Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα η κρίση στη Βενεζουέλα

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόκειται να συγκληθεί σήμερα σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κλιμακώνουν την ένταση σε δυο επίπεδα, με κυρώσεις κατά της χώρας και προσπάθειες παράδοσης «ανθρωπιστικής» βοήθειας.857018

Ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδουρο, έχει αρνηθεί να επιτρέψει οποιαδήποτε αμερικανική βοήθεια στη χώρα κάνοντας λόγο για «ψεύτικο σόου» και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι τη χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να τον διώξει από την εξουσία. Επιπλέον τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός έχουν απευθύνει έκκληση στην Ουάσιγκτον να μην επιχειρήσει να παραδώσει βοήθεια χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ επιχειρεί να εισάγει στη χώρα βοήθεια στα σύνορα της χώρας. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις και επιδείνωσαν τις διπλωματικές σχέσεις του Καράκας με την γειτονική Κολομβία.

Χθες, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα παράδοσης βοήθειας, αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ορίστηκε να γίνει σήμερα, στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να αποσπάσουν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ζητεί να προκηρυχθούν προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Στις αρχές του μήνα, ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι ΗΠΑ θα υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας δικό τους σχέδιο ψηφίσματος.

Η Ρωσία ετοίμασε δικό της σχέδιο για τη στήριξη της Βενεζουέλας, με το οποίο ζητά από τα κράτη — μέλη, να ζητήσουν να σταματήσουν οι προσπάθειες παρέμβασης στη χώρα από ξένες δυνάμεις και για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.