Τσόμσκι εναντίον Ερντογάν: H Τουρκία γίνεται αυταρχική

Photos_Persons-tsomski_734044832Ο παγκοσμίου φήμης φιλόσοφος και γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι άνοιξε πυρ εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις συλλήψεις δημοσιογράφων, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία γίνεται μία όλο και πιο «αυταρχική και κατασταλτική κοινωνία».
«Οι ενέργειες του Ερντογάν είναι άλλο ένα πολύ σοβαρό πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου, και άλλο ένα ατυχές σημάδι της παλινδρόμησης προς μια πιο αυταρχική και κατασταλτική κοινωνία, αντιστρέφοντας τις δημοκρατικές κατακτήσεις των περασμένων ετών αυτής της χιλιετίας», δήλωσε ο Τσόμσκι στην εφημερίδα Zaman.

Οι συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων προκάλεσαν σκληρές αντιδράσεις από όλο τον κόσμο. Η ΕΕ καταδίκασε την καταστολή των μέσων ενημέρωσης ως «απαράδεκτη», ενώ ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις διώξεις δημοσιογράφων.

Η εφημερίδα Zaman ξεκίνησε εκστρατεία ζητώντας από τους εισαγγελείς να αφήσουν άμεσα ελεύθερους τους δημοσιογράφους που συνέλαβαν στο πλαίσιο της επιχείρησης-σκούπας κατά των «εχθρών» του Ερντογάν, το πρωί της Κυριακής

Το αίτημα συνυπογράφουν 50 δημοσιογράφοι και άνθρωποι των γραμμάτων και απευθύνεται σε όσους πιστεύουν στη διαφύλαξη της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.

«Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων τώρα» αναφέρεται στο αίτημα, όπου γίνεται λόγος «για συστηματικές προσπάθειες παρεμβάσεων και εκφοβισμού κατά των ΜΜΕ στην Τουρκία», οι οποίες αποτελούν «βαρύ πλήγμα για το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας».

Σε πλάνα που μετέδωσαν ζωντανά τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο διευθυντής της Zaman Εκρέμ Ντουμανλί φαίνεται να χαμογελάει και να διαβάζει το ένταλμα της αστυνομίας προτού μεταφερθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας με το προσωπικό της να τον χειροκροτεί από τα μπαλκόνια.

«Αφήστε εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα να φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε», δήλωσε τη στιγμή της προσαγωγής του, ενώ εκατοντάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η Zaman κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν: «Ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί» και «Η Τουρκία είναι υπερήφανη για σένα».