Ακιντζί:Δεν περιφρονώ κανέναν

 

Δεν τίθεται θέμα περιφρόνησης της «βουλής»,ούτε και πέρασε τέτοιο πράγμα από την άκρη του μυαλού μου, αναφέρει σε νέα γραπτή του δήλωση σήμερα, ο Μουσταφά Ακιντζί απαντώντας στις επικρίσεις εναντίον του κυρίως από την αντιπολίτευση ότι αφήνει εκτός την «βουλή» και δεν ενημερώνει το σώμα.ImageHandler.ashx

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός  ηγέτης αναφέρθηκε στις ενημερώσεις που ο ίδιος έκανε προς κόμματα, οργανώσεις και συντεχνίες όσο υπήρχε σε εξέλιξη η διαπραγματευτική διαδικασία, τονίζοντας ότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν υπάρχουν συνομιλίες.

Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε, είχε ενημερώσει την τότε «κυβέρνηση» (σσ: ΚΕΕ – ΔΚ) και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (σσ: ΡΤΚ – ΚΚΔ), σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά επί δικής του θητείας ενημερώθηκαν για το Κυπριακό και «εξωκοινοβουλευτικά» κόμματα. Επιπλέον, συνεχίζει, είχε ενημερώσει συντεχνίες, επαγγελματικά επιμελητήρια, ενώσεις, συνδέσμους και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης ενημέρωσης για το Κυπριακό είχαν τύχει εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως οι «δήμαρχοι» και οι «κοινοτάρχες».

Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Ακιντζί αναφέρει ακόμη ότι τα πρακτικά όλων των συνομιλιών στις οποίες συμμετείχε τα απέστειλε στην «βουλή» και ο ίδιος όταν παρέστη ανάγκη ενημέρωσε το σώμα σε κλειστές συνεδρίες.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, συνεχίζει, δεν υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία. Για να μπορέσει να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση υπάρχει σε εξέλιξη η αναζήτηση ενός κοινού εδάφους μεταξύ των πλευρών και των ΗΡ. «Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια». Ανάλογα με την πορεία των εξελίξεις και πριν την ολοκλήρωση αυτής της διεργασίας θα ζητήσει ο ίδιος, αναφέρει, χωρίς αμφιβολία να ενημερώσει εάν χρειαστεί και τα κόμματα στην «βουλή» και την ολομέλεια.

«Είναι και δική μου επιθυμία, χρησιμοποιώντας την εξουσία που έδωσε ο λαός μας, να είμαι σε έναν υγιή διάλογο με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς της κοινωνίας. Από αυτή την έννοια η πιο ειλικρινής μου ευχή είναι να είναι όλοι υποβοηθητικοί χωρίς προκαταλήψεις», καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Ακιντζί.

Δύο κράτη και συνομοσπονδία στο τραπέζι, θέλει το ΚΕΕ

 

Ο  πρόεδρος του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα η «βουλή» να πάρει μια νέα απόφαση για το Κυπριακό, λέγοντας  ότι υπό το φως και των όσων έγιναν στο Κραν Μοντάνα, ο Μουσταφά Ακιντζί πρέπει να ενημερώσει ότι η τ/κ πλευρά θέλει στο τραπέζι των συνομιλιών και τα μοντέλα δύο χωριστών κρατών και συνομοσπονδίας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος στην αντιπολίτευση (21 από τους 50 «βουλευτές» στην «βουλή») χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ως σταθμό.

Η «βουλή» της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ήρθε η ώρα – κατά τον κ. Τατάρ – να πάρει μια νέα απόφαση για το Κυπριακό και ζήτησε από τον Τ/κ ηγέτη να εγκαταλείψει την νοοτροπία «εγώ το κάνω/λέω, γίνεται» και να ενημερώσει την «βουλή». Ζήτησε επίσης από τον Μουσταφά Ακιντζί, «υπό το φως των όσων έχουν προκύψει μετά το Κραν Μοντάνα να ενημερώσει τα ΗΕ ότι θέλει στο τραπέζι και τις φόρμουλες δύο κρατών και συνομοσπονδίας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μουσταφά Ακιντζί, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά παρακολούθησε αυτή την σημαντική – όπως την χαρακτήρισε – επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, από κοντά γιατί με αφορμή αυτή την επίσκεψη συζητήθηκαν και λέχθηκαν διαφορετικά πράγματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η Τουρκία λέει ανοικτά ότι ομοσπονδία δεν έγινε και δεν πρόκειται να υπάρξει, γι’ αυτό φέρτε άλλα μοντέλα λύσης στο τραπέζι και εμείς θα τα στηρίξουμε. «Ωστόσο ο κ. Ακιντζί δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο. Ο κ. Ακιντζί βλέπει ότι οι ε/κ δεν θέλουν να διαμοιραστούν μαζί μας την εξουσία, το λέει αλλά πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδίας. Γιατί; Επειδή εμπιστεύεται το ΑΚΕΛ;».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ακόμη 4 χρόνια θητείας και υποστήριξε ότι η Τουρκία και το 65% της «βουλής» συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια ομοσπονδιακή λύση.

Η Τουρκία, συνέχισε, λέει ότι πλέον πρέπει να συζητήσουμε και άλλα μοντέλα όπως δύο κρατών και συνομοσπονδίας και το λέει αυτό όχι μόνο στους Τ/κ, αλλά και προς την ε/κ πλευρά και τη διεθνή κοινότητα.

Επέκρινε τον κ. Ακιντζί ότι δεν δίδει σημασία στη «βουλή», την αντιπολίτευση, ούτε και στα «υπουργεία εξωτερικών και δημοσιονομικών» (σσ: εννοεί τους προέδρους των κομμάτων του Λαού και Δημοκρατικό αντίστοιχα που συμμετέχουν στην τετρακομματική «κυβέρνηση»).

Ο κ. Ακιντζί λέει ότι τον εξέλεξε ο «λαός» και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΕ λέγοντας ότι και τους «βουλευτές» του κόμματός του, του κόμματος του Λαού, του κόμματος της Αναγέννησης και του Δημοκρατικού κόμματος, 35 «βουλευτές», τους εξέλεξε και αυτούς ο «λαός» και αυτοί δεν σκέφτονται για το Κυπριακό το ίδιο όπως ο Μουσταφά Ακιντζί. «Η δική μας βούληση είναι άκυρη και μη επιλήψιμη;»

Ο Τ/κ ηγέτης, είπε ο Ερσίν Τατάρ, γνωρίζει ότι και σύμφωνα με τις απόψεις του κ. Αναστασιάδη, πλέον επιλογές όπως δύο κράτη και συνομοσπονδία θέλει να είναι στο τραπέζι και πρέπει να ενημερώσει γι’ αυτό τα ΗΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, κατέληξε, θα συνεχίσουν τις επικρίσεις τους εναντίον του Τ/κ ηγέτη.

Διερωτήθηκε δε εάν ο κ. Ακιντζί δεν επιμένει στην ομοσπονδία λόγω των «προεδρικών εκλογών», τότε για ποιο λόγο το κάνει.