Μπένετ: Τραμπ-Νετανιάχου συμφώνησαν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και τη διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ

Ο υπουργός Παιδείας και ηγέτης του κόμματος «Νέα Δεξιά», Νάφταλι Μπένετ, αποκάλυψε ότι Νετανιάχου και Τραμπ έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν το επίμαχο σχέδιο μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου.Διαψεύδει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

 

Τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ φέρεται να σχεδιάζουν οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ, Νάφταλι Μπένετ.416442

«Ο Νετανιάχου και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν συμφωνήσει να ανακοινώσουν ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στο 90% των εδαφών της Δυτικής Όχθης. Έχουν επίσης, συμφωνήσει να μην παρουσιάσουν αυτό το σχέδιο πριν τις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να μην “πληγεί” ο Νετανιάχου» κατήγγειλε, μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε δε, ότι το σχέδιο «θα παρουσιαστεί μία ή δύο ημέρες μετά τις εκλογές και θα περιλαμβάνει τη διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπένετ ηγείται του κόμματος «Νέα Δεξιά».

«Προκειμένου να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σχέδιο, ο Νετανιάχου θα στραφεί στο κεντρώο κόμμα “Μπλε και Άσπρο” του Μπένυ Γκαντζ, ευελπιστώντας να συγκροτήσει έναν συνασπισμό εθνικής ενότητας» συνέχισε ο Μπένετ, υποστηρίζοντας ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει αυτό το σχέδιο είναι η «ενδυνάμωση της “Νέας Δεξιάς”».

Άμεση ήταν, πάντως, η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος απέρριψε τους παραπάνω ισχυρισμούς ως «ανεδαφικούς».

«Ο Μπένετ πιέζεται και έχει μπερδευτεί λιγάκι. Είναι προφανές ότι τα μικρά κόμματα κάνουν περίεργα πράγματα, κατά τη διάρκεια των εκλογών, συμπεριλαμβανομένου και του να λένε ανεδαφικά πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα «Likud», σε ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού Παιδείας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ διαβεβαίωσε ότι μετά τις εκλογές, ο Νετανιάχου θα συγκροτήσει μία «δεξιά κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δημοσίευμα του Fox News, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές, γνωστοποίησε ότι ο Λευκός Οίκος έχει καταρτίσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή.

Το Ισραήλ, από τον Δεκέμβριο του 2018, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου.