του Κυπριακού

«Αν υπάρχει ενδιαφέρον απο ρωσικές εταιρίες, στο νέο γύρο αδειοδοτήσεων  αυτό το ενδιαφέρον είναι καλοδεχούμενο», τόνισε 

 

2447287Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο   Sputnik, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για το εύρημα στον στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, εξέφρασε την ελπίδα οτι οι εξελίξεις στην περιοχή ενδέχεται να την οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού έτσι ώστε να μπορεί και η Τουρκία να επωφεληθεί.

Σε ερώτηση  αν υπάρχει ανησυχία για τις αντιδράσεις της Άγκυρας για το εύρημα της Exxon Mobil, σε δηλώσεις του στο Sputnik, στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών« ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι δημόσιας αντιπαράθεσης με την Τουρκία». Χαρακτήρισε μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις ως «την καλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης για τις ενέργειές μας και τη νομιμότητα των ενεργειών μας».

«Ευελπιστούμε ότι οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή θα ερμηνευθούν από πλευράς Τουρκίας ως τέτοιες που θα την οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού έτσι ώστε να μπορεί και η Τουρκία να επωφεληθεί από τις εξελίξεις, είτε αυτές αφορούν τις περιφερειακές συνεργασίες, είτε αυτές αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Τόνισε δε πως «εμείς χτίζουμε και την εξωτερική μας πολιτική και τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς στη βάση μιας θετικής ατζέντας και χωρίς να στρεφόμαστε ενάντια στο οποιοδήποτε κράτος».

Αναφορικά με ενδεχόμενες γεωπολιτικές αλλαγές μετά το εύρημα στο Οικόπεδο 10, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «τα χθεσινά αποτελέσματα είναι κατά κύριο λόγο σημαντικά για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό».

Σημείωσε επίσης, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τη «δημιουργία ενός ταμείου υδρογονανθράκων στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου», έτσι ώστε τα όποια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «όταν και εφόσον θα έρθουν», όπως είπε, «κατά κύριο λόγο να αξιοποιηθούν για τις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων».

Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει την ατζέντα της επίλυσης θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Κύπρος είναι «σε συνεχή και άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

«Όντως», συμπλήρωσε, «κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας που φτάσαμε πολύ κοντά σε επίλυση του Κυπριακού ήταν η άψογη συνεργασία ανάμεσα στην κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση».

«Ένας είναι ο στόχος μας, η επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί η παρούσα κατάσταση εκ των πραγμάτων να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν σε συνεργασία και με την ελληνική κυβέρνηση, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα», επισήμανε.

Στη συνάντηση που είχε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκε, όπως ανέφερε, επιθυμία και από τις δυο πλευρές για περαιτέρω ενίσχυση, συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, οι περιφερειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το Κυπριακό. Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μια «εξαιρετική συνάντηση», ενώ με τον Ρώσο ομόλογό του αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορούν να οδηγηθούν σε μια ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών.

Τέλος, μιλώντας για το αν ενδιαφέρον για τις ρωσικές εταιρίες εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε:

«Όταν βγαίνουμε σε γύρους αδειοδότησης, εμείς ευελπιστούμε να έχουμε ενδιαφέρον από όλες τις χώρες και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και φυσικά αν υπάρχει ενδιαφέρον απο ρωσικές εταιρίες, αυτό το ενδιαφέρον είναι καλοδεχούμενο.»

Πηγή: Sputnik