Eρευνα για το ρόλο Μάκη Κωνσταντινίδη ζητά η ΠΑΣΥΠΙ

 

Οι πιλότοι των ΚΑ εγείρουν καυτά ερωτήματα για πολλά ζητήματα  

 Νέα κρίσιμα ερωτήματα προς την Κυβέρνηση και άλλους αρμόδιους διατυπώνει η ΠΑΣΥΠΙ για τις εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές και ζητά, ταυτόχρονα, έρευνα από τη Βουλή και το Γενικό Εισαγγελέα.b58b3441394e388c4dd396ffa361649c_XL
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΠΙ αναφέρει ότι έχει επιβεβαιωθεί πλέον η σχέση του κ. Μάκη Κωνσταντινίδη με το συγκρότημα εταιρειών Σιακόλα αμέσως μετά την αφυπηρέτηση του από τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και η σχέση του Ομίλου με την εταιρεία Hermes, η οποία διαχειρίζεται τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου.

«Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη σύντομη παραμονή του ως Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Κωνσταντινίδης φρόντισε να εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό των οφειλών της Εταιρείας προς την εταιρεία Hermes, ενόσω προϋπήρχε απόφαση του Δ.Σ. για διεκδίκηση 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Hermes, μέσω δικαστηρίου. Οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών τηρούν σιγή ιχθύος για τις δεκάδες εκατομμύρια που δίνει το κράτος μέσω της ιδιωτικής εταιρείας των αεροδρομίων ως επιχορήγηση ξένων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους για να αυξηθεί δήθεν ο τουρισμός προς την Κύπρο. Άλλες δεκάδες εκατομμύρια δίνονται ως αποζημιώσεις στην εταιρεία Hermes για τους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα», προσθέτει.

Διερωτάται γιατί το κράτος επιτρέπει στους πολίτες του να ταξιδεύουν από το παράνομο αεροδρόμιο από τη στιγμή που δεν καλύπτονται από ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος;

«Ως γνωστό, το αεροδρόμιο είναι παράνομο και δεν ελέγχεται κατά πόσο πληροί τους κανονισμούς ασφαλείας. Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες και από το κράτος, έτσι ώστε να αποτραπεί η προαναφερθείσα λανθασμένη συμφωνία με τη στήριξη και ενδυνάμωση των Κυπριακών Αερογραμμών, έτσι ώστε οι πολίτες να προτιμούν τις Κυπριακές Αερογραμμές και τα νόμιμα αεροδρόμια. Αντί να επικεντρωθούν προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο Υπουργοί και κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θέλουν να κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, γιατί το κράτος έχει δώσει δεκάδες εκατομμύρια όπως λένε», αναφέρει.

Επιπρόσθετα, διερωτάται γιατί δεν τερματίζουν τις επιχορηγήσεις προς μια ιδιωτική εταιρεία όπως η Hermes για τους Κύπριους που ταξιδεύουν μέσω κατεχομένων;

«Μήπως αυτοί δεν ήταν επιβάτες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις Κυπριακές Αερογραμμές και ως αποτέλεσμα η Εταιρεία έχει πάθει μεγάλη ζημιά; Γιατί δεν τερματίζουν τις χορηγίες δεκάδων εκατομμυρίων που δίνονται μέσω του ΚΟΤ και των αεροδρομίων προς τις ξένες αεροπορικές εταιρείες και μάλιστα τέτοιες χορηγίες έχουν κριθεί παράνομες. Δεν χάνουν όμως ευκαιρία να μιλάνε για παράνομες ενισχύσεις προς τις Κ.Α και να λένε ότι πρέπει να κλείσουν. Αν είναι έτσι να κλείσουν και τα αεροδρόμια και τις τράπεζες και τον συνεργατισμό, όπου συνολικά δόθηκαν από το κράτος αρκετά δισεκατομμύρια», προσθέτει.

Η ΠΑΣΥΠΙ ζητά όπως διεξαχθεί έρευνα από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, το Γενικό Ελεγκτή και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το θέμα του κ. Κωνσταντινίδη.

«Επίσης ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα να τροποποιήσουν τη σχετική νομοθεσία περί του ασυμβίβαστου, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα εξαιρέσεων πρώην κυβερνητικών υπαλλήλων να εργοδοτούνται αμέσως μετά την αφυπηρέτηση τους σε ιδιωτικές εταιρείες με τις οποίες είχαν σχέση από τη θέση τους ως υπάλληλοι της κυβέρνησης», καταλήγει.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΒΑ)