Λίφτιγκ στο κυβερνητικό σχήμα θα επιχειρήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ανάληψη ξανά των καθηκόντων του μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδίας στην οποία υπεβλήθη στη Νέα Υόρκη, θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.newego_LARGE_t_1101_541773101-1024x681

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνεδρία έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Ο ΠτΔ επιστρέφει αργά το απόγευμα σήμερα στην Κύπρο και δεν θα προβεί σε δηλώσεις.

Είχε αναχωρήσει τέλη Νοεμβρίου για την Νέα Υόρκη όπου στις 2 Δεκεμβρίου υποβλήθηκε σε πετυχημένη εγχείρηση ανοικτής καρδίας στο νοσοκομείο Mount Sinai.

Στο μεταξύ:

Από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,προανάγγειλε αποφασιστικές αλλαγές  και αναμενεται  να προτείνει   ακόμη και τον σχηματισμό κυβέρνησης «ευρύτερης αποδοχής».

Σε συνέντευξή του στους ανταποκριτές του «Φιλελεύθερου», ο Πρόεδρος παρουσιάζεται έτοιμος για μια νέα αρχή για από κοινού πορεία με τις πολιτικές δυνάμεις, σε κυβέρνηση είτε ευρύτερης αποδοχής, είτε σε μια κυβέρνηση η οποία οπωσδήποτε να εκφράζει κατά δυνατόν την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών.

Ο Πρόεδρος υπογραμμίζει: «Εγώ είμαι έτοιμος να ακούσω τις εισηγήσεις των κομμάτων. Αν θέλετε, να υποβάλω και να ακούσω τις εισηγήσεις των κομμάτων μετά την επιστροφή μου».
Παραδέχεται ότι υπήρξε μια καθυστέρηση, λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που προέκυψαν, στην προώθηση ζωτικών απαιτούμενων αλλαγών και τονίζει ότι γυρίζει έτοιμος για αποφασιστικές αλλαγές σε βασικούς τομείς της δημόσιας ζωής, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα δημιουργούσε προσδοκίες στον λαό.

Οι πρώτες εξαγγελίες για τις αλλαγές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα γίνουν αμέσως μετά τις γιορτές και θα αφορούν στη νέα δομή και τη νέα μορφή λειτουργίας του Προεδρικού Μεγάρου, όλων των υπηρεσιών που θα πρέπει να πλαισιώνουν τον Πρόεδρο, αλλά και γενικότερα θα συντονίζουν το κυβερνητικό έργο.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι έτοιμος να κηρύξει το τέλος του Μνημονίου σύντομα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει: «Δεν είναι θέμα εάν και πότε εξερχόμεθα του Μνημονίου. Αυτό φαίνεται ότι μπορούμε να το κατορθώσουμε πάρα πολύ σύντομα. Η ουσία παραμένει μία: πώς αντιμετωπίζεις τα πραγματικά προβλήματα που ακόμα υπάρχουν; Και πώς δημιουργείς τις προϋποθέσεις από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομίας, είτε των δημόσιων οικονομικών, είτε του τραπεζικού συστήματος και πώς δημιουργείς τις προοπτικές για επενδύσεις έτσι ώστε να υπάρχει προοπτική για νέες θέσεις δουλειάς και δημιουργίας των πραγματικών προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας;»

«Δεν υπάρχει μπάρμπας στην Κορώνη για κανένα»

Σε σχέση με τα σκάνδαλα και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος.

Η κάθαρση και η μηδενική ανοχή που παρατηρείται, προσθέτει, καταμαρτυρεί ότι δεν υπάρχει, όπως είπε, “Μπάρμπας στην Κορώνη” , για κανένα όπου και αν ανήκει ιδεολογικά ή πολιτικά, όσο ψηλά η χαμηλά και αν βρίσκεται.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στη θέση ότι δεν θα επιστρέψουμε στις συνομιλίες, αν δεν αποχωρήσει το Μπαρπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ένα διάλογο που προοιωνίζει τα αποτελέσματα του εκβιασμού.Τονίζει ότι θα ήταν εθνική αυτοκτονία η διεξαγωγή διαλόγου υπό την απειλή κανονιοφόρων και υπό την απειλή επιβολής των θέσεων και αξιώσεων του ισχυρού.

Επίσκεψη στη Μόσχα το Φεβρουάριο

Μέσα στο Φεβρουάριο τοποθετείται η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, και η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι κατά την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Ρωσική πρωτεύουσα, θα τεθεί επί τάπητος, το ευρύτερο πλέγμα των Κυπρορωσικών σχέσεων.