Σε ρόλο «πατριάρχη » ο Ποροσένκο ανακοίνωσε το νέο επικεφαλή της σχισματικής ουκρανικής Εκκλησίας

 

Σε ρόλο «πατριάρχη» ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο  παρουσιασε χθες   το νέο επικεφαλή της σχισματικής ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας,  Μητροπολίτη Περεγιασλάβ και Μπίλα Τσέρκβα Επιφάνιο (Δουμένκο).imagew-2.aspx

Ο επικεφαλής της «νέας εκκλησίας στην Ουκρανία» εξελέγη στο «συμβούλιο ενοποίησης» στο Κίεβο όπως αποκάλεσαν οι υποστηρικτές της τη σχισματική σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  κεκλεισμένων των θυρών.Στο τέλος του συμβουλίου, ο εκλεγμένος επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» —που αποτελεί τη μη κανονική Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία ο Επιφάνιος Δουμενκο παρουσιαστηκε από τον ουκρανό πρόεδρο   σε κεντρική πλατεία του Κιέβου.Από την πλευρα του ο Ποροσενκο παρουσίασε με στόμφο  τη δημιουργία της λεγόμενης ουκρανικής αυτοκέφαλης εκκλησίας.

«Αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία της Ουκρανίας ως η ημέρα της δημιουργίας της τοπικής ουκρανικής αυτοκέφαλης εκκλησίας», τόνισε

Όπως ανέφερε ο ίδιος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο με τον νέο επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας με σκοπό να αναγνωριστεί από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Πέτρο Ποροσένκο κατά την ομιλία του στη σύνοδο της σχισματικής εκκλησίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ουκρανία δεν θα είναι πλέον κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας. Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενέκρινε την αυτοκεφαλία και την ανεξαρτησία της εκκλησίας της Ουκρανίας».Ο  ουκρανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι  το ζήτημα της χορήγησης αυτοκεφαλίαςστην Ουκρανία, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας της χώρας.

«Σήμερα κερδίζουμε την πνευματική ανεξαρτησία μας, η οποία μπορεί να συγκριθεί με επίτευξη πολιτικής ανεξαρτησίας» είπε χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο.

Η σχισματική σύνοδος που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο έκλεξε τον ηγέτη της και   υιοθέτησε το καταστατικό της δομής.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας η οποία αποτελεί τη μοναδική κανονική Ορθόδοξη εκκλησία στην Ουκρανία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αρνήθηκε να λάβει μέρος στο συμβούλιο ενοποίησης.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας αποκαλεί την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την αυτοκεφαλία ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», λέγοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια Χριστιανούς στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Παράλληλα υπενθυμίζεται έχει ήδη διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

 

Στον πάτο η δημοτικότητα Ποροσένκο

 

Παρά  τις προβοκατόρικες προσπάθειες  του σημερινού προέδρου της Ουκρανίας  Πέτρο Ποροσένκο  να παραμείνει στην εξουσία , δεν θα μπορούσε να επικρατήσει σε κανένα πιθανό σενάριο στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.ο Ποροσένκο δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2019,

Οπως μετέδωσε  το Tass,   οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ποροσένκο είναι καταδικασμένος να ηττηθεί από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν στις εκλογές ο Ποροσένκο συγκρουστεί με την ηγέτη του κόμματος Batkivshchina, Γιούλια Τιμοσένκο, η τελευταία θα εκλεγεί με το 23,4%, ενώ ο πρώτος θα λάβει μόλις το 11,8%. Συνεχίζοντας, η πλατφόρμα της αντιπολίτευσης του Γιούρι Μπόικο θα επικρατούσε επίσης έναντι του Ποροσένκο, λαμβάνοντας 19%, αντί 15,3% του δεύτερου. Ακόμη, σε μια υποθετική μονομαχία μεταξύ των Μπόικο και Τιμοσένκο, η ηγέτης του Batkivshchina θα κέρδιζε, αποσπώντας το 23,4% σε αντίθεση με το 15,2% του Μπόικο.

Έπειτα, η Τιμοσένκο ενάντια στο μουσικό Σβιατοσλάβ Βάκαρτσουκ θα επικρατούσε για άλλη μία φορά με ποσοστό 23,4%. Στο σενάριο που ο Ποροσένκο αντιμετωπίζει τον Βάκαρτσουκ, ο μουσικός θα κερδίσει τις εκλογές με 24,2% έναντι του 11,1% του πρώτου.

Επίσης, οι ειδικοί λένε ότι ο Ποροσένκο δεν έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει περισσότερες ψήφους από τον showman Βλαντιμίρ Ζέλενσκι, ο οποίος μπορεί να υπολογίζει στο 23% των ψήφων έναντι 12,2% του Ποροσένκο.

Η πιο πάνω  δημοσκόπηση συμπεριέλαβε 2.000 ερωτηθέντες από τις 110 πόλεις και τις κοινότητες της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 31 Μαρτίου 2019. Για την επικράτησή του στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος οφείλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη περισσότερων από τους μισούς ψηφοφόρους.