Στο Συμβούλιο Αρχηγών η πρόσκληση Αναστασιάδη

ÍÉÊÏÓ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÉÄÇÓ ÊÕÂÅÑÍÇÔÉÊÏÓ ÅÊÐÑÏÓÙÐÏÓΗ πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τα κόμματα θα συζητηθεί στα πλαίσια Συμβουλίου Αρχηγών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, την Κυριακή, σημειώνοντας ότι για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα χρειάζεται κοινή προσπάθεια.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος».

«Η συνέντευξη του Προέδρου είναι ξεκάθαρη, τόσο όσον αφορά από πού θα ξεκινήσουν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν το Προεδρικό, την Προεδρία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα λειτουργεί διαχρονικά», είπε.

Σε σχέση, συνέχισε, «με την πρόσκλησή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναμένεται με την επιστροφή του Προέδρου να υπάρξει και συνάντηση του Συμβουλίου Αρχηγών, το οποίο ανάμεσα σε άλλα θα συζητήσει και το θέμα αυτό».

«Ο Πρόεδρος θα εκφράσει τις απόψεις του και είναι έτοιμος ν` ακούσει και τις απόψεις των κομμάτων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε παράλληλα ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα χρειάζονται κοινή προσπάθεια από όλους. Κανείς δεν εξαιρείται από αυτή την προσπάθεια».

«Θα πρέπει όλοι μαζί ν` ανταποκριθούμε έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο και αυτό θεωρούμε ότι είναι και απαίτηση της κοινωνίας», υπογράμμισε.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε  ότι τίποτα δεν αποκλείεται όσον αφορά αλλαγές στο Προεδρικό. Ενδεχομένως  είπε να υπάρξουν νέα άτομα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και ενδεχομένως κάποιοι να αποχωρήσουν. Θα είναι απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε.Οπως είπε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας φθάνει στην Κύπρο αργά το απόγευμα και την  Τρίτη θα βρίσκεται στο Προεδρικό.Στις 930 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον κ. Ομήρου και στις 1000 θα προεδρεύσει της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές που θα προωθήσει ο Πρόεδρος και αν θα υπάρξουν αλλαγές στο Προεδρικό και στο Υπουργικό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «όσον αφορά το Προεδρικό, επειδή έχει ήδη γίνει μια συζήτηση πριν την αναχώρησή του, το θέμα έχει συζητηθεί κατά τη διάρκεια της απουσίας του, δεν θα πρέπει να αποκλείεται τίποτα».

«Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποια νέα άτομα στο Προεδρικό μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, ενδεχομένως και κάποιοι θα αποχωρήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνεστε, θα είναι απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας». Θα είναι, συμπλήρωσε, «το πρώτο θέμα που θα συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο».

Σε σχέση με τον ανασχηματισμό, ανέφερε, «να αναμένουμε να επιστρέψει ο Πρόεδρος και όταν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις».

Σε ερώτηση για τις επισκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη σε Ρωσία και Ισραήλ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι όσον αφορά τη Μόσχα «οι συζητήσεις εστιάζονται στο να πραγματοποιηθεί περί τον Φεβρουάριο».

Όσον αφορά το Ισραήλ, πρόσθεσε, «αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την διεξαγωγή εκλογών και τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη».