Οικολόγοι:Ενάντια στη Δημοκρατία η αναπομπή του νόμου για αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με ν ανακοίνωση του επικρίνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναπέμψει το νόμο για την αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο για τις Ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι  δεν είναι απλά ένα πισωγύρισμα αλλά μια ενέργεια ενάντια στη Δημοκρατία.Unknown-2

Στην ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων τονίζει:

«Η απόφαση της Βουλής να εγκρίνει την τροπολογία που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, με την οποία αποκτούν δικαίωμα ψήφου όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού, δηλαδή εφαρμόζεται για τις ευρωεκλογές η αυτόματη εγγραφή των ψηφοφόρων, είναι μια πράξη υπέρ της δημοκρατίας η οποία προωθεί την ισότητα και ισονομία των πολιτών, δίνοντας το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι διάφοροι κύκλοι εισηγούνται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής.

Αυτοί οι κύκλοι δεν αντιλαμβάνονται ότι πλήττουν τη δημοκρατία όταν επιμένουν να αφήνουν 70000 Ελληνοκυπρίους και 25000 Τουρκοκυπρίους χωρίς δικαίωμα ψήφου, με πρόσχημα να μην αυξηθεί η αποχή. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι μονοί που χαίρονται με τους χωριστούς εκλογικούς καταλόγους είναι οι διχοτομιστές στην Άγκυρα και στη Λευκωσία.

Μας δημιουργεί αίσθηση η αντίδραση της Κυβέρνησης που δηλώνει έκπληξη ενώ γνώριζε προ μηνών την σχετική τροπολογία και την είχε μελετήσει επαρκώς. Και μας δημιουργεί απορία πως σκέφτεται για αναπομπή – γεγονός που θα προκαλέσει τουλάχιστον ακόμα τρεις βδομάδες καθυστέρηση –  όταν πριν λίγες μέρες ζητούσε επίσπευση από τη Βουλή τη ψήφιση της νομοθεσίας γιατί υπήρχαν πιέσεις από τις Βρυξέλλες.

Δυστυχώς μια τέτοια εξέλιξη, εκτός του γεγονότος ότι αφήνει εκτεθειμένη την ίδια την Κυβέρνηση απέναντι σε μια δίκαιη τροπολογία που υπερασπίζεται την ισότητα και την ισονομία του δικαιώματος του εκλέγειν, αποτελεί και ένα μεγάλο πισωγύρισμα.

Πάντως προκαλεί έκπληξη και το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ ενώ δεν είχε πρόβλημα με το νόμο της κυβέρνησης και των κομμάτων  ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές που ισχύει από το 2014 που έδωσε δικαίωμα ψήφου σε 80000 Τουρκοκύπριους που ζουν στα κατεχόμενα, τώρα απειλεί ότι θα προσφύγει- σύμφωνα με πληροφορίες -στον Γενικό Εισαγγελέα επειδή δόθηκε το δικαίωμα να ψηφίσουν 70000 Ελληνοκύπριοι πολίτες!

Καλούμε λοιπόν αυτούς που κάνουν τέτοιες σκέψεις να μην ποδοπατήσουν την δημοκρατία για χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, επειδή απλά αρχίζει η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών, αλλά να σκεφτούν ότι με την υιοθέτηση της τροπολογίας προωθείται πλέον η ισότητα και ισονομία των πολιτών στο αναφαίρετο δικαίωμα τους να συμμετέχουν επί ίσοις όροις στη εκλογική διαδικασία. »