Από την Α’φάση του Αποχετευτικού Πάφου ξεκίνησε το μεγάλο φαγοπότι με τις μίζες

Ο Μαληκκίδης κάρφωσε πρώην και νυν αξιωματούχους  και συμβούλους  στο ΣΑΠΑ

Από την Α’ φάση του Αποχετευτικού Πάφου ξεκίνησε  το μεγάλο φαγοπότι με τι μίζες και τις υπερχρεώσεις.Αυτό φάνηκε κατα τη σημερινή διαδικασια   όπου το δικαστήριο Πάφου εξέδωσε διάταγμα  κράτησης 8 ημερών ε εναντίον των πέντε υπόπτων που έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.ύποπτοι_για_ΣΑΠΑ

Πρόκειται για τον τέως Δήμαρχο Πάφου και πρόεδρο του ΔΣ του ΣΑΠΑ Σάββα Βέργα (ΔΗΚΟ)  , τον διατελών σε διαθεσιμότητα Γενικό Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιου Μαλληκίδη , τον τέως Δημοτικό Σύμβουλο του ΔΗΣΥ Γιώργου Μιχαηλίδη, τον τέως Δημοτικό Σύμβουλο του ΔΗΚΟ ιατρό Ευστάθιο Ευσταθίου και τον τέως Δημοτικό Σύμβουλο του ΑΚΕΛ ιατρού Βάσου Βασιλείου.

Εναντίον τους εξετάζονται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτη, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό , κατάχρηση εξουσίας και άλλα.

1cd54229ad01cc4c1617a86eea737830_L

Ο Ευτύχιος Μαληκκίδης φέρεται να ήταν ο διακομιστής των χρημάτων

Ο Δικαστής Χριστόδουλος Χριστοδούλου έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας για την οκταήμερη κράτηση των υπόπτων , αφού όπως είπε, υπάρχει μεγάλο ανακριτικό έργο να διεκπεραιωθεί .

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται μεν σε προχωρημένο στάδιο σε ό,τι αφορά την διερεύνηση της υπόθεσης σε σχέση με την Β’ φάση επέκτασης του ΣΑΠΑ αλλά έχουν προκύψει νέα στοιχεία προς διερεύνηση που σχετίζονται με τα συμβόλαια της Α φάσης του ΣΑΠΑ και το ανακριτικό έργο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από την μέρα της προηγούμενης προσωποκράτησης λήφθηκαν 46 καταθέσεις που αφορούν σχεδόν όλες και τους τέσσερις υπόπτους που τελούσαν υπό κράτηση και έχουν γίνει έρευνες. Όπως αναφέρθηκε επίσης κατά το διαρρεύσαν οκταήμερο έγιναν ακόμη τρεις νέες συλλήψεις και έχουν παραληφθεί διάφορα τεκμήρια έγγραφα για αξιολόγηση. Ακόμη έχει εκδοθεί ακόμα ένα ένταλμα σύλληψης εναντίον εργολάβου που βρίσκεται στο εξωτερικό και καταζητείται και αναμένεται να εκδοθεί Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Επίσης είπε ο εξεταστής της υπόθεσης Ε. Κυριάκου έχει εκδοθεί ένα επιπλέον διάταγμα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων ενώ πρέπει να εκδοθούν νέα διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων που να καλύπτουν την περίοδο από το 2000 μέχρι 20.12.2014. Έχει επίσης εκδοθεί διάταγμα αποκάλυψης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και έχουν παραληφθεί τα αποτελέσματα από τα οποία προκύπτουν επιπλέον εξετάσεις και λήψη καταθέσεων .

Ακόμη έχουν γίνει υποδείξεις σκηνών και γίνεται ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων που επίσης προκύπτουν νέα στοιχεία που χρήζουν όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο διερεύνησης. Γίνονται επίσης εξετάσεις σε συνεργασία με την ΜΟΚΑΣ σε χώρες του εξωτερικού προς εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων. Υπάρχουν μάρτυρες και πρόσωπα τα οποία αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν άλλες 43 καταθέσεις τόσο από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των υπόπτων, 7 καταθέσεις από το ΔΣ του ΣΑΠΑ, 9 καταθέσεις από τις εταιρείες και τις εργασίες των εργολάβων, 7 καταθέσεις από λογιστικά γραφεία, καταθέσεις από 6 πρόσωπα που εργάζονται στο ΣΑΠΑ και άλλα 4 πρόσωπα που συνεργάζονται ή σχετίζονται με τον ΣΑΠΑ και τις αποφάσεις που λήφθηκαν , από τον Δ. Πάφου 3 καταθέσεις προσώπων που γνωρίζουν τους υπόπτους και η μαρτυρία τους είναι αναγκαία καθώς και από άλλες 5 καταθέσεις που προκύπτουν από τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Πέραν των πιο πάνω είπε ο εξεταστής στο δικαστήριο θα ληφθούν άλλες 7 καταθέσεις περίπου από Τράπεζες, 2 καταθέσεις από διάφορες Κυβερνητικές υπηρεσίες και έχουν ετοιμαστεί δικαστικές συνδρομές για να σταλούν για εξετάσεις σε χώρες του εξωτερικού.

Αναφέρθηκε ακόμη πως η έρευνα του Γενικού ελεγκτή δεν έχει ολοκληρωθεί και η ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων από τα οποία προκύπτουν νέες ενέργειες και καταθέσεις.

Ο εξεταστής Υπαστυνόμος Ε. Κυριάκου είπε πως τυχόν απόλυση των υπόπτων θα τους δώσει την δυνατότητα να επηρεάσουν πρόσωπα από τα οποία αναμένεται η λήψη καταθέσεων και να καταστρέψουν τεκμήρια.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης Υπαστυνόμο Ελευθέριο Κυριάκου που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού στις 20 /12/2014 ο Ε. Μαλληκίδης εξέφρασε την επιθυμία και προέβηκε σε θεληματική κατάθεση στην οποία ομολόγησε την διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία βρισκόταν υπό κράτηση, αλλά επεκτάθηκε ομολογώντας ότι η όλη υπόθεση ξεκίνησε από την Α φάση του ΣΑΠΑ και ότι άλλα πρόσωπα χρηματίζονταν από τους εργολάβους της Α φάσης πέραν αυτών της Β φάσης.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στην κατάθεση του ο Ε. Μαλληκίδης κατά το έτος 2000 περίπου τον κάλεσε στο σπίτι του ένα πρόσωπο το οποίο δεν βρίσκεται τώρα στην ζωή και ήταν εκεί ακόμη ένα πρόσωπο που αφορά σημερινό θεσμικό αξιωματούχο , ο οποίος εμπλέκεται με την τότε ιδιότητα του. Οι προαναφερόμενοι του είπαν ότι γνώριζαν κάποιο Έλληνα που αντιπροσώπευε μια Γερμανική εταιρεία και θα έκαμνε προσφορά για το αποχετευτικό της Πάφου, δηλαδή για την πρώτη φάση και ότι θα είχαν προσωπικό όφελος σε χρήματα αν του έδιναν την προσφορά.

Ήταν η πρώτη φορά που τον πλησίασαν για να χρηματιστεί – όπως είπε- και τους είπε ότι είναι επικίνδυνο και αρχικά δεν δέχτηκε. Με την πίεση του νυν θεσμικού αξιωματούχου και του άλλου προσώπου ανέφερε στην κατάθεση του τελικά υπόκυψε.

Είπε ακόμη πως σε μια δεύτερη συνάντηση που έγινε στο σπίτι συγκεκριμένου εργολάβου ήταν παρόν ο Έλληνας που αντιπροσώπευε την Γερμανική εταιρεία AWATECH που προαναφέρθηκε πιο πάνω. Αυτός τους είπε ότι αντιπροσώπευε την συγκεκριμένη Γερμανική εταιρεία που αν κέρδιζε την προσφορά για το βιολογικό σταθμό θα τους έδινε για δικό τους όφελος 3% , δηλαδή στον 2ο ύποπτο στους άλλους δύο προαναφερόμενους.

Εκεί διαπίστωσε συνέχισε, ότι συγκεκριμένος Κύπριος εργολάβος θα ήταν ο υπό εργολάβος των Γερμανών για τα οικοδομικά.

Όπως είπε ο Ε. Μαλληκίδης η εταιρεία AWATECH που εκπροσωπούσε ο Έλληνας επιχειρηματίας αργότερα κέρδισε την προσφορά. Πριν την υποβολή της προσφοράς ο αντιπρόσωπος της εταιρείας , σε συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο στην παρουσία του τότε Δημάρχου, ανέφερε ότι η προσφορά της AWATECH θα ήταν με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε το συνολικό ποσό που όπως αναγραφόταν στο κείμενο της προσφοράς ήταν 4.400.000 λίρες περίπου και το οποίο θα ανακοινωνόταν, θα διέφερε από το άθροισμα των επι μέρους κομματιών που καταγράφονταν στον αναλυτικό πίνακα κατά 400,000 λίρες Κύπρου, περισσότερα , εκ των οποίων η εταιρεία θα έπαιρνε τα μισά και τα υπόλοιπα μισά χρήματα θα τα μοιράζονταν ο ίδιος και οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι .

Ο Ε. Μαλληκίδης του είπε – όπως ανέφερε στην κατάθεση του σύμφωνα με τον Υπαστυνόμο Ελευθέριο Κυριάκου ότι αυτό το πράγμα είναι λόγος για να ακυρωθεί η προσφορά του και να μην το κάνει , αλλά αυτός συνέχισε επέμενε ότι γνωρίζει τους νόμους και ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Όπως αναφέρει επίσης ο Ε. Μαλληκίδης ήταν η πρώτη φορά που του προσέφεραν χρήματα και όντως δελεάστηκε λόγω και των προβλημάτων που είχε εκείνη την εποχή αλλά και την πίεση που δέχτηκε από τα άλλα δύο πρόσωπα και δεν έφερε αντίρρηση.

Στην συνέχεια σημείωσε, όταν ξεκίνησε το έργο και η εταιρεία AWATECH πήρε την προκαταβολή, έγινε διευθέτηση και ταξίδεψε στην Αθήνα μαζί με τους άλλους δυο προαναφερόμενους για να τους δώσει αρχικά από 20.000 ευρώ του καθενός και τα υπόλοιπα στην πορεία και κατά την εκτέλεση του έργου. Κατόπιν αυτού σημείωσε μετέβησαν στην Ελλάδα ο ίδιος, ο νυν θεσμικός αξιωματούχος και το άλλο πρόσωπο και έμειναν σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Στην Αθήνα , όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο συνάντησαν τον Έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας, σε μια τράπεζα στο Σύνταγμα, για να τους δώσει τα χρήματα. Θυμάται ότι μπήκε στην τράπεζα μαζί με τον Έλληνα αντιπρόσωπο της AWATECH και του έδωσε 20.000 ευρώ σε μετρητά. Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι δύο προαναφερόμενοι.

Στην συνέχεια το έργο της βιολογικής μονάδας δεν προχωρούσε γιατί ο Κύπριος υπεργολάβος τσακώθηκε με τους Γερμανούς , δηλαδή την εταιρεία AWATECH

Οι Γερμανοί μέσω του αντιπροσώπου τους έλεγαν ότι δεν μπορούν να τους δώσουν άλλα χρήματα αν δεν επείθετο ο υπεργολάβος να συνεχίσει το έργο το οποίο είχε πρακτικά σταματήσει και έριχναν την ευθύνη στους ίδιους. Έγιναν πολλές προσπάθειες να πεισθεί ο υπεργολάβος να συνεχίσει αλλά ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ζημιώνει και διεκδικούσε τις 400,000 λίρες Κύπρου. Ο Ε. Μαλληκίδης επειδή ήθελε να τελειώσει το έργο, είπε ότι δεν ήθελε το μερίδιο του από τις 400,000 λίρες αλλά ο τότε Δήμαρχος και ο αποβιώσαντας δεν δέχονταν.

Σύμφωνα με τον Ε. Μαλληκίδη αφού τελείωσε η πρώτη φάση, δηλαδή οι εργασίες , υπήρχαν απαιτήσεις από τα συμβόλαια 1 με εργολάβους τους αδερφούς ΙΑΚΩΒΟΥ και στα συμβόλαια 2α και 2β με εργολάβο την κοινοπραξία Ζαχαριάδης ΑΤlΑΣ PANTOY. Oι απαιτήσεις των εργολάβων στάλθηκαν σε διαιτησία .

Στην θεληματική του κατάθεση ο Ε. Μαλληκίδης , όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο , μίλησε και για τα χρήματα που πήρε ως μίζες από εργολάβους της Β φάσης.

Επίσης αναφέρει ότι οι εργασίες της ομάδας των υπόπτων Σ. Βέργα, Γ. Μιχαηλίδη και Ε. Ευσταθίου και του Β. Βασιλείου συνεχίστηκαν και παραστατικά αναφέρει συγκεκριμένη περίπτωση όπως στην απευθείας ανάθεση του Συμβολαίου στην κοινοπραξία των εταιρειών MEDCON & GCC όπου ο Ευστάθιος Ευσταθίου του έλεγε να μην ήταν αρνητικός γιατί υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κομματικών ομάδων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ για να δοθούν χορηγίες σε διάφορα σωματεία και ένα ποσό θα κατέληγε στον ίδιο στον Βέργα στον Ευσταθίου και στον Μιχαηλίδη.

Αυτά που είπε ο Ευσταθίου τα επανέλαβε και ο Βέργας. Ο Ε. Μαλληκίδης επέμενε ότι θα πρέπει να βγούνε σε προσφορές. Επίσης ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είχε σιχαθεί την όλη κατάσταση και είχε αποφασίσει ότι πρέπει επιτέλους να δώσει ένα τέλος σ’ αυτόν τον κατήφορο έστω και καθυστερημένα. Ένιωθε επίσης ότι ήταν έρμαιο του Σ. Βέργα και των υπολοίπων και ότι τον χρησιμοποιούσαν για να τους μεταφέρει ακόμα και τα λεφτά τους. Τέλος επίσης του έτους 2009 ο Δημοτικός σύμβουλος Ε. Ευσταθίου του τηλεφώνησε και πήγαν μαζί σε ξενοδοχείο στην Πάφο όπου συναντήθηκε με τον Τεχνικό Διευθυντή της MEDCON. O τελευταίος τους επιβεβαίωσε ότι ο τέως Δήμαρχος του ανέφερε ότι θα πρέπει να δώσει 200,000 ευρώ τα οποία θα έπαιρναν ο Ε. Μαλληκίδης και οι Ευσταθίου, Μιχαηλίδης και Βέργας.

Μετά την πιο πάνω εξέλιξη, εναντίον όλων των υπόπτων εξασφαλίστηκαν νέα εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν χθες και μεταξύ των ωρών 22:15 με 22:50. Επίσης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον των δύο προαναφερόμενων εργολάβων οι οποίοι συνελήφθησαν επίσης την 20.12.2014 μεταξύ των ωρών 18:40 με 19:30 στην Λεμεσό.

Ανακρινόμενος ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Αδερφοί Ιακώβου ανέφερε ότι το 1999 η εταιρεία του άρχισε να εκτελεί το συμβόλαιο 1 της Α φάσης του ΣΑΠΑ αφού από προηγουμένως επέτυχαν στον διαγωνισμό, το οποίο συμβόλαιο ολοκληρώθηκε κατά τον Ιούνιο του 2002. Με το τέλος της εκτέλεσης του συμβολαίου τους από την εταιρεία τους, υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες όσον αφορά για επιπλέον εργασίες, καθυστερήσεις, χρηματοδοτικά έξοδα που ανέρχονταν στο 1.350.000 λίρες Κύπρου το οποίο εξοφλήθηκε κατά το 2008.

Σύμφωνα με τον προαναφερόμενο το συνολικό ποσό του συμβολαίου 1 μαζί με τις καθυστερήσεις ήταν 9,000.000 ευρώ. Μετά που συμφωνήθηκε ο τελικός λογαριασμός για το συμβόλαιο 1 κατά το 2007 ο Ε. Μαλληκίδης τον επισκέφτηκε στο γραφείο του στην Λάρνακα και του είπε ότι θα έπρεπε να πληρωθούν κάποια λεφτά προς τον ίδιο με σκοπό η εταιρεία του να πάρει τα καθυστερημένα λεφτά, διαφορετικά «θα περιμένεις ακόμα 5 χρόνια για να τα εισπράξεις». Με αρκετό δισταγμό δέχτηκαν αυτόν τον εκβιασμό όπως ισχυρίζεται , και αφού τον ρώτησε πόσα ήθελε, ο Ε. Μαλληκίδης του είπε ότι ήθελε ένα ποσό με το οποίο αρχικά δεν συμφωνούσε και τελικά μετά από πολλές πιέσεις δικές του και αφού δεν είχε άλλη επιλογή ενέδωσε στον εκβιασμό του και συμφώνησαν να του δώσει ένα ποσό περί των 60.000 λιρών Κύπρου. Το ποσό αυτό δόθηκε σε δύο δόσεις σε μετρητά σε επισκέψεις του Μαλληκίδη στο γραφείο του εργολάβου στην Λάρνακα.

Πέραν των πιο πάνω ο εν λόγω εργολάβος ανάφερε ότι από τον έλεγχο στα βιβλία της εταιρείας του, διαπίστωσε ότι έγιναν δύο πληρωμές κατά το έτος 2007 με επιταγές προς την εταιρεία του Σ. Βέργα την MISIA για τα ποσά των 70 .ΟΟΟ Λίρες Κύπρου και 50.000 Κύπρου έκαστη. Οι πληρωμές έγιναν από μηχανικό της εταιρείας του ο οποίος απεβίωσε και ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση των συμβολαίων του αεροδρομίου Λάρνακας Πάφου των κυβερνητικών κτιρίων της Πάφου και άλλων έργων. Αυτές οι 2 πληρωμές είναι χρεωμένες στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου ο συγκεκριμένος μηχανικός ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση του έργου. Οι δύο αυτές επιταγές χρήζουν διερεύνησης για τον ακριβή λόγο που εκδόθηκαν όπως αναφέρθηκε.

Περαιτέρω χθες στις 18:40 συνελήφθηκε δυνάμει δικαστικού εντάλματος ο Διευθύνων Σύμβουλος της εργοληπτικής εταιρείας ATLAS PANTOU LTD . Η Εταιρεία του σε κοινοπραξία με την εταιρεία Ζαχαριάδης ανέλαβαν μετά από σχετικό διαγωνισμό τα συμβόλαια 2α και 2 β της Α φάσης του ΣΑΠΑ Πάφου.

Σύμφωνα με τον πιο πάνω εργολάβο τα συμβόλαια είχαν αρχίσει το 1999 και είχαν τελειώσει το 2004. Οι απαιτήσεις τους ήταν αρκετά ψηλές για έξτρα εργασίες και καθυστερήσεις αλλά και διαφοροποιήσεις του συμβολαίου. Άρχισε μια διαδικασία διαιτησίας για τα ποσά των απαιτήσεων η οποία ήταν χρονοβόρα. Οι απαιτήσεις που εγκρίθηκαν μετά από μελέτη του ανεξάρτητου επιμετρητή ανήλθαν γύρω στα τρία εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Το 2008 έγινε συνάντηση με το Συμβούλιο του ΣΑΠΑ παρουσία του Σ. Βέργα ως προέδρου του ΣΑΠΑ για να γίνει διαπραγμάτευση και ο τελικός διακανονισμός των συμβολαίων τους.

Μετά από διαπραγμάτευση έκλεισε η συμφωνία για το τελικό ποσό κοντά στα 3.500.000 Για να φθάσουν όμως σε συμφωνία όπως αναφέρει ο εργολάβος ο Ε. Μαλληκίδης σε συνάντηση τους, καιρό πριν καταλήξει σε συμφωνία είχε απαιτήσει από την Κοινοπραξία τους ένα σημαντικό ποσό για να δεχτεί, όπως τους είπε το Συμβούλιο, να διακανονίσει τις απαιτήσεις τους. Το ποσό που ζήτησε ήταν 200.000 λίρες.

Ακολούθως όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης μετά την λήψη των καταθέσεων από τους προαναφερόμενους εργολάβους και μετά από σχετικές οδηγίες που δόθηκαν αυτοί απολύθηκαν της κράτησης τους.

Ο εξεταστής Ε. Κυριάκου είπε ακόμη πως ανακρινόμενος ο Β. Βασιλείου αμέσως μετά την σύλληψη του αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν .

Ανέφερε ακόμη πως τα έγγραφα του ΣΑΠΑ που σχετίζονται με τα συμβόλαια της Α φάσης έχουν παραληφθεί από την Ελεγκτική υπηρεσία στις 9.12.2014 και από έλεγχο που έγινε φαίνεται ότι αδικαιολόγητα απουσιάζουν από το Αρχείο , έγγραφα που αφορούν τις απαιτήσεις του συμβολαίου 3 της Α Φάσης , εκθέσεις που αφορούν την διαιτησία και διακανονισμό με την εταιρεία AWATECH.