Απάντηση κομμάτων στην πρόταση Αναστασιάδη για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής

Τα κόμματα δια των εκπροσώπων τους απάντησαν σήμερα στην κατ’ αρχήν πρόσκληση – πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας  για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.anasw4

Το ΑΚΕΛ «θεωρεί ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής δεν θα έχει καμιά τύχη, όπως συνέβηκε και σ’ όλες τις ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ο λόγος είναι απλός. Ανάμεσα στις θέσεις και τη φιλοσοφία της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ, υπάρχει χάσμα, ειδικότερα στα θέματα της οικονομίας, ενώ σοβαρές διαφορές μας χωρίζουν και σε ότι αφορά τους χειρισμούς στο κυπριακό. Ως εκ τούτου ένας τέτοιος στόχος είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτος.

Αυτό όμως που ήταν και παραμένει εφικτό αλλά και ωφέλιμο για την πατρίδα μας είναι η ανάγκη αλληλοσεβασμού, συνεννόησης και προσπάθειας εξεύρεσης συναινετικών λύσεων απέναντι στις τεράστιες προσκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο τόπος και ο λαός μας.Κατά συνέπεια στο βαθμό που είναι ειλικρινείς οι προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν αποτελούν επικοινωνιακό ελιγμό, σ’ αυτό είναι που πρέπει να επικεντρωθεί ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του.

Αυτονόητη όμως προϋπόθεση για την επίτευξη συναίνεσης είναι αφενός η εγκατάλειψη της ετσιθελικής πρακτικής της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται συστηματικά σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα όπως αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, του ΓΕΣΥ, των εκποιήσεων και όχι μόνο.

Αφετέρου απαιτείται αλλαγή της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής, αφού τυχόν εμμονή στις ακολουθούμενες πολιτικές θα ακυρώσει εκ προοιμίου τις όποιες προοπτικές επίτευξης συναινετικών λύσεων.»

Το ΔΗΚΟ 

Κληθείσα να σχολιάσει την εξαγγελθείσα πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη για δημιουργία κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, η Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε:

«Η χτεσινή εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» συνιστά ουσιαστικά ομολογία αδιεξόδου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποχρεώνεται σε αυτή την τοποθέτηση λόγω της πολιτικής απομόνωσής του και των αδιεξόδων στα οποία οδήγησαν τη χώρα μας οι επιλογές, οι αποφάσεις και οι χειρισμοί του, τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και σε σχέση με την Οικονομία.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι πριν από 10 μήνες συμμετείχε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Και ότι οδηγηθήκαμε στην αποχώρηση από την Κυβέρνηση μετά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αθέτησε την προεκλογική συμφωνία που συνήψε με το Δημοκρατικό Κόμμα και παραβίασε εμπράκτως κάθε αρχή ειλικρινούς και έντιμης πολιτικής συνεργασίας.

Δέκα μήνες μετά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει, έστω με καθυστέρηση, ότι ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και όχι μια μονοκομματική κυβέρνηση όπως η παρούσα κυβέρνηση ΔΗΣΥ.

Για να έχει όμως νόημα και ουσία η επισήμανση αυτή καθώς και η εξαγγελθείσα πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη, θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές βάσεις πάνω στις οποίες σκοπεύει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει επικυρωτικά όργανα ή χειροκροτητές που θα συναινούν στη συνέχιση της αποτυχημένης στρατηγικής στο Κυπριακό και της αδιέξοδης πορείας στην Οικονομία, τότε το Δημοκρατικό Κόμμα δεν μπορεί να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας αφού είναι προφανές πως μόνο ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα μπορεί να θεωρηθεί.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει πως επιβάλλεται ο απεγκλωβισμός από τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου και η χάραξη μιας νέας, συλλογικής και συνολικής στρατηγικής στο Κυπριακό καθώς και η εφαρμογή μιας διεκδικητικής πολιτικής στα θέματα της Οικονομίας με στόχο τις αλλαγές στο Μνημόνιο και την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα αναγεννήσει την κυπριακή αγορά, θα στηρίξει το δοκιμαζόμενο ιδιωτικό τομέα και θα δώσει ώθηση στην κυπριακή οικονομία ευρύτερα».

Η Συμμαχια Πολιτών 

Η Η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σχηματισμό Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. «Για εμάς, προσθέτει,  είναι δεδομένο ότι στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, τόσο στο εθνικό όσο και στην οικονομία, επιβάλλεται να υπάρξει ενότητα ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία αλλά και στο λαό.

Ως Συμμαχία Πολιτών, δεν συνδέουμε την ενότητα κατ΄ανάγκη με την συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα και με την κατάληψη Υπουργικών θώκων.

Ως Συμμαχία Πολιτών καταβάλαμε έντονες προσπάθειες τόσο εντός του Εθνικού Συμβουλίου όσο και δημόσια για να επιτευχθεί ένα μέτωπο ενότητας.

Καλέσαμε πολλές φορές τις πολιτικές δυνάμεις να παραμείνουν ενωμένες και να στηρίζουν τις προσπάθειες του Προέδρου στο θέμα της εισβολής της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί και όπου διαφωνήσαμε δεν διστάσαμε να καταθέσουμε γραπτώς συγκεκριμένες Προτάσεις τόσο για το κυπριακό όσο και για την οικονομία, κάποιες από τις οποίες υιοθέτησε η Κυβέρνηση.

Για να υπάρξει Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής ή εθνικής ενότητας δεν είναι αρκετή η αλλαγή της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου. Η ενότητα δεν μπορεί να περιστρέφεται γύρω από πρόσωπα. Εκείνο που επιβάλλεται είναι να υπάρξει κοινά διαμορφωμένη πολιτική στα κρίσιμα ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει και δεν υποδηλοί, πρόθεση επιβολής των απόψεων της αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο εξέλεξε ο λαός για να κυβερνήσει. Είναι γνωστό ότι ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε διαφορετική προσέγγιση από την Κυβέρνηση στο Κυπριακό, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία και σε άλλα σημαντικά ζητήματα.

Μια κυβερνητική πολιτική για να προάγει την ενότητα θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε συγκλήσεις στα πιο ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν την πατρίδα μας. Αναμένουμε να ακούσουμε από τον Πρόεδρο πιο ολοκληρωμένα τις σκέψεις του για να διαμορφώσουμε και τη δική μας θέση.*
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας, επιβάλλουν την αλλαγή πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οδηγήσει τη διακυβέρνηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κι όχι στη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων στην Κυβέρνηση.»

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι οι πολίτες αναζητούν από την Κυβέρνηση λύσεις στα προβλήματα τους κι όχι να «βάζει τα ρούχα αλλιώς».

Ως Οικολόγοι, αναφέρεται , έχουμε θέσει δημόσια επτά προϋποθέσεις για τις οποίες αξίζει να συζητηθεί η ιδέα της Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:
1. Η κυβέρνηση αυτή να μην συγκροτείται από κομματικά στελέχη και πρόσωπα που υπόκεινται της επιρροής οικονομικών και άλλων συμφερόντων . Δεν θέλουμε άλλους τραπεζίτες στην κυβέρνηση.
2. Η αλλαγή τακτικής στο Κυπριακό και η εκπόνηση στρατηγικής αντιμετώπισης του Τουρκικού επεκτατισμού και της επιθετικότητας.
3. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα στα θέματα της κάθαρσης και της τιμωρίας, της θεσμοθέτησης της διαφάνειας, του απόλυτου ασυμβίβαστου και τις βαριάς καταδίκης (πχ. δήμευση περιουσιών) της διαπλοκής, της διαφθοράς και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
4. Αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει διεκδικητικά το μνημόνιο και τις απαιτήσεις της Τρόικας προστατεύοντας την κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα των ασθενών οικονομικά στρωμάτων του λαού.
5. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να έχει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ύφεσης μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης και αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενθάρρυνση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας.
6. Η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των πολιτών έναντι των ληστρικών και καταστροφικών σχεδίων και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου (πχ ημικρατικοί οργανισμοί, δάση και παραλίες κλπ).
7. Η μεταρρύθμιση της διοίκησης του κράτους και των θεσμών. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γοργά το μεταρρυθμιστικό έργο σε όλους τους τομείς μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία.
Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών»