Παραπέμπονται στο Κουκουργιοδικείο οι κατηγορούμενοι στο ΤΕΠΑΚ

 

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αποφάσισε όπως ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του ΤΕΠΑΚ, Ζήνωνας Αχιλλίδης και ο εργολάβος Γιώργος Χατζηγεωργίου παραπεμφθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 30 Ιανουαρίου 2015.tepak-akinita
Η μαραθώνια διαδικασία άρχισε το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 6 το απόγευμα, με το Δικαστήριο να απορρίπτει την αίτηση της Αστυνομίας για ανανέωση κράτησης των δυο κατηγορούμενων.

Όπως υποστήριξε το Δικαστήριο, σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι υπάρχει κίνδυνος μη προσέλευσης τους στη δίκη λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων, ενώ μπορεί να επηρεάσουν μάρτυρες ή να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Στις αγορεύσεις του οι δικηγόροι των δυο κατηγορούμενων υποστήριξαν ότι οι δεσμοί τους με την Κύπρο είναι σοβαροί αφού ο πρώτος είναι νυμφευμένος και πατέρας ενός βρέφους 20 μηνών ενώ η σύζυγος του κυοφορεί.

Στην περίπτωση του δευτέρου κατηγορουμένου, ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν έχει κανένα δεσμό με το εξωτερικό, αντιθέτως ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του και επέστρεψε στην Κύπρο όπου τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο Πάφου. Ως επιχειρηματίας, με αριθμό εταιριών οι οποίες εργοδοτούν πέραν των 100 υπαλλήλων, δεν θα εγκατέλειπε ποτέ την Κύπρο, καταστρέφοντας τους κόπους μια ζωής, ανέφερε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του. Πρόκειται, συνέχισε, για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης πρότειναν στο Δικαστήριο να επιβάλει περιοριστικούς όρους στους δυο τους πελάτες, καταθέτοντας χρηματικές εγγυήσεις, παραδίδοντας τα ταξιδιωτικά έγγραφα και να παρουσιάζονται σε αστυνομικό σταθμό.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία για περίπου δυόμιση ώρες. Διαβάζοντας την απόφασή της, η δικαστής είπε ότι οι φόβοι της κατηγορούσας Αρχής είναι εύλογοι αλλά δεν δικαιολογούνται και απέρριψε το αίτημα της Αστυνομίας για την περαιτέρω κράτηση των δυο κατηγορούμενων μέχρι τη δίκη.

Συμφώνησε ωστόσο με την εισήγηση των δικηγόρων όπως οι δυο κατηγορούμενοι καταβάλουν χρηματικές εγγυήσεις, ο πρώτος 150 χιλιάδων ευρώ και ο δεύτερος 50 χιλιάδες ευρώ. Και οι δυο να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στην Αστυνομία, τα ονόματα τους να μπουν στο στοπ-λιστ ενώ 4 φορές την εβδομάδα θα παρουσιάζονται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Λεμεσού.

Οι δυο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν 22 κατηγορίες για 7 αδικήματα, δέκα από τις οποίες αφορούν κατηγορίες συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, άλλες δέκα πλαστογραφία και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου. Για τον πρώτο κατηγορούμενο υπάρχουν δυο επιπλέον κατηγορίες, αυτή του δεκασμού από δημόσιο λειτουργό και κατάχρησης εξουσίας.