Οι καταγγελίες Μ.Παναγή οδήγησαν την Αστυνομία στα γραφεία της ΚΟΠ

Δεν θα βρουν τίποτε  το μεμπτό ισχυρίζεται ο Κουτσοκούμνης

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές  και άλλα στοιχεία ή έγγραφα που θα μπορούν να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή, περισυνέλεξε από τα γραφεία της ΚΟΠ  η Αστυνομία  κατόπιν εντάλματος για έρευνα. Αρκετές από τις καταγγελίες Παναγή είναι   ηχογραφημένες συνομιλίες f209cb5a15e698130e83770a99201dec_Lπου (ηχογραφούσε ο ίδιος) σε συνομιλίες του με διάφορους παράγοντες  και σύμφωνα με την αστυνομία δεν αποτελούν μαρτυρία ενώπιον του Δικαστηρίου. Εξω από τα γραφεία της ΚΟΠ υπήρχε φορτηγό όχημα το οποίο φόρτωσε σωρεία εγγράφων και οι έρευνες ξεκινούν  στη βάση των καταγγελιών Πανσγήενώ θα ληφθούν καταθέσεις από αρκετά πρόσωπα και παράγοντες. .

Στο μεταξύ :Στην απόφαση να συζητηθεί εκ νέου το πρώτο 10ημερο Ιανουαρίου το θέμα διορισμού ή όχι ερευνητικής επιτροπής από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) για να εξετάσει τις καταγγελίες Μάριου Παναγή, όταν θα έχουν προχωρήσει οι έρευνες που διεξάγει η Αστυνομία, κατέληξε η Άτυπη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ που συνεδρίασε αργά το απόγευμα, στη Λευκωσία.

Η ΓΣ αποφάσισε επίσης όπως στις αρχές και πάλι Ιανουαρίου η ΚΟΠ και τα σωματεία Α΄ Κατηγορίας συζητήσουν “εφ` όλης της ύλης και για διάφορα θέματα που απασχολούν το κάθε σωματείο χωριστά”.

Αυτά δήλωσε, μετά τη ΓΣ, διάρκειας δύο ωρών, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης, αναφέροντας παράλληλα ότι ζήτησε από τους προέδρους των σωματείων αλλά και από οποιονδήποτε άλλο γνωρίζει, να καταγγείλει επίσης μη θεμιτά γεγονότα στο ποδόσφαιρο “γιατί πρέπει επιτέλους να φθάσουν μέχρι εκεί που πάει και οποιοσδήποτε ευθύνεται ή αναμιγνύεται σε τούτα να είναι υπόλογος ενώπιον της δικαιοσύνης”.

“Ενώνω τη φωνή μου με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών λέγοντας ότι και ποδοσφαιριστές αν έχουν υπόψη τους οτιδήποτε επίσης να πάνε στην Αστυνομία”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “πρέπει οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι να το δηλώσει, μάλιστα τώρα”, που έχουν ξεκινήσει οι έρευνες, θα πρέπει να καταλήξουν κάπου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουτσοκούμνης επιβεβαίωσε πληροφορία ότι δόθηκε στην ΚΟΠ ένταλμα έρευνας από την Αστυνομία για διερεύνηση τεκμηρίων από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και σημείωσε ότι “καλά κάνει” η Αστυνομία.

“Να πάνε πάνω στην Ομοσπονδία να πάρουν ό,τι θέλουν”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “επειδή τελευταίως άκουσε να ακούγεται ότι υπάρχουν και οικονομικές ατασθαλίες σας λέω ότι ουδέν θα βρουν γιατί δεν υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες”.

Εδώ και 13 χρόνια που είναι πρόεδρος της ΚΟΠ, είπε, η διοίκηση είναι χρηστή σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα και φαίνεται στους ίδιους τους λογαριασμούς της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι δεν τον λυπεί το γεγονός ότι “η Αστυνομία αποφάσισε ότι θα πάρει τα όποια στοιχεία από την Ομοσπονδία” και ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΠ θα βοηθήσει το έργο της Αστυνομίας.

Ειδικότερα, ο κ. Κουτσοκούμνης, αφού εξήγησε ότι η ΓΣ ήταν Άτυπη γιατί στο καταστατικό της Ομοσπονδίας δεν προβλέπεται ΓΣ στην οποία γίνεται μόνο συζήτηση, είπε ότι η ΓΣ αποφάσισε ότι “είναι νωρίς να διοριστεί διερευνητική επιτροπή από την Ομοσπονδία εφόσον η έρευνα της Αστυνομίας βρίσκεται στα πολύ πρώιμα της στάδια”.

Κατά πόσον θα διοριστεί ερευνητική από την Ομοσπονδία ή όχι – ουσιαστικά ζήτησα να διοριστεί από την ΓΣ η ερευνητική – θα συζητηθεί ξανά το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου με τους προέδρους αρχικά των σωματείων Α΄ Κατηγορίας, όταν θα προχωρήσουν οι οποιεσδήποτε έρευνες της Αστυνομίας, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η δεύτερη απόφαση, που λήφθηκε είναι ότι “θα συνεχίσουμε με τα σωματεία Α΄ Κατηγορίας αρχές και πάλι Ιανουαρίου με συζήτηση εφ` όλης της ύλης και για διάφορα θέματα που απασχολούν το κάθε σωματείο ξεχωριστά” και πρόσθεσε ότι “αναφέρθηκαν πολλά μέσα στην αίθουσα και αποφασίσαμε ότι αυτά θα συζητηθούν ξεχωριστά από το θέμα καταγγελίες Μάριου Παναγή”.

Αναφέροντας ότι κάποια σωματεία είπαν ότι αφού διερευνάται η ποινική πτυχή από την Αστυνομία είτε είναι νωρίς είτε γιατί να διοριστεί ερευνητική επιτροπή, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι η απάντηση σε αυτό είναι πως “η ερευνητική επιτροπή μπορεί να λάβει υπόψη της στοιχεία που δεν είναι επίσημα αποδεκτά από τις αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με την αυστηρή νομολογία που διέπει τον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία ενεργεί”.

Το δεύτερο, συνέχισε, είναι πως η ερευνητική επιτροπή μπορεί να εξετάσει και αθλητικές ευθύνες πέρα από τις οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες και άρα η έκταση των καθηκόντων της θα είναι περισσότερη από ό,τι εξετάζει αυτή την στιγμή η Αστυνομία που βλέπει το θέμα στα ποινικά του πλαίσια.

Ερωτηθείς αν είναι προβληματισμένος με την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Κουτσοκούμνης, αφού απάντησε καταφατικά, συνεχάρη τον Μάριο Παναγή ο οποίος, είχε το θάρρος, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, “να βγει δημόσια και να πει ότι κατέχει στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν κάποια θέματα τα οποία δεν είναι θεμιτά μέσα στο ποδόσφαιρο”.

“Αυτά τα συγχαρητήρια τα έχω μεταφέρει και στην ΓΣ”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα κατέθεσε “έστω και καθυστερημένα – γιατί είπε ότι τέτοια στοιχεία τα έχει μέχρι και τρία χρόνια προηγουμένως – και δεν εξετάζω τους λόγους καθυστέρησης ούτε το οποιοδήποτε κίνητρο είχε ο κ. Παναγή”.

“Μακάρι να έχει αυτά τα στοιχεία και είναι μια ευκαιρία εκείνα τα οποία ακούγονται στους διαδρόμους” ή γράφονται χωρίς στοιχεία “απλά με την υποψία, να βγουν έξω και να λεχθούν στην ίδια την Αστυνομία”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο Παναγή έδωσε στον ίδιο στοιχεία, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι “έχει στείλει δύο επιστολές ο σύνδεσμος διαιτητών Κύπρου επί θητείας Τράττου και Παναγή, οι οποίες διερευνήθηκαν από την Ομοσπονδία”, προσθέτοντας ότι “έχει υποσχεθεί στους προέδρους των σωματείων και υπόσχομαι και στα ΜΜΕ ότι “θα επικοινωνήσω αύριο με το νομικό μας σύμβουλο εάν μας το επιτρέπει και όπως το επιτρέψει” να δημοσιοποιηθούν αυτές οι καταγγελίες και οι έρευνες που ακολούθησαν.

Ανέφερε ότι “δεν του καταγγέλθηκε κάτι που δεν διερευνήθηκε” και πρόσθεσε ότι η διερεύνηση έγινε από τον κ. Πέτσα, Πρόεδρο της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών και τον κ. Βρυωνίδη”.

Σε παρατήρηση ότι ο κ. Παναγή καταγγέλλει ότι εμπλεκόμενος είναι και ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι στον ίδιο καταλόγισε δύο πράγματα ότι δεν ερεύνησα όλα όσα μου καταγγέλθηκαν – και σας δηλώνω ότι διερευνήθηκαν, αλλά δεν είναι γνωστό στον ίδιο και σε άλλους το αποτέλεσμα της έρευνας – και ότι του έκανα τηλέφωνο και είπα στους προέδρους ότι είναι μάρτυρες ουκ ολίγες φορές, σχεδόν όλοι, που με παίρνουν τηλέφωνο για να επικοινωνήσω με διαιτητές και να τους δώσω εκείνη την ψυχολογία που χρειάζονται, ώστε να κάνουν ένα σωστό αγώνα”.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι κάτι τέτοιο δεν κάνει ο Μισέλ Πλατινί ή ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι σε αυτές τις χώρες δεν ακούστηκε “ποτέ να πέσουν βόμβες ή οι διαιτητές να είναι κάτω από τέτοια πίεση που ενδεχομένως να μην μπορούν να αποδίδουν μέσα στα γήπεδα”.

“Είκοσι χρόνια στο ποδόσφαιρο δεν έχω πάρει διαιτητή ποτέ μου για οτιδήποτε παρά να δώσει τον καλύτερο του εαυτό μέσα στο γήπεδο”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε θέμα παραίτησης του Αρχιδιαιτητή, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι “δεν λέχθηκε κάτι τέτοιο ούτε οτιδήποτε που να προσεγγίζει κάτι τέτοιο”, προσθέτοντας ότι “διάφορα θέματα που ενδεχομένως να μην λέχθηκαν απόψε θα μπορούν να λεχθούν σε μια συνάντηση που θα λαμβάνουν μέρος μόνο τα σωματεία Α΄ Κατηγορίας”.

Κληθείς να πει τι θα πράξει η ΚΟΠ με τα ονόματα των διαιτητών που καταγγέλθηκαν από τον Μάριο Παναγή, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι δεν είναι δουλειά δική του να ορίζει διαιτητές προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας που είναι ξένος και “δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται αυτές τις μέρες στο νησί ότι για κάποιους διαιτητές λέχθηκαν κάποια πράγματα και θα αποφασίσει ο ίδιος τι δέον γενέσθαι”.

Σε ερώτηση κατά πόσον η ΚΟΠ διέρχεται την πιο δύσκολη εποχή της, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι “εδώ και 80 χρόνια που έχει ιδρυθεί ποδόσφαιρο στην Κύπρο, κάθε χρόνο λέγονται, ακούγονται και πολλοί υποψιάζονται πολλά”.

“Ίσως να είναι η καλύτερη εποχή της ΚΟΠ γιατί είναι ευκαιρία – και μπράβο της Αστυνομίας που πήγε στα γραφεία μας – να βγουν όλα έξω”, είπε ο κ. Κουτσοκούμνης, καλώντας τον οποιονδήποτε “έχει κάτι να πάει να το δηλώσει για να το διερευνήσει η Αστυνομία και όποιος βρεθεί ένοχος να τιμωρηθεί”.