Βενεζουέλα: ΗΠΑ και Ε.Ε.κορυφώνουν τις πιέσεις κατά της νόμιμης κυβέρνησης

Αναβιωνουν οι ψυχροπολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις  με τις ΗΠΑ  να πιέζουν τη νόμιμη κυβερνηση της Βενεζουέλας ενώ η Ε.Ε. ακολουθεί  σε μια προσπάθειας να ανατραπεί ο νόμιμα εκλελεγμένος Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο  και να αναλάβει τα ηνία ο εγκάθετος τους Γκουαϊδό ο οποίος αυτονακηρύθηκε με τις ευλογίες τους ως νέος Πρόεδρος.2601353

Ο Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RT, διαμήνυσε  πως δεν θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη χώρα στο εγγύς μέλλον».

 «Στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει έλλειψη εκλογών», απάντησε ο Μαδούρο όταν ερωτήθηκε για το αίτημα ορισμένων χωρών να γίνουν πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα του. Οι μόνες εκλογές που αναμένεται να γίνουν είναι κοινοβουλευτικές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το 2020, πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντιπολίτευση κι όχι στις τακτικές εκλογές. Είχαμε εκλογές 25 φορές σε 20 χρόνια. Τους τελευταίους 18 μήνες είχαμε 6 εκλογές. Οι εκλογές το 2018 ορίστηκαν κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Στην ίδια συνέντευξη στο RT ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ουρουγουάης, του Μεξικού και των μελών της Caricom να πραγματοποιήσουν διάσκεψη στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο για να συζητήσουν για τη ρύθμιση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

«Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να γραφεί ένα σενάριο αμοιβαίας κατανόησης», πρόσθεσε ο Μαδούρο προειδοποιώντας ξανά για την πιθανότητα να σημειωθεί πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

«Ο μόνος τρόπος για να αρθεί το τρέχον αδιέξοδο στη Βενεζουέλα είναι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον ίδιο και την αντιπολίτευση», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Διαφορετικά θα πρόκειται για άλλη μια αλλαγή καθεστώτος, σαν αυτές που έχει κάνει ήδη πολλές φορές η Δύση. Και δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να επωφελήθηκε από την αλλαγή καθεστώτος», σημείωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράξενο» το γεγονός ότι η θέση της Ε.Ε. για τη Βενεζουέλα αγνοεί το συμφέρον της Ρωσίας και της Κίνας στη ρύθμιση της κρίσης.

 

Τη  Δευτέρα, ο Μαδούρο έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις εναντίον των προσπαθειών αποδυνάμωσης της Βενεζουέλας και τροφοδότησης ενός εμφυλίου πολέμου στο εσωτερικό της χώρας. Ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας, εξήρε τη  προσήλωση του στρατού λέγοντας  ότι είναι  απολύτως σίγουρος ότι τα εθνικά στρατεύματα θα πράξουν ό,τι καλύτερο μπορούν, προκειμένου να αποτρέψουν μία πιθανή ξένη επέμβαση.

«Κανένας, συμπεριλαμβανομένων και των επιτιθέμενων στρατιωτών, δεν πρόκειται να μπει στη Βενεζουέλα. Σας καθησυχάζω γι’ αυτό. Δεν έχετε ικανές τις ένοπλες δυνάμεις να προστατεύσουν τη χώρα;» ανέφερε ο Μαδούρο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απάντησε στα πρόσφατα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ισχυριζόμενος ότι «το να μιλάμε για πόλεμο τον 21ο αιώνα αποτελεί μία τρέλα».

«Είναι ντροπή το να θεωρείς ότι μπορείς να στείλεις στρατεύματα σ’ αυτή τη γη, την οποία θα υπερασπιστούμε» επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές Τραμπ ως «παράνομες» και «εγκληματικές».

Κατηγόρησε δε, τους «δεξιούς συνωμότες» ότι επικροτούν τον Αμερικανό πρόεδρο και ότι ζητούν στρατιωτική επέμβαση στην ίδια τους τη χώρα.

«Το πετρέλαιο και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της μητέρας-πατρίδας είναι ο λόγος που ο Τραμπ θα επιδιώξει να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας» συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση από τις 23 Ιανουαρίου, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Οι ΗΠΑ, οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και ορισμένα κράτη της Ε.Ε. έσπευσαν να στηρίξουν τον Γκουάιδο, αναγνωρίζοντας ως νόμιμη την εξουσία του. Αντίθετα, Ρωσία, Κίνα, Μεξικό, Τουρκία, Ιράν και ορισμένες άλλες χώρες επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Η Ιταλία εκτός γραμμής Ε.Ε.

Η Ε.Ε. όμως εμφανίζεται διαιρεμένη. Την τελευταία στιγμή τη Δευτέρα η Ιταλία μπλόκαρε κοινή ανακοίνωση των 27 για τις εξελίξεις στη χώρα. Η Ρώμη από την αρχή αντιτάχθηκε στη στήριξη του Γκουαϊδό, κάτι που οδήγησε στο εσωτερικό σε κυβερνητική κρίση.

Ήδη στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βουκουρέστι η Ιταλία έβαλε εμπόδια και έτσι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία. Εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος «Πέντε Αστέρια» τόνισε ότι «τελεσίγραφα, κυρώσεις και πάγωμα αγαθών» ανοίγουν τον δρόμο για στρατιωτική επέμβαση. «Τα Πέντε Αστέρια και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν πολιτικούς που αυτοανακηρύσσονται πρόεδροι» υπογράμμισε ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα. Σε αντίθετη ρότα ο κυβερνητικός εταίρος Λέγκα. «Ο Μαδούρο είναι ο τελευταίος αριστερός δικτάτορας που κυβερνά με τη βία και αφήνει τον λαό του να πεθαίνει από πείνα» είπε ο επικεφαλής του κόμματος και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την κοινοτική γραμμή και να στηρίξει τον Γκουαϊδό, όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά η έκκλησή του έπεσε στο κενό. Με «αυξανόμενη ανησυχία», μια συνηθισμένη έκφραση των διπλωματών, παρακολουθεί η Ε.Ε. τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες την κλιμάκωση της κρίσης στη Βενεζουέλα. Υποστηρίζοντας τον Γκουαϊδό, επιδιώκει την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα, όχι όμως την κυβερνητική αλλαγή, όπως ζητεί η Ουάσινγκτον.

Η Ε.Ε. σε ρόλο διαπραγματευτή

Εάν παρατηρήσει κάποιος με μεγαλύτερη προσοχή τις διατυπώσεις σε Παρίσι, Βερολίνο και Μαδρίτη, θα του γίνει σαφές ότι η Ε.Ε. θέλει να αποφύγει την κατηγορία της παράνομης ανάμειξης στα εσωτερικά. «Ο Μαδούρο αρνήθηκε, γι’ αυτό είναι ο Γκουαϊδό αυτός με τον οποίο θα συνομιλήσουμε για νέες εκλογές» είπε η καγκελάριος Μέρκελ στο περιθώριο της επίσκεψής της στο Τόκιο. Ο Πέδρο Σάντσες, πρωθυπουργός της Ισπανίας, ήταν πιο σαφής.

«Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας θα πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Εργαζόμαστε για την πλήρη επιστροφή της Βενεζουέλας στη δημοκρατία, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις εκλογές». Μόνο η Βρετανία βγήκε από τη γραμμή με πιο σκληρά διατυπωμένα αιτήματα, ζητώντας το «τέλος του Μαδούρο» και κάνοντας λόγο για «κλεπτοκρατία». Η Μόσχα έσπευσε να καταγγείλει την Ε.Ε. πως με παράνομες μεθόδους στηρίζει τον Γκουαϊδό να αναλάβει την εξουσία. Έτσι οι Ευρωπαίοι εκτίθενται στον κίνδυνο να γίνουν έρμαιο ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.