Πολεμικό κλίμα στη Μαύρη Θάλασσα

Σε εφαρμογή τέθηκε ο στρατιωτικός νόμος, μετά και την έγκριση του συγκεκριμένου μέτρου από το ουκρανικό κοινοβούλιο, στον απόηχο της σοβαρής έντασης που προκλήθηκε με τη Ρωσία στο στενό του Κερτς. Ένα μέτρο που ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο χωρών, που για άλλη μια φορά φτάνουν στο χείλος ακόμη και μιας ένοπλης σύγκρουσης.2558125

Την ίδια ώρα, η Ρωσία κρατάει αιχμάλωτους 23 Ουκρανούς ναύτες, ενώ έχει κατάσχει τα τρία ουκρανικά πλοία που,τα οποία παραβίασαν τα χωρικά της ύδατα.

 Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος θα ισχύσει για 30 ημέρες ( αρχικά ζητούσε 60)  και πως επηρεάζει τις «περιοχές που θα μπορούσαν να δεχτούν ρωσική εισβολή». Όπως προβλέπει ο νόμος, για όσο ισχύει, απαγορεύονται οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, ενώ ανά πάσα στιγμή οι πολίτες μπορούν να κληθούν στο στράτευμα.

Ο στρατιωτικός νόμος, ο οποίος ενεκρίθη από 276 βουλευτές (μειοψήφισαν 30) και ισχύει για τις 10 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας, περιλαμβάνει πέντε περιφέρειες στα σύνορα με τη Ρωσία, δύο περιφέρειες στα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου υπάρχει ρωσική στρατιωτική βάση, και τρεις περιφέρειες στη Μαύρη Θάλασσα.

Πάντως, ο Ποροσένκο, παρόλο που ζήτησε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τους συμμάχους της χώρας του, δήλωσε πως η επιβολή του στρατιωτικού νόμου δεν σημαίνει ταυτόχρονα επιστράτευση ή σχεδιασμό διεξαγωγής επιθετικών ενεργειών. Επίσης, αν και το υπουργείο Άμυνας της χώρας του πρότεινε την εφαρμογή του μέτρου για δύο μήνες, ο πρόεδρος ύστερα από αντιδράσεις εισηγήθηκε αυτό να ισχύσει 30 μέρες, καθώς δεν ήθελε να επηρεάσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ξεκάθαρη και διευρυμένη εξουσία προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής.

Εκτός απροόπτου, ο στρατιωτικός νόμος θα λήξει στις 27 Δεκεμβρίου.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο Πούτιν από τη μεριά του εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για την εξέλιξη αυτή, ενώ, όπως ανέφερε σε τηλεφωνική του επικοινωνία στην καγκελάριο Μέρκελ, «η Ουκρανία εσκεμμένα αγνόησε τους κανόνες της ειρηνικής διέλευσης από την περιοχή» και δικαιολόγησε την αντίδραση της χώρας του με αυτόν τον τρόπο, επιμένοντας στη νομιμότητα των επιλογών του.

Η ίδια εκδοχή αναφέρεται και σε επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως εάν υπάρχουν ερωτήσεις, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα παράσχει «επαρκείς εξηγήσεις» στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων στο περιθώριο των G20.

«Η επιβολή στρατιωτικού νόμου αφορά στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, προκαλεί όμως συγκεκριμένους συνειρμούς με δεδομένο τις επερχόμενες εκλογές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η απόφαση για επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί κίνδυνο για κλιμάκωση στο Ντονμπάς».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα απέτυχε να λάβει κάποια απόφαση.

«Το Κίεβο χρησιμοποίησε ληστρικές μεθόδους για να επιτύχει τους στόχους του» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μετά το επεισόδιο. «Η Ουκρανία πρώτα στήνει την πρόκληση κι ύστερα παίζει παιχνίδι εξουσίας και κατηγορεί τους άλλους για επιθετικές ενέργειες» πρόσθεσε.