Το Υπουργικό διόρισε ερευνώντα λειτουργό για χαλούμι


Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε ερευνώντα λειτουργό για το θέμα του χαλουμιού, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν για το θέμα.imagew-2.aspx

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, η αναπληρωτής Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου είπε ότι ο Υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα του χαλουμιού και έχει οριστεί ερευνών λειτουργός για τα συμπληρωματικά σημεία στα οποία έχει αναφερθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του προς το Υπουργείο Εμπορίου.
“Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες”, είπε.

Ερωτηθείσα εξάλλου για την επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα της προώθησης κατοχύρωσης του χαλουμιού, η κ. Βασιλείου είπε ότι «υπάρχει η επικοινωνία, διότι ο φάκελος που αφορά στο προϊόν ονομασίας, προέλευσης πια, ‘φάκελος χαλουμιού’ πρέπει να προωθηθεί και η Κυβέρνηση κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβεί».

Στο στάδιο εξέτασης ενστάσεων η Κομισιόν σε σχέση με την πιστοποίηση DOP για το χαλούμι

H Koμισιόν βρίσκεται στη διαδικασία της εξέτασης των ενστάσεων imagew-3.aspxπου της έχουν αποσταλεί σε σχέση με την πιστοποίηση για το χαλούμι ως DOP – προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, στη βάση της κατανόησης που είχε επιτευχθεί για το θέμα το 2015, μετά τις σχετικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.


Την απάντηση αυτή έδωσε ο αρμόδιος για το θέμα εκπρόσωπος της Κομισιόν Nτανιέλ Ροζάριο, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με αίτημα επίσπευσης της διαδικασίας. Ο εκπρόσωπος Ντανιέλ Ροζάριο δεν απάντησε για το αν και κατά πόσο θα επισπευσθεί η διαδικασία, και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Κομισιόν σε αυτή τη φάση βρίσκεται στη εξέταση των ενστάσεων.

Η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαία Πολιτών με ανακοίνωαη τη αφού σημειώνει ότι «ηκουλτούρα της ανευθυνότητας θα σταματήσει μόνο όταν εισαχθεί η αρχή της της «Προσωπικής Αστικής Ευθύνης», προσθέτει:
«Ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Μετά το φιάσκο με το εμπορικό σήμα του χαλουμιού που χάσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρέχουμε εκ των υστέρων να διορίσουμε ερευνώντα λειτουργό για να βρει ποιοι φταίνε.
Επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση που πηγάζει από την κουλτούρα της ανευθυνότητας και της ατιμωρησίας που διέπει ορισμένους δημόσιους λειτουργούς. Για αυτή τη μερίδα των λειτουργών που προξενούν ζημία στο κράτος και στους πολίτες του είτε λόγω πράξεων ή παραλείψεών τους που είναι αποτέλεσμα δόλου ή αμέλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε Προτάσεις Νόμου που αφορούν την εισαγωγή της «Προσωπικής Αστικής Ευθύνης» των μελών των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, των Ανεξάρτητων Αξιωματούχων του Κράτους , των Μελών της  ΕΕΥ και της ΕΔΥ, και των δημοσίων υπαλλήλων.
Μόνο όταν κάποιος αισθάνεται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις από τις λανθασμένες του ενέργειες ή την κωλυσιεργία του, θα αναγκαστεί να εργαστεί με περισσότερο επαγγελματισμό προς όφελος του κράτους και των πολιτών του. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ζημιές από νοοτροπίες που εδράζονται στην ατιμωρησία και στην έλλειψη του αισθήματος της ευθύνης.»

Πρόεδρο Οικολόγων

Εξάλλου ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει προσπάθεια να αποσυνδέσει τον φάκελο του χαλουμιού από τη διαχείριση του Κυπριακού και τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής εκφράζοντας σοβαρές αμφιβολίες αν θα τα καταφέρει.

Αφού υπενθύμισε ότι οι Οικολόγοι είχαν διαφωνήσει με αυτή τη διασύνδεση, είπε πως η διασύνδεση του φακέλου του χαλουμιού με το Κυπριακό έγινε με ευθύνη αυτής της Κυβέρνησης, (ήταν η εποχή που έτρεχαν όλοι, τάχα, για τη λύση του Κυπριακού και δεν έδιναν σημασία στις προειδοποιήσεις) και πρόσθεσε πως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι «δυστυχώς είχαμε δίκαιο».

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες αν θα καταφέρει η Κυβέρνηση σε αυτή τη φάση να πετύχει την αποσύνδεση, “αφού έκανε το τραγικό λάθος να αποδεχτεί τη σύνδεση του με το Κυπριακό”.