Tα σημάδια των καιρών …

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

«Τον όφι θωρρείς και την βωλοσεθαρμιά του γρεύκεις;» λέει μια Κρητική παροιμία. Είναι  αντίστοιχη της  Κυπριακής : « μεν γυρεύκεις την κουφή όταν θωρείς την κολωσυρμαθκιάν της», δηλαδή δεν χρειάζεται να δεις το φίδι όταν βλέπεις τα αχνάρια του .

Τουτέστιν οφείλουμε να βλέπουμε τα σημάδια των καιρών, κοινώς την κολωσυρμαθκιάν τους   και να δρούμε άμεσα, προληπτικά και με πολιτική διορατικότητα προτού είναι αργά.

Το δεκαπενθήμερο που μας πέρασε δύο γεγονότα κράτησαν τα «σκήπτρα» της  επικαιρότητας, με πρώτο την μεθοδευμένη προσπάθεια ρήξης των σχέσεων Κύπρου Ρωσίας , και την αποχώρηση του ΑΚΕΛ και του Αλέκου Μαρκίδη (πρώην Γ.Εισαγγελέα και πρώην αξιωματούχου του Συναγερμού)  από τη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό  με το αιτιολογικό ότι ο Πρόεδρος εγκατέλειψε  τις θέσεις για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και ότι περι άλλα τυρβάζει.Με την κατηγορία να αιωρείται ότι φλερτάρει με λύση συνομοσπονδίας ή λύση δύο κρατών και τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να τον κατηγορεί ότι «υιοθετεί τις θέσεις Ντενκτάς» .

Η συζήτηση πήρε διαστάσεις και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή.Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβερωφ Νεοφύτου υπεραμύνθηκε φραστικά τον Πρόεδρο ότι δεν εγκατέλειψε τις θέσεις του.Την ίδια ώρα βέβαια παραμένει ο απόηχος προγενέστερων δηλώσεων του που συνέβαλαν στην κορύφωση  της σύγκρουσης όταν προειδοποιούσε περι «τσουνάμια» στο κυπριακό και με τις αναφορές του  έδινε την εντύπωση πως «υιοθετούσε»  τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ.Οπως και της συνάντηση του με τον Γ.Γ.του ΑΚΕΛ στα γραφεία της Κ.Ε. του κόμματος όπου «αποφάσισαν να παραμερίσουν » τις διαφορές τους για το εθνικό θέμα.

Τα «πήγαινε –έλα» Αβέρωφ Νεοφύτου  στα κατεχόμενα με κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις, δείπνα και γεύματα, με ηγέτες  τ/κομμάτων δεν πείθουν ότι έπεισε εκείνους που περιμένουν πρώτα να λαλήσουν τα κοκόρια στην Καραμανιά της Τουρκίας και ύστερα της Κύπρου.Γιατί κακά τα ψέμματα, όσα «φο μπιζού» και μασκαράτα στολίσεις  την πολιτική ζωή στα κατεχόμενα,  κανένας εκ των υφιστάμενων ηγετών Τ/κ κομμάτων είναι έτοιμος να συγκρουστεί με την   Τουρκία και να αποτινάξει από τον τράχηλο του τον βαρύ ζυγό της κατοχής. Πρώτα ακούν τον Ερντογάν, παίρνουν γραμμή και την μεταφέρουν στο σκλαβομένο  από την Τουρκία βόρειο τμήμα της Κύπρου.Ακολούθως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Οι μικροδιαφωνίες και σκόρπιες διαφορές δεν κάνουν την διαφορά.Η ουσία παραμένει.Η Τ/κ ηγεσία είναι απόλυτα ελεγχόμενη από το δικτατορικό καθεστώς της Τουρκίας οικονομικά, άρα και πολιτικά.

Συνεπώς όσο και να φωνάζουν οι πολιτικοί μας ηγέτες ποιός ευθύνεται για το αδιέξοδο και να επιρρίπτουν ευθύνες ο ενας στον άλλον, δεν πετυχαίνουν τίποτε.Αντί να κοιτάξουν κατάματα τις πταίει, που είναι πέραν  από εξόφθαλμο, γυρίζουμε σε ένα εφιαλτικό και στάσιμο γαϊτανάκι.Ενα «γύρω –γύρω ολοι» και στη μέση η Τουρκία να χαχανίζει πώς τα καταφέρνουμε να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

Εκείνος που κερδίζει από όλην αυτήν   την διχαστική αντιπαράθεση είναι η Τουρκία.Πρώτον, γιατί την βγάζουμε από τα αδιέξοδα της και της παραχωρούμε  άλλοθι ότι «επιδιώκει λύση».Και δεύτερον, δείχνουμε ξανά ως έτοιμοι από καιρό να δεχθούμε και άλλες υποχωρήσεις για χάρην μιας λύσης Δ.Δ.Ο με ολα τα στοιχεία διαχωρισμού.Εκείνοι από εκεί και εμείς απο’ εδώ, σε δύο συνιστώντα κρατίδια αλλά με την Τουρκία δια στόματος Τ/κ ηγεσίας, να ελέγχει τις αποφάσεις  και να έχει τα ίδια δικαιώματα με την πλειοψηφία (το 18 % έναντι του 80%), να συναποφίζει  για όλη την επικράτεια του νησιού και με τον εποικισμό να συνεχίζεται ακόμα και με το 4 προς 1 που είναι επίσης απαράδεκτο για τα μεγέθη και τον πληθυσμό της Κύπρου.

Κατα τη διάρκεια της  συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, υψώθηκαν οι τόνοι και κατηγορήθηκε εκ νέου ο Πρόεδρος για αλλοπρόσαλλες θέσεις. Κανένας όμως δεν αναφέρθηκε στους βρυχηθμούς και τα μεγάλα ψέμματα του Ερντογάν πως «μετά την Κύπρο η Τουρκία κέρδισε την αμυντική  και στρατιωτική της βιομηχανία». Και ότι  «ο κακός γείτονας, (το θύμα δηλαδη της εισβολής η Κύπρος)  μας έκανε να τον αποκτήσουμε.»

Αποσιώπησε ωστόσο ο τούρκος δικτάτορας , ποιός σχεδίασε και μεθόδευσε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο  με τον πρωτομάστορα μακελάρη πρώην Αμερικανό ΥΠΕΞ , Χένρι Κίσιγκερ να κινεί τα νήματα μεταξύ των στρατηγών της  Αγκυρας και των χουντοφασιστών  της Αθήνας για τη διχοτόμηση της Κύπρου και την πρόσδεση της στο άρμα του ΝΑΤΟ.(Δες φάκελο της προδοσίας της Κύπρου στο αρχείο της Βουλής)

 

Οι δηλώσεις Ζαχάροβα

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, έγιναν σε ένα  κρίσιμο γεωπολιτικό γίγνεσθαι όπου πέραν των Δυτικών Βαλκανίων, του Αιγαίου, Μέσης Ανατολης και Ανατολικής Μεσογείου, μεθοδευεται εκτός των άλλων και η πλήρης υποταγή της Κύπρου σε εκείνους που της δημιούργησαν το πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Τους Αμερικανούς.

Η κυβερνώσα Συναγερμική παράταξη ο ένας μετά τον άλλο, από τον Κυβερνητικό Εκρόσωπο  μέχρι τον επρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ και άλλους δευτεροκλασάτους του κόμματος, βγήκαν να διαμαρτυρηθούν ότι η Μόσχα επεμβαίνει τάχατες στα εσωτερικά  της Κυπριακής Δημοκρατίας .Ο δε ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης , ως προσβεβλημένη «Αρσακειάδα» που της έθιξαν τα «κορασάτα», της ξεσπάθωσε για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατιας να επιλέγει τους συμμάχους της,ότι είμαστε μέλος της Ε.Ε. και διάφορα άλλα, (αντί να παραδεχθεί τα χάλια που προκάλεσαν οι κακοί χειρισμοί του  στην οικονομία). Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ως φερόμενος Αριστερός ηγέτης αντί να απαντήσει στα ίσα και να στιλητεύσει τους υποκριτές ,που γνωρίζουν πολύ καλά τι υπονοούσε η εκπρόσωπος του επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας ,  είπε ύστερα από τη συνάντηση που είχε με το μόνιμο πρεσβη της Ρωσίας στα Ην.Εθνη , πως η κα Ζαχάροβα αναφερόταν «σε άρθρα και δημοσιεύματα στον Τύπο» και  ότι όταν επιστρέψει στην Κύπρο θα ερευνήσει τα όσα δήλωσε η εκπρόσωος του Ρωσικού ΥΠΕΞ.

Το κοινό μυστικό που δεν κρύβεται

Η μόνη από τους πολιτικούς ηγέτες που βγήκε και είπε την πικρή αλήθεια ήταν η ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Κινήματος  Αλληλεγγύης Ελένη Θεχάρους:

«Θεωρώ –είπε- ότι η Ρωσία υπήρξε πάντοτε ένας σταθερός υποστηριχτής των κυπριακών θέσεων και ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει εκπροσώπους και της παρούσης κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων να μιλάνε για τη συνετή και συνεπή στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία στο ΣΑ».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις δηλώσεις (Ζαχάροβα), είναι πλέον κοινό μυστικό ότι κάποιοι προσπαθούν να προσδέσουν την Κύπρο στο αμερικανικό άρμα, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η ExxonMobil διενεργεί αυτή τη στιγμή εργασίες μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάποιοι έχουν την αίσθηση ή τη ψευδαίσθηση ότι οι ΗΠΑ θα κινητοποιήσουν όλους τους στόλους που διαθέτουν για να προστατέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα και κατά τη δική μου εκτίμηση δεν είναι και αυτή  η τοποθέτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είχε πει η κ. Ζαχάροβα ότι σε αντιστάθμισμα -αυτό τουλάχιστον έχουμε αναγνώσει εμείς- της πλήρους στρατικοποίησης της Κύπρου από μέρους των Αμερικανών, θα υπάρξει αντίδραση με την έννοια της ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στη βάση στη Λαττάκεια, ή και οπουδήποτε αλλού στην περιοχή βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις, όπως στην ανοικτή θάλασσα της Μεσογείου με το ρωσικό στόλο. Είναι κακή και η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου και της περιοχής μας αλλά είναι και ψέμα να λέμε ότι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους γίνεται χρήση εγκαταστάσεων της ΚΔ. Απεναντίας γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι βρίσκονται πάντοτε εν εξελίξει διάφορες επιχειρήσεις, στρατιωτικές συνεργασίες και άλλες διεργασίες οι οποίες καθιστούν την Κύπρο ένα μόνιμο στόχο, όχι μόνο για τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και από στρατηγικής απόψεως .

» Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κύπρος πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες γιατί η χώρα μας χρειάζεται και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Να μην ξεχνάμε ότι εάν θέλει η Ρωσία να μας προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Κύπρο μπορεί να το κάνει με οικονομικά μέσα. Και λέγοντας αυτό ο καθένας κατανοεί τι εννοώ» είπε καταληκτικά η κ. Θεοχάρους.

 

Ο Κοτζιάς , ο Μίτσελ και ο Ν. Χριστοδουλίδης

Αν αληθεύουν οι διπλωματικές πληροφορίες πως την ιδέα για τη χρησιμοποίηση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Κύπρο στο πλαίσιο του συστήματος ασφάλειας που θα περιλαμβάνει τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού , την έθεσε ο τέως ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς, τότε οι ανησυχίες της Μόσχας δεν είναι καθόλου αβάσιμες με όλα όσα μεθοδεύνται παρασκηνιακά.

Οταν περισσότεροι από δύο, γνωρίζουν τι γίνεται στα παρασκήνια τότε είναι επόμενο να διαρρεύσουν, όπως και διέρρευσαν, όταν ο κ. Ν.Κοτζιάς (υπέρμαχος της συμφωνίας Πρεσπών για ένταξη της π.ΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.) έριξε την ιδέα στις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις Βρετανία και Τουρκία στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τότε τι ψάχνουμε «ψύλλους στ’ αχυρα» και αναζητούμε την πηγή των «άρθρων και των επικριτικών σχολίων» για τον κίνδυνο στρατικοποίησης της Κύπρου με  ΝΑΤΟϊκά άρβυλα; Οταν μαλιστα οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Κοτζιάς φέρεται να στήριξε   την ιδέα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, μετά τη λύση ως αντιστάθμισμα   στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων λίγο αργότερα  και κατα την συνάντηση του με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Γουέις Μίτσελ,  γιατί κατηγορείται η    Ρωσία για παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου και στις σχέσεις της με άλλες χώρες; Τα νώτα της θέλει να προστατεύσει καθότι περικυκλώνεται απειλητικά από τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στα οποία ειρήσθω εν παροδω μετέχουν η Τουρκία και η Ελλάδα.

Είναι άγνωστο ωστόσο αν μέσα στο πλαίσιο συνεργασίας που συμφώνησαν ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ στην τελευταία τους συνάντηση στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνεται και η περιβόητη πρόταση Κοτζιά, για ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα μετά τη λύση   η οποία σίγουρα βρίσκει σύμφωνη  τη Λευκωσία αλλά και την Αγκυρα.

Η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο νησί μετά τη λύση χωρίς στρατούς ΝΑΤΟϊκούς, Ευρωπαϊκούς  ή τουρκικούς και να συνεχίσει να διατηρεί καλές σχέσεις με όλους περιλαμβανομένης και της Ρωσίας.

16/12/2018