Πρόεδρος Λευκορωσίας:Αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους στην Ευρώπη θα εξετάσουμε με τη Ρωσία μέτρα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα αναγκαζόταν να απαντήσει σε ενδεχόμενη ανάπτυξη πυραύλων στην Ευρώπη, στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη INF.

Το Μινσκ, από κοινού με τη Μόσχα, θα πρέπει να εξετάσουν για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ως απάντηση, εάν οι ΗΠΑ παρατάξουν πυραύλους μέσης και μικρής εμβέλειας820079 στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σημειώνοντας ότι θα είναι ακόμη χειρότερα εάν οι πύραυλοι τοποθετηθούν στην Ουκρανία.

«Φοβάμαι ότι οι Αμερικανοί θα αδράξουν τη στιγμή, καθώς έχουν σπάσει αυτήν τη συμφωνία (σ.σ. την INF) και θα αναπτύξουν πυραύλους στην Ευρώπη (…). Από κοινού με τη Ρωσία, θα πρέπει να σκεφτούμε για μέτρα, προκειμένου να απαντήσουμε. Δεν μπορείς να φύγεις μακριά από αυτό εάν συμβεί. Και θα είναι χειρότερα εάν αυτοί οι πύραυλοι τοποθετηθούν (Θεός φυλάξοι, υποθετικά μιλώντας) στο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την INF, αρχής γενομένης από τις 2 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συνθήκη, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες, εκτός και εάν η Μόσχα διορθώσει τις παραβιάσεις που φέρεται να κάνει όσον αφορά στη Συνθήκη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, αργότερα, ότι και η Μόσχα αναστέλλει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη, απαντώντας στην κίνηση των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η Ρωσία παραβιάζει τους κανονισμούς της INF, κατηγορίες που η Μόσχα απορρίπτει.