Πολιτική αντιπαράθεση ελληνικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την υπόθεση Novartis

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση σημειώνεται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης imagew.aspxκαι αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίδικο την υπόθεση Novartis. Στο επίκεντρο των αντεγκλήσεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν οι τοποθετήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για το έργο της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Νοvartis, καθώς και  το πρόσωπο του Νίκου Μανιαδάκη, εμπλεκόμενου στη συγκεκριμένη υπόθεση και μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα, εναντίον του οποίου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παθητική δωροδοκία, για τις οποίες διεξάγεται εισαγγελική έρευνα.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις επικριτικές για το έργο της Δικαιοσύνης αναρτήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αλλά και στις εξελίξεις στην υπόθεση Μανιαδάκη, έκανε λόγο για «επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή» εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος Δικαίου εν ενεργεία Υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σημείωσε, επιπλέον, αναφορικά με την υπόθεση Μανιαδάκη ότι «ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα  κράτος δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει».

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας την αξία διαφύλαξης του κύρους και της αξιοπιστίας των θεσμών, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε «τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν».

«Καλώ τέλος όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε απάντηση,  το Γραφείο Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι «πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο “Χριστοφοράκο” και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens. Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί».

Καταλήγοντας, η κυβερνητική ανακοίνωση προτρέπει την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξει «ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», ενώ απευθυνόμενη δεικτικά προς τον κ. Μητσοτάκη σημειώνει ότι «επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης”».

Σημειώνεται ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξέδωσαν σήμερα ανακοινώσεις με τις οποίες χαρακτηρίζουν τις αναρτήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ως απόπειρα παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης.