Βενεζουέλα:Πρόσχημα για εισβολή η ανθρωπιστική βοήθεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα ως πρόσχημα για να ξεκινήσει έναν πόλεμο στη χώρα κατάγγειλε στα Ην.Εθνη ο Χόρχε Βαλέρο, μόνιμος εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη.1831639

«Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως πρόσχημα για την έναρξη πολέμου, ο οποίος μπορεί να έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες. Η Βενεζουέλα είναι μια κυρίαρχη χώρα ικανή να αποκαταστήσει την οικονομία της υλοποιώντας τα δικά της σχέδια που ανέπτυξε ο Πρόεδρος Μαδούρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαλέρο.

Η δήλωση έρχεται λίγο αφότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επέκρινε την πρόταση των ΗΠΑ να στείλουν βοήθεια στη χώρα της Νότιας Αμερικής ως «πολιτικό τρικ» και πρόσχημα για εισβολή.

Στις 4 Φεβρουαρίου, η διοίκηση του Χουάν Γκουάιδο, που αυτοανακηρήχθηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι θα διεξάγει διεθνές συνέδριο στην Ουάσιγκτον στις 14 Φεβρουαρίου για να ζητήσει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γκουάιδο ανακήρυξε τον εαυτό του τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου.

Ο Μαδούρο εν τω μεταξύ τον χαρακτηρίζει «μαριονέτα» των ΗΠΑ και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον, η οποία δηλώνει ότι βάζει όλα τα σενάρια στο τραπέζι όσον αφορά την αντίδραση της στη Βενεζουέλα.