Μόσχα για αμερικανικές κυρώσεις:«Θα πυροβολήσουν τα πόδια τους»

Έτοιμη να απαντήσει σε τυχόν νέες αμερικανικές κυρώσεις δηλώνει η Ρωσία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ.2241837

«Μιλώντας για το χρέος, έχουμε επανειλημμένως ιυποστηρίξει ότι πρώτα απ’ όλα, πράγματι, θα δούμε μία αντιστροφή των επιτοκίων από τους ξένους επενδυτές. Αυτό θα πλήξει πρώτα τους ξένους. Θα πυροβολήσουν τα πόδια τους» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Υπενθύμισε δε, ότι «εμείς έχουμε περάσει από αρκετά στάδια τέτοιων κυρώσεων». «Φυσικά, όλα αυτά είναι δυσάρεστα, αλλά από την άλλη πλευρά, έχουμε δημιουργήσει την κατάλληλη βάση για να είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε σ’ αυτές (σ.σ. κυρώσεις), να είμαστε έτοιμοι».

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν συζητάει με κανέναν για τις κυρώσεις και ότι εστιάζει στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς δεν εξαρτάται από τα «τερτίπια» των άλλων χωρών.

Την Τετάρτη, οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ εισήγαγαν ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την ενεργοποίηση κυρώσεων στους τομείς της ενέργειας και των τραπεζών της Ρωσίας, όπως επίσης και στις εκδόσεις ομολόγων.

Εφόσον καταστεί αποδεκτό από το Κογκρέσο, το νομοσχέδιο θα θέσει σε ισχύ δύο «πακέτα» οικονομικών περιορισμών, ένα για την υποτιθέμενη προσπάθεια της Μόσχας να υπονομεύσει τη δημοκρατία, ευρύτερα, και ένα άλλο για τη ρωσική δραστηριότητα στην Ουκρανία.