Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιθεωρήσουν τους S-400

Πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα πως η Τουρκία δε θα επιτρέψει στις ΗΠΑ την εξέταση των ρωσικών S-400.

«Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρέσβη ότι δε διεξάγεται συζήτηση ότι η Τουρκία θα δώσει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να εξετάσουν τα συστήματα αεράμυνας S-400», δήλωσε η ίδια πηγή.1689982

Το Bloomberg είχε πρόσφατα μεταδώσει, επικαλούμενο δύο πηγές, ότι η Τουρκία φέρεται να έδωσε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα εξέτασης των S-400, τους οποίους η Ρωσία προγραμματίζεται να παραδώσει στο εγγύς μέλλον βάση συμβολαίου.

Μετά το δημοσίευμα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές ότι η Άγκυρα είχε προτείνει πως Αμερικανοί τεχνικοί θα μπορούσαν να μελετήσουν τους ρωσικούς S-400.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα είχε ήδη οριστικοποιήσει τη συμφωνία για τους S-400 και θα αγοράσει το πυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία «χωρίς οποιαδήποτε ερώτηση».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία δανείου με τη Μόσχα για την παράδοση των ρωσικής κατασκευής S-400 στην Τουρκία. Ο Σεργκέι Τσενέζοφ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας άμυνας Rostec, δήλωσε ότι περίπου τέσσερα σύνολα S-400 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να παραδοθούν, με το 55% του ποσού της σύμβασης να καλύπτεται από ρωσικά δάνεια.