Αντιπολίτευση:Παραπλανεί η κυβέρνηση για το θέμα των εκποιήσεων

Αβέβαιη καθίσταται πλέον η επόμενη κάθοδος του κλιμακίου της Τρόικα για την έκτη αξιολόγηση, μετά την χθεσινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μεταθέσει την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις για τις 30 Ιανουαρίου.akinita-670x480

Η επόμενη κάθοδος του κλιμακίου των δανειστών ήταν ορισμένη να αρχίσει στις 27 Ιανουαρίου. Είναι πολύ δύσκολο προτού τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για τις εκποιήσεις να πραγματοποιηθεί νέα αποστολή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή από τους δανειστές, προσθέτοντας ότι επικρατεί απογοήτευση.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρξει επίσημη δήλωση από τους δανειστές, αλλά δήλωση στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με  τς ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές αναμένουν από την Κυβέρνηση να εξηγήσει πως θα χειριστεί την κρίση που δημιουργήθηκε.

Η απόφαση της Βουλής φαίνεται να προκάλεσε ενόχληση σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς κοινοβούλια κρατών-μελών, που ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης των €350 εκατομμυρίων, ζήτησαν εξηγήσεις από την Κομισιόν, η οποία απέστειλε σχετικά ενημερωτικά έγγραφα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε χθες όπως ματαιώσει τη συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου για εκταμίευση της δόσης των €86 εκατ. από το Ταμείο.

ΔΗΣΥ

Υπουργός Οικονομικών και ΔΗΣΥ επέκριναν και σήμερα τα κόμματα για την αναβολή και μίλησαν για ανεύθυνη σταση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΔΝΤ να αναβάλει τη συνεδρία του την έγκριση της 5ης επιθεώρησης του κυπριακού προγράμματος στήριξης και της εκταμίευσης της δόση  ειπε ότι η χθεσινή απόφαση της Βουλής να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, “ δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας μας”.

ΑΚΕΛ 

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να προστατευτεί ο κόσμος από τις συνέπειες των μαζικών εκποιήσεων παρά τα €86 εκ. του ΔΝΤ, διατύπωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε επίπεδο ΔΝΤ μετά τη χτεσινή απόφαση της Βουλής για αναστολή για ένα μήνα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.

Κάλεσε παράλληλα τον Υπουργό Οικονομικών να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο, όπως είπε «κόμπαζε» πολύ πρόσφατα, για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης του στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΔΝΤ να αναβάλει τη συνεδρία κατά την οποία επρόκειτο να εγκριθεί η επόμενη δόση για την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού επέρριψε τις ευθύνες για την εξέλιξη του όλου θέματος αποκλειστικά στην Κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις τις οποίες δεν υλοποίησε ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να σταματήσει κάθε προσπάθεια που έγινε από τη Βουλή για να προστατευτούν οι μικροοφειλέτες οι οποίοι ενώ ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους λόγω της τραπεζικής κρίσης αλλά και των δημοσιονομικών προβλημάτων βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη εκτεθειμένοι και δεν μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους δίχως οι ίδιοι να έχουν ευθύνη.

«Αν η Κυβέρνηση είτε δεν έκανε την αναφορά των νόμων που ψήφισε η Βουλή στο Ανώτατο, είτε ετοίμαζε έγκαιρα τα νομοσχέδια περί αφερεγγυότητας, δεν θα φτάναμε στο σημείο που φτάσαμε. Από τον περασμένο μήνα έδωσε υποσχέσεις ότι θα φέρει τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, κατέθεσε μόνο τα 2 από τα 5 τη στιγμή μάλιστα που και το Μνημόνιο προνοεί όπως μέχρι τέλος του Δεκέμβρη αυτά τα νομοσχέδια συζητηθούν και εγκριθούν» δήλωσε, εκτιμώντας πως απ` ότι φαίνεται θα χρειαστούν ακόμη μερικοί μήνες για να ετοιμαστεί το δίκτυο προστασίας για τους πολίτες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επέκρινε την Κυβέρνηση πως ετοιμάζει βεβιασμένα τα όσα αφορούν τις τράπεζες, για να τις βοηθήσει να παίρνουν τις περιουσίες του κόσμου, ενώ εκείνα τα οποία θα προστατεύσουν τον κόσμο δεν βιάζεται να τα ετοιμάσει, «ούτε η Κυβέρνηση, ούτε και η Τρόικα» αλλά και πως την ίδια στιγμή «λένε ψέματα στον κυπριακό λαό».

«Λένε ότι ο νόμος είναι ανενεργός, μα αν ο νόμος είναι ανενεργός, τότε γιατί το ΔΝΤ ή η Τρόικα να μας τιμωρήσουν για τις χτεσινές αποφάσεις;» ανέφερε, προσθέτοντας πως ο νόμος είναι ενεργός από τον περασμένο Σεπτέμβριο και το μόνο που θα καθορίσουν οι κανονισμοί, η θέσπιση των οποίων εκκρεμεί, είναι τη δημοπρασία και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τα ποσά κλπ.

«Αυτά τα είπε ξεκάθαρα και ο Γενικός Εισαγγελέας. Όλη η υπόλοιπη διαδικασία της εκποίησης ήδη έχει ξεκινήσει, στέλλονται μαζικά προειδοποιητικές επιστολές σε κόσμο λέγοντας τους ότι αν δεν αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ξεκινούν οι εκποιήσεις ενώ την ίδια στιγμή κατατίθεται νομοσχέδιο στη Βουλή για να δίνεται η δυνατότητα να πακετοποιούνται τα δάνεια και να πωλούνται σε ξένα επενδυτικά ταμεία» δήλωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως ως εκ τούτου θα ξεκινούσαν οι εκποιήσεις και πως ήταν υποχρέωση της Βουλής να σταματήσει τις μαζικές εκποιήσεις «γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό και για την κυπριακή οικονομία στο σύνολο της αλλά και για τους ίδιους τους επηρεαζόμενους».

Είπε ακόμη ότι αυτές οι πολιτικές είναι αδιέξοδες και καταστροφικές και ότι για πρώτη φορά θα οδηγήσουν στο να έχουμε άστεγους στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να προστατεύσουμε αυτό τον κόσμο από τις συνέπειες που θα προκύψουν από τις μαζικές εκποιήσεις παρά τα €86 εκ. του ΔΝΤ» ανέφερε.

«Μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών πολύ πρόσφατα κόμπαζε ότι είχαμε πλέον πρωτογενές πλεόνασμα» συμπλήρωσε και συνέστησε όπως αυτά τα λεφτά χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ  από την πλευρά του  τόνισε  ότι «η  Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, εκτός από κλητήρας της Τρόικας συμπεριφέρεται πλέον και σαν κλητήρας των τραπεζών
Δυστυχώς, σε ότι αφορά το θέμα των εκποιήσεων και του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ συνεχίζει την τακτική των εκβιασμών, της παραπλάνησης του λαού και της κατασυκοφάντησης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα γεγονότα είναι απλά:
1. Ο Υπουργός Οικονομικών συνειδητά παραπλανεί. Ο νόμος των εκποιήσεων εφαρμόζεται καθημερινά. Μόνο το κομμάτι των πλειστηριασμών (που είναι το τελευταίο στάδιο) δεν εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή ελλείψει κανονισμών.
2. Οι τράπεζες αξιοποιούν το νόμο των εκποιήσεων και απειλούν στην κυριολεξία και καθημερινώς τους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ, την ίδια ώρα αρνούνται να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων.
3. Τόσο η νομοθετική ρύθμιση του θέματος των εκποιήσεων όσο και νομοθετική θεσμοθέτηση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας προβλέπονται στο Μνημόνιο.
4. Οι εκποιήσεις βοηθούν τις τράπεζες ενώ το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας θα βοηθήσει τους δανειζόμενους πολίτες.
5. Είκοσι ολόκληρους μήνες μετά από την υπογραφή του Μνημονίου, η Κυβέρνηση πιέζει και εκβιάζει ΜΟΝΟ για το θέμα των εκποιήσεων, που βοηθά τις Τράπεζες, ενώ, ακόμα ΔΕΝ έχει καταθέσει τα πέντε νομοσχέδια που αφορούν το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, που, επαναλαμβάνουμε, θα βοηθήσει τους δανειζόμενους πολίτες.

Είναι προφανές, ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, εκτός από κλητήρας της Τρόικας συμπεριφέρεται πλέον και σαν κλητήρας των τραπεζών.

Καλούμε για πολλοστή φορά τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια που αφορούν το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας και να σταματήσει να κατασυκοφαντεί τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, ότι τάχατες υπονομεύουν τη χώρα.

Η Βουλή ασκεί το ρόλο που της ανέθεσε ο λαός και το Σύνταγμα. Ας ασκήσει επιτέλους και η Κυβέρνηση το δικό της ρόλο.

 

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ με δήλωση του βουλευτή Νικολαίδη ανεφέρει ότι :

Με την χτεσινή αναστολή της ισχύος του βασικού νόμου για τις εκποιήσεις, ανεστάλη η ισχύς μιας νομοθεσίας που άφηνε εκτεθειμένους τους πολίτες, που εξαιτίας της κρίσης δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Ανεστάλη η ισχύς μιας ελλιπούς νομοθεσίας, η οποία ενίσχυε ασύμμετρα τις δυνατότητες των τραπεζών, αλλά αγνοούσε τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Η Βουλή επιχείρησε να καλύψει αυτό το κενό με τις γνωστές προτάσεις νόμου τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε στο Ανώτατο. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Βουλή ανέμενε το πολυνομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα για να συμπληρωθεί το γενικότερο πλαίσιο των εκποιήσεων και να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των τραπεζών και της προστασίας των δανειοληπτών από το πολύ ισχυρό όπλο των εκποιήσεων που παραχωρείτο στις τράπεζες.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ακόμα μια φορά δεν μπόρεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η αναστολή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις κατέστη αναγκαία εξαιτίας της αποτυχίας της κυβέρνησης να υποβάλει έγκαιρα το πολυνομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα. Παρά τις σαφείς διακηρύξεις του Υπουργού Οικονομικών ότι θα κατατίθεντο στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια πριν το τέλος του χρόνου, μόνο τα 2 από τα 5 κατατέθηκαν, και αυτά υπό την σκιά των παρατηρήσεων της Νομικής Υπηρεσίας περί αντισυνταγματικότητας τους.

Η Κυβέρνηση παραπλανητικά προτάσσει το επιχείρημα ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις ήταν ανενεργός, επειδή δεν είχαν προωθηθεί Κανονισμοί. Ο νόμος όχι μόνο δεν είναι ανενεργός, αλλά από την 1/1/2015 θα συμπεριελάμβανε και τις εκποιήσεις κύριας κατοικίας. Ο βασικός Νόμος του 1965, που τροποποιήθηκε με τον πρόσφατο νόμο για τις εκποιήσεις αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να θεσπίσει Κανονισμούς για την καλύτερη εφαρμογή (και όχι για την εφαρμογή) του νόμου. Πέραν τούτου, στον υπό συζήτηση νόμο για τις εκποιήσεις, γίνεται αναφορά στους κανονισμούς, αλλά μόνο για το τελικό στάδιο των εκποιήσεων, αυτό του πλειστηριασμού. Λέει ο νόμος ότι αυτοί οι κανονισμοί θα καθορίζουν τον κατάλογο των δημοπρατών, την αμοιβή τους, τη διαδικασία, το χώρο, τον τρόπο ειδοποίησης κλπ. Σε όλες τις άλλες πρόνοιες της νομοθεσίας (τα κριτήρια με βάση τα οποία δικαιούται η τράπεζα να κινήσει τη διαδικασία της εκποίησης, τις αξίες των ακινήτων, τα χρονοδιαγράμματα κλπ) δεν απαιτούνται κανονισμοί.

Τίποτε δεν εμποδίζει τις τράπεζες να κινήσουν τη διαδικασία των εκποιήσεων και αυτό ήδη κάνουν στην πράξη. Η έλλειψη κανονισμών δεν έχει σταματήσει τις τράπεζες από το να προετοιμάζουν τις ενέργειες τους για εκποιήσεις. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι χιλιάδες των μικροοφειλετών που βρίσκονται κάτω από τρομακτική πίεση από τις τράπεζες. Τις τράπεζες που όφειλαν να επικεντρώσουν τη προσοχή τους στις αναδιαρθρώσεις και όχι στην προετοιμασία των επερχόμενων εκποιήσεων. Αυτό επιλέγει να το αγνοεί ο αρμόδιος Υπουργός.

Αναφέρθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος ότι πλήττεται η αξιοπιστία της Κύπρου με την απόφαση της Βουλής. Πόσο αξιόπιστη είναι μια χώρα που δεν είναι σε θέση να προστατεύσει με επάρκεια τους πολίτες της; Πόσο αξιόπιστη είναι μια χώρα που δέχεται χωρίς να έχει τη βούληση να αντιδράσει ό, τι της υποβάλλουν οι δανειστές τους; Δεχτήκαμε το πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά μαζικό κούρεμα των καταθέσεων, δεχτήκαμε την επιβολή εξουθενωτικών φορολογιών, δεχτήκαμε τη μείωση του κοινωνικού κράτους, δεχτήκαμε τις ιδιωτικοποιήσεις και έπεται δυστυχώς συνέχεια.

Η Βουλή και ο λαός μας έκαμε αμέτρητες θυσίες εξαιτίας του Μνημονίου. Αλλά και θυσίες για στήριξη των τραπεζών. Με τεράστιο κόστος για τους πολίτες που σε τίποτε δεν έφταιξαν για την οικονομική κρίση. Δυστυχώς όλες αυτές οι θυσίες δεν έφεραν αποτέλεσμα, ούτε βελτίωσαν την κατάσταση. Το αντίθετο. Οι μεν τράπεζες δεν έδωσαν ακόμα δείγματα γραφής ότι σέβονται αυτές τις θυσίες των πολιτών, των δανειοληπτών που έγιναν αφερέγγυοι εξαιτίας των λαθών τους. Και αντί να τους βοηθήσουν με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις τους απειλούν με εξοντωτικές εκποιήσεις, διατηρώντας την ίδια ώρα τα επιτόκια σε απαράδεκτα ψηλά επίπεδα. Η δε Τρόικα, από τη μια μας λέει μπράβο γιατί τηρούμε τους όρους του Μνημονίου, και την ίδια στιγμή μας σφίγγει τη θηλιά, όταν κάθε φορά που έρχονται στην Κύπρο, φεύγουν και αφήνουν πίσω τους ένα χειρότερο μνημόνιο. Τι να κάνουμε τα μπράβο τους όταν δε δείχνουν ούτε το στοιχειώδη σεβασμό για τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα την προστασία της οικογενειακής στέγης.

Θα πρέπει η χτεσινή ψηφοφορία να αποτελέσει την αφορμή για μια διαφορετική σχέση με την Τρόικα. Μια σχέση που να βασίζεται πάνω στο σεβασμό και των δικών μας απόψεων και αναγκών. Μιας χώρας που υπέστη μια συμπεριφορά που κρίθηκε από όλους απαράδεκτη και άδικη. Αυτό το σεβασμό όμως δεν πρόκειται να τον κερδίσουμε αν δεν τον διεκδικήσουμε.

Η χτεσινή απόφαση της Βουλής ανέδειξε και το ευρύτερο θέμα της πορείας του Μνημονίου. Το μνημόνιο που από τη μια μας δίνει οξυγόνο και από την άλλη μας το αφαιρεί πνίγοντας την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Αν δεν αλλάξει το πλαίσιο του μνημονίου, η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την παρατεταμένη κρίση που μπήκε. Μια παρατεταμένη κρίση που αν ξεπεράσει τις αντοχές τις χώρας μας θα μας προκαλέσει μόνιμες βλάβες και σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο.

Είναι η ώρα θέσουμε το θέμα του Μνημονίου επί τάπητος. Τώρα που έρχονται πολύ σημαντικά ζητήματα, οι ημικρατικοί, το ΓΕΣΥ και το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων. Να επαναδιαπραγματευτούμε και τη φιλοσοφία του και τις πρόνοιες του. Αν είμαστε καλοί μαθητές, ας μας σεβαστεί επιτέλους η Τρόικα. Οφείλει η Κυβέρνηση να το απαιτήσει.»