Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Απάντηση σε αυστηρό τόνο δίνει το ρώσικο υπουργείο Εξωτερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας Τζον Σάλιβαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.216037

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ  απαντώντας στα τα όσα δήλωσε  ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν στις 18 Δεκεμβρίου στα Σκόπια χαρακτηρίζει ως «ασυγχώρητη παρέμβαση των ΗΠΑ  στις εσωτερικές υποθέσεις», της πΓΔΜ,και προσθετει:

«Με την αναπόδεικτη αντιρωσική ρητορική της η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δικαιολογήσει την ασυγχώρητη παρέμβαση της στις εσωτερικές υποθέσεις της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, να νομιμοποιήσει την ανεπαρκή  συμφωνία των Πρεσπών  και να οδηγήσει μια ακόμη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην βούληση των πολιτών της, όπως συνέβη και με το Μαυροβούνιο το 2017», υπογραμμίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Καλεί ακόμα τον αμερικανό αξιωματούχο να επανέλθει στην πραγματικότητα που, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, είναι η βούληση των πολιτών της πΓΔΜ όπως αυτή αναδείχθηκε από το «αποτυχημένο» δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Η πλειοψηφία των πολιτών απέρριψε την επιβαλλόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ένταξη των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές με αντάλλαγμα την αλλαγή της κρατικής ονομασίας και την απάρνηση των εθνικών τους συμφερόντων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για άλλη μια φορά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως ο πρέσβης των ΗΠΑ βρισκόταν στο κτίριο της Βουλής της ΠΓΔΜ «για να διασφαλιστούν τα αναγκαία αποτελέσματα» και ότι «χρησιμοποιήθηκαν βρώμικοι χειρισμοί, εξαγορά και εκβιασμοί βουλευτών», που έγιναν γνωστά.

«Εκτός των άλλων, όχι Ρώσοι, αλλά επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στα πολιτικά παλκοσένικα των Σκοπίων με μοναδικό σκοπό να προωθήσουν ένα πακέτο συνταγματικών τροπολογιών», αναφέρει τέλος η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις Μητροπολιτών

Νωρίτερα, την ανησυχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασαν οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας με επιστολής τους στην οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συμφωνία των Πρεσπών καλώντας τους βουλευτές να μην την ψηφίσουν.

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και ιδίως οι βουλευτές της Μακεδονίας θα στηρίξουν με τη ψήφο τους μία συμφωνία αντίθετη στην ιστορική αλήθεια για τη Μακεδονία μας και θα αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα», αναφέρουν οι μητροπολίυες στην επιστολή τους.

Η επιστολή, την οποία υπογράφουν 22 αρχιερείς, απευθύνεται στους Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προέδρους των κομμάτων και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.

Στην επιστολή, οι αρχιερείς εκφράζουν την ανησυχία και τους φόβους τους για την έκβαση της υπόθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για αλυτρωτικές και κακόβουλες διαθέσεις από μέρους της ΠΓΔΜ.