Βρετανία:Επέπλευσε προσωρινά η Τ. Μέι

«Κουτσή πάπια» την αποκαλεί ο βρετανικός Τύπος που «θα φαγωθεί τα Χριστούγεννα»

 

 

Προσωρινα και με πολλά τραύματα επέπλευσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατα τη δοκιμασία της εσωκομματικής ψηφοφορίας περί εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της με την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις ν ψηφίζει  υπέρ της διατήρησής της στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας2566635με ψήφους υπέρ 200 και 117 κατά.

Η κα Μέι δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί από το κόμμα της για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το καταστατικό.

Νωρίτερα και σε μια κίνηση ελιγμού η Τ.Μέι   απευθυνόμενη στην κοινοβουλευτική της ομάδα λίγο πριν από την ψηφοφορία, είπε ότι δεν έχει πρόθεση να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2022.

Ασαφείς έμειναν ωστόσο οι προθέσεις της πρωθυπουργού σε περίπτωση που προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Παρά την χθεσινοβραδυνή της πύρρειο νίκη , η μεγάλη πρόκληση παραμένει το να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία του Brexit.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εφόσον η συμφωνία απορριφθεί από τους βουλευτές.
«Ναι» σε διευκρινίσεις για το Brexit, «όχι» σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις

Σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός  μεταβαίνει στις   Βρυξέλλες με στόχο να διεκδικήσει «νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις» ότι η ασφαλιστική δικλείδα για μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ με σκοπό την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, το λεγόμενο ‘backstop’, θα είναι προσωρινή.

Μετά από τη χθεσινή ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, όπου επικράτησε με ψήφους 200-117, η κα Μέι γνωρίζει ότι τουλάχιστον 117 του κόμματός της αντιτάσσονται στη συμφωνία του Brexit, τουλάχιστον όπως έχει σήμερα.

Βρετανοί διπλωμάτες έχουν αναφέρει πως η Βρετανία θα επιδιώξει έναν «κωδίκελλο», ένα δυνητικά νομικά δεσμευτικό «κοινό ερμηνευτικό όργανο», που θα επιβεβαιώνει τον προσωρινό χαρακτήρα του backstop.

Οι Financial Times γράφουν ότι ένα τέτοιο έγγραφο είχε χρησιμοποιηθεί από τις Βρυξέλλες για να καμφθούν το 2016 οι ενστάσεις της Βαλλονίας σε σχέση με την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

Εν τω μεταξύ, ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για «πύρρειο νίκη» της πρωθυπουργού στη χθεσινοβραδινή εσωκομματική ψηφοφορία.

Η Sun υποστηρίζει ότι είναι ώρα η κα Μέι να εγκαταλείψει την εξουσία, με την Daily Telegraph να θέτει στο πρωτοσέλιδο το ερώτημα «Μία ψήφος για Παραμονή, αλλά πότε θα Φύγει;».

Η Mirror θεωρεί την κα Μέι «τελειωμένη» και τη χαρακτηρίζει «κουτσή πάπια (σσ: πρωθυπουργό υπό προθεσμία) που θα φαγωθεί τα Χριστούγεννα».

Δύο εφημερίδες, αντίθετα, επιφυλακτικές απέναντί της μέχρι πριν από λίγο καιρό, η Mail και η Express φέρουν σχεδόν τον ίδιο τίτλο: «Τώρα αφήστε την να κάνει τη δουλειά!».

Αρνηση Βρυξελλών για το backstop

Πάντως ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ εμφανίστηκε αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ.

«Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε ο Έτινγκερ στο γερμανικό δίκτυο SWR.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».

Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στο δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις στη Βρετανία όσον αφορά το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και τη συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε σήμερα το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Στο έξι σημείων έγγραφο, που θα έχει ως παραλήπτη την Τερέζα Μέι προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για να πείσει το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα «αλλάζουν ή αντιβαίνουν» στην συμφωνία.

Τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της Ε.Ε. να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της Ε.Ε.